Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

BRUSSEL (ANP) - Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

De voedselpakketten zelf zijn een donatie van Roemenië. De Europese Commissie betaalt de transportkosten en het uitdelen. Eerder had de Europese Commissie op Cyprus al een logistiek centrum helpen opzetten om het vervoer van voedsel- en hulppakketten voor Gaza te ondersteunen.

Tot nu toe waren er kleinere transporten over zee via een provisorische pier. Ook zijn er nog altijd droppings uit de lucht.

De Europese Commissie benadrukte vrijdag dat het niet de bedoeling is dat de voedselhulp voortaan via zee naar Gaza gaat. "We houden contact met onze partners om meer leveringen te doen in de komende dagen en weken, maar deze zeeroute is een aanvulling. Die komt niet in de plaats van de bestaande routes over land", aldus een woordvoerder. De EU vraagt Israël dan ook om de bestaande en een aantal nieuwe landroutes te blijven toestaan.

Meer uit Buitenland

Zuid-Afrikaans ANC is meerderheid na 30 jaar kwijt

MIDRAND (ANP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) is voor het eerst sinds 1994 zijn absolute meerderheid in het Zuid-Afrikaanse parlement kwijtgeraakt. De partij haalde bij de verkiezingen ongeveer 40 procent van de stemmen, met bijna alle stemmen geteld. ANC is wel nog steeds veruit de grootste.

36 minuten geleden
Netanyahu: vernietiging Hamas en vrijlating gijzelaars harde eis

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het doel van de oorlog in Gaza ongewijzigd is, ook in het voorstel voor een mogelijk bestand dat de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag presenteerde. Israël blijft erbij dat Hamas zowel militair als bestuurlijk vernietigd moet worden, de gijzelaars bevrijd moeten worden en gegarandeerd moet zijn "dat Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël", aldus de premier.

1 uur geleden
Politie doorzoekt woning in onderzoek aanval Mannheim

HESSEN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft een woning doorzocht in verband met de mesaanval in Mannheim, waarbij vrijdag meerdere gewonden vielen. Duitse media melden dat het gaat om het huis van de verdachte. De aanval vond plaats bij een bijeenkomst georganiseerd door de islamkritische organisatie Pax Europa. Een van de gewonden is activist Michael Stürzenberger. Hij ligt nog in het ziekenhuis.

1 uur geleden
Duitse coalitiepoliticus wil 900.000 reservisten rekruteren

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse FDP-politicus Marie-Agnes Strack-Zimmermann pleit ervoor dat Duitsland 900.000 reservisten rekruteert om zich te kunnen verdedigen in een eventuele oorlog met Rusland. De Russische president Vladimir Poetin bereidt zich daar namelijk ook op voor, zegt Strack-Zimmermann in een interview met de Funke Mediengruppe.

4 uur geleden
Private maanmissie met sterren dearMoon gaat niet door

TOKIO (ANP/RTR) - De maanmissie van de Japanse miljardair Yusaku Maezawa gaat niet door. De reis, genaamd dearMoon, had de eerste privévlucht moeten worden waarbij een rondje rond de maan werd gemaakt. Het plan gaat niet door omdat het er niet naar uit zag dat het op korte termijn zou lukken, meldt de missie.

4 uur geleden
Beruchte Canadese seriemoordenaar overleden na aanval in bajes

QUEBEC (ANP) - De Canadese seriemoordenaar Robert Pickton is vrijdag overleden na een aanval door een medegevangene. Pickton was 74 jaar oud, schrijft de Canadese krant Vancouver Sun.

8 uur geleden
Netanyahu uitgenodigd om Amerikaans Congres toe te spreken

WASHINGTON (ANP/DPA/AFP) - De leiders van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgenodigd om het Congres toe te spreken. Dit maakte de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson vrijdag bekend.

10 uur geleden