Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internationaal verdrag goedgekeurd om AI in de hand te houden

Internationaal verdrag goedgekeurd om AI in de hand te houden

STRAATSBURG (ANP) - Europese landen hebben samen met een aantal partnerlanden zoals Japan en Mexico een internationaal verdrag goedgekeurd dat tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) moet beschermen.

De ondertekenaars zijn er onder meer aan gehouden te zorgen dat AI-systemen niet worden ingezet om democratische instituten of de toegang tot de rechtspraak te ondermijnen. Mensen die slachtoffer worden van een AI-tool moeten ook steeds naar een rechter kunnen stappen. De hoop is dat door deze afspraken in zoveel mogelijk landen wereldwijd de verdere ontwikkeling van AI hand in hand blijft gaan met respect voor mensenrechten, de rechtstaat en de democratie.

Het verdrag kwam er op initiatief van de Raad van Europa, de organisatie van 46 Europese landen waartoe ook het Europese mensenrechtenhof behoort. Elf niet-Europese landen, behalve Japan en Mexico onder meer ook de Verenigde Staten, Israël en Canada, deden mee aan het ontwerpen van de tekst, terwijl academici en bedrijven uit de praktijk meelazen. Behalve de landen van de Raad van Europa mogen ook niet-Europese landen straks het verdrag bindend tekenen.

Om een goede handhaving te garanderen komt er een periodieke conferentie van de deelnemende landen om de ontwikkelingen in de AI-sector in de gaten te houden.

Meer uit Buitenland

President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. Ramaphosa van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Bij de verkiezingen eind mei verloor het ANC voor het eerst in 30 jaar zijn meerderheid.

4 minuten geleden
EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan van start na draai Hongarije

RUSSEL (ANP) - Oekraïne kan 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar het EU-lidmaatschap. Hongarije verzette zich lang tegen de aftrap van de toetredingsonderhandelingen, maar heeft dat verzet gestaakt. Ook de onderhandelingen met Moldavië kunnen van start, meldt EU-voorzitter België.

1 uur geleden
Poetin: 700.000 soldaten vechten in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Volgens de Russische president Vladimir Poetin vechten ongeveer 700.000 Russische soldaten in Oekraïne. Dat is aanzienlijk meer dan zes maanden geleden. Poetin had het toen over 617.000 soldaten.

2 uur geleden
Prinses Catherine maakt vorderingen: goede en slechte dagen

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine maakt goede vorderingen met de behandeling tegen de kanker waaraan zij lijdt. Dat meldt de 42-jarige prinses van Wales vrijdag in een persoonlijke brief. Ook is de vrouw van prins William zaterdag aanwezig bij de militaire parade Trooping the Colour.

3 uur geleden
Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

7 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

8 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

10 uur geleden