Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

maandag 20 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Politiek

ANP Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

15 uur geleden
ANP Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

16 uur geleden
ANP Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden
ANP Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
ANP Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
ANP Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
ANP Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden
ANP Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

2 dagen geleden
ANP Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

2 dagen geleden
ANP Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

2 dagen geleden
ANP Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

2 dagen geleden
ANP Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Dat zou een direct gevolg zijn van het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de 'spreidingswet' te schrappen die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt.

2 dagen geleden
ANP Minister Helder 'enorm teleurgesteld' dat Brazilië WK mag houden

DEN HAAG (ANP) - Conny Helder baalt dat niet Nederland, België en Duitsland maar Brazilië het WK vrouwenvoetbal in 2027 mag houden. "Ik ben enorm teleurgesteld. Dat was een zwaar bericht vanochtend", zei ze vrijdag tegen parlementaire journalisten.

2 dagen geleden
ANP Boeren krijgen onder nieuwe coalitie minder geld, zegt Adema

DEN HAAG (ANP) - De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zet juist minder geld voor boeren opzij dan het huidige kabinet van plan was, zegt demissionair landbouwminister Piet Adema.

2 dagen geleden
ANP Jetten ziet klimaatdoelen onder nieuwe coalitie uit beeld raken

DEN HAAG (ANP) - De klimaatdoelen raken uit beeld met het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, zegt demissionair klimaatminister Rob Jetten. "Er wordt beknibbeld op het klimaatgeld. Een eerlijke prijs op vervuiling door bedrijven wordt weer teruggedraaid. En je stopt dus met het helpen van mensen thuis om te isoleren en de energierekening naar beneden te krijgen."

2 dagen geleden
ANP Bewindslieden sneren over excuusbriefje van Plasterk aan Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Verschillende bewindslieden sneren over de excuses die Ronald Plasterk via een ingezonden brief in De Telegraaf maakte aan NSC-leider Pieter Omtzigt. Plasterk is volgens ingewijden in het vizier van PVV-leider Geert Wilders om premier te worden. Maar zijn voordracht laat op zich wachten, omdat Omtzigt twijfels heeft over zijn kandidatuur, zo schreef NRC donderdag.

2 dagen geleden
ANP Van Weyenberg haalt uit naar 'kabinet-Wilders' om Europakoers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg verwondert zich over een "ongelooflijk negatief oordeel over Europa" van de beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. "Je kunt doen alsof je problemen oplost als je heel boos wordt in Brussel, maar daar gaan Nederlandse mensen helemaal niks aan hebben."

2 dagen geleden
ANP NSC-jongeren pleiten tegen Plasterk: 'rug recht houden'

DEN HAAG (ANP) - De jongerenorganisatie van Nieuw Sociaal Contract (NSC) pleit op X tegen Ronald Plasterk als premierskandidaat. "Heel leuk deze excuses, maar de vorige informateur Gom van Strien moest aftreden vanwege een fraudeonderzoek", schrijft Jong Sociaal Contract op X. "Waarom zou Ronald Plasterk dan wel premier mogen worden, nog tijdens een fraudeonderzoek? NSC, rug recht houden!"

2 dagen geleden
ANP Coalitiepartijen zien ambassade niet snel naar Jeruzalem gaan

DEN HAAG (ANP) - Het is een opvallende zin in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB: er zal worden gekeken naar verplaatsing van de Nederlandse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Maar drie van de vier coalitiepartijen maken duidelijk dat zo'n verhuizing er de komende jaren niet in zit.

3 dagen geleden
ANP EU-lijsttrekker VVD wil in EU niet samenwerken met groep van PVV

HILVERSUM (ANP) - Europees lijsttrekker van de VVD Malik Azmani vindt in Europa samenwerking met de fractie waartoe de PVV in Europa behoort niet aan de orde. Dat zei hij tijdens een verkiezingsdebat tussen dertien Nederlandse EU-lijsttrekkers in Hilversum.

3 dagen geleden
ANP Dijkstra laat extra voorraden aanleggen van schaarse medicijnen

DEN HAAG (ANP) - In verband met tekorten aan bepaalde medicijnen laat het kabinet verplicht extra voorraden hiervan opbouwen, schrijft demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Ze kiest daarbij voor een extra voorraad van enkele maanden van essentiële antibiotica waar al tekorten van waren, antibiotica voor kinderen en van het astmamedicijn salbutamol aerosol. Vooral aan dit laatste middel - een veel voorgeschreven pufje - bestaan "hardnekkige tekorten".

3 dagen geleden
ANP ChristenUnie valt BBB in debat aan: uw partij heult met rechts

HILVERSUM (ANP) - Lijsttrekker Anja Haga (ChristenUnie) voor het Europees Parlement heeft de Europese lijsttrekker voor de BBB Sander Smit hard aangevallen tijdens het Europees lijsttrekkersdebat in Hilversum. "Uw partij heult met rechts", verweet ze hem, verwijzend naar de deelname van BBB aan een kabinet met PVV, VVD en NSC.

3 dagen geleden
ANP CNV: bezuiniging ambtenarenapparaat veroorzaakt ongerustheid

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV Overheid en Publieke Diensten meldt dat de forse bezuiniging op het ambtenarenapparaat in het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB ongerustheid veroorzaakt bij haar leden. De vier partijen zijn van plan structureel 22 procent minder uit te geven aan het apparaat, wat betekent dat er flink minder ambtenaren zullen zijn.

3 dagen geleden
ANP Politiechef mist financiële uitwerking van hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Politie is overwegend tevreden met de plannen die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gepresenteerd voor de politie.

3 dagen geleden
ANP Brede steun voor wet die online-kinderporno aanpakt

DEN HAAG (ANP) - Een wet die online-kinderporno aanpakt, kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. Alle Kamerleden die donderdag meededen aan een debat over het wetsvoorstel, spraken hun steun uit.

3 dagen geleden
ANP CPB gaat plannen van nieuwe coalitie doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau (CPB) gaat de plannen van de vier nieuwe coalitiepartijen doorrekenen. Een verzoek hiertoe van Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) kreeg woensdag een ruime Kamermeerderheid.

3 dagen geleden
ANP Noord-Holland houdt vast aan doelen voor landelijk gebied

HAARLEM (ANP) - Voor Noord-Holland blijven de doelen voor het landelijk gebied voor onder meer landbouw en natuur staan, ondanks dat PVV, VVD, BBB en NSC in hun akkoord een einde maken aan het transitiefonds van ruim 20 miljard voor de Provinciale Programma's Landelijk Gebied (PPLG). Dat laat BBB-gedeputeerde Jelle Beemsterboer (wonen, landbouw en PPLG) weten. Noord-Holland becijferde een jaar geleden dat de provincie er 1,2 miljard euro voor nodig had. Onduidelijk is hoe die doelen nu moeten worden bekostigd.

3 dagen geleden
ANP Fries college bezorgd over natuur en landelijk gebied in akkoord

LEEUWARDEN (ANP) - Het Friese college van Gedeputeerde Staten is bezorgd over wat er over natuur, water en het landelijk gebied in het hoofdlijnenakkoord van de PVV, NSC, VVD en BBB staat. Veel van wat in het akkoord staat, komt niet overeen met al gemaakte plannen.

3 dagen geleden
ANP Provincies wachten vervolg PPLG af nu miljardenfonds verdwijnt

ZWOLLE (ANP) - De provincies wachten af of ze hun programma voor het landelijk gebied wel kunnen uitvoeren, nu de financiële basis daarvoor lijkt te verdwijnen. Het huidige kabinet wilde een transitiefonds van 24,3 miljard euro opzetten om de plannen op het gebied van natuur, water, klimaat en stikstof te bekostigen. In de financiële bijlage bij het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, staat echter dat het transitiefonds vervalt.

3 dagen geleden
ANP Flevoland blij met plannen voor landbouw en visserij

LELYSTAD (ANP) - De provincie Flevoland is blij met de plannen voor land- en tuinbouw en visserij in het hoofdlijnenakkoord van de aanstaande regering van PVV, VVD, NSC en BBB. "Het is positief dat het hoofdlijnenakkoord prioriteit geeft aan het 'kunnen verdienen van een goede boterham binnen het land- en tuinbouw-, visserij- en natuurbeleid'", schrijft het college van Gedeputeerde Staten.

3 dagen geleden
ANP Universiteiten vinden akkoord dreun voor studenten en medewerkers

DEN HAAG (ANP) - De plannen van de formerende partijen zijn slecht gevallen bij de universiteiten. "De bezuinigingen op onderwijs en wetenschap zijn een dreun voor onze studenten en medewerkers die al enorm onder druk staan", zegt interim-voorzitter Jouke de Vries van de overkoepelende vereniging Universiteiten van Nederland.

3 dagen geleden
ANP Van Baarle (DENK) spreekt van 'inktzwarte dag' voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - DENK-leider Stephan van Baarle spreekt van "een inktzwarte dag voor Nederland" nu er een regeerakkoord van "extreemrechtse slopers" ligt. Dat zei hij tegen de NOS.

3 dagen geleden
ANP SGP positief, 'maar ook waakzaam' over akkoord beoogde coalitie

DEN HAAG (ANP) - De SGP is positief gestemd over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, laat de partij donderdag weten. Het akkoord "doet recht aan de duidelijke verkiezingsuitslag van 22 november", vindt de SGP, die wel zegt "waakzaam" te blijven op medisch-ethische thema's.

3 dagen geleden
ANP Bosma: partijen extreemrechts noemen is een nazi-vergelijking

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma vindt niet dat partijen of leden in de Tweede Kamer extreemrechts mogen worden genoemd. "Ik vind dat een nazi-vergelijking", zei hij donderdag in een debat. Hij onderbrak daarmee Laurens Dassen (Volt), die de PVV een extreemrechtse partij noemde. "Ik vind niet dat we leden of partijen van de Staten-Generaal voor extreemrechts moeten gaan uitmaken", aldus Bosma.

3 dagen geleden
ANP Bikker (CU) maakt zich zorgen over akkoord met 'veel luchtbellen'

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker maakt zich zorgen over het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, waar volgens haar "veel wensdenken" en "veel luchtbellen" inzitten. Zij is met name bezorgd over het volle aanmeldcentrum Ter Apel dat volgens haar in de problemen blijft zitten door het uitblijven van de spreidingswet. Die had moeten zorgen voor een eerlijker spreiding van asielzoekers over het land.

3 dagen geleden
ANP Wilders over asielpakket: als dit niet helpt, dan helpt niets

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders gaat ervan uit dat het asielpakket dat hij is overeengekomen met VVD, NSC en BBB, "het strengste ooit in Nederland" ook echt tot een lagere instroom gaat leiden. "Als dit niet helpt, dan helpt niets", denkt hij.

3 dagen geleden
ANP CDA-leider Bontenbal mist visie en leiderschap in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Hoewel in het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB "een aantal dingen staan die wij goed vinden", mist CDA-leider Henri Bontenbal "heel erg visie en leiderschap", zei hij donderdag. "En het ontbreekt erg aan gemeenschapszin in dat akkoord. Dus dat vind ik erg jammer."

3 dagen geleden
ANP JA21 positief over asielplannen, wel bezorgd over lastenverzwaring

DEN HAAG (ANP) - JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans is "positief gestemd over noodzakelijke plannen voor asiel, migratie, klimaat/energie en de middenklasse", zegt hij op X over het voorlopige coalitieakkoord. Wel maakt de partij zich zorgen over nieuwe aangekondigde lastenverzwaringen, bijvoorbeeld op vliegen en plastic.

3 dagen geleden