Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsman dat hij vasthoudt aan zijn plan om kansloze asielzoekers beschikbaar te houden voor de asielprocedure. Deze groep zorgt ook voor de meeste overlast onder de asielzoekers. Het gaat vooral om mensen uit landen als Marokko en Algerije.

In Ter Apel werden de kansloze asielzoekers in een zogeheten procesbeschikbaarheidslocatie (pbl) geplaatst. Daar waren zij dan voortdurend beschikbaar voor de asielprocedure. De rechtbank oordeelde in maart in een zaak van een Algerijn dat in de pbl zijn vrijheid te veel werd beperkt. Na de uitspraak werd het proefproject gepauzeerd.

Overlast

Het nieuwe plan van Van der Burg houdt in dat kansloze asielzoekers zich in Ter Apel twee keer per dag moeten laten registreren door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Als de asielzoeker dit niet doet of overlast veroorzaakt kan die in de sobere opvanglocatie worden geplaatst.

"De oplegging van de vrijheidsbeperkende maatregel is een escalatiestap die wordt opgelegd indien het gedrag van de vreemdeling daartoe aanleiding geeft", schrijft de staatssecretaris. In de pbl zal "een intensief dagprogramma, gericht op het asielproces en terugkeer worden aangeboden".

Van der Burg hoopt dat de sobere opvanglocatie zo spoedig mogelijk weer open kan. Voor het zo ver is moet volgens hem wel eerst de situatie in Ter Apel normaliseren. Daar worden nu meer mensen opgevangen dat is afgesproken. Van der Burg gaat ook kijken of een pbl in het asielzoekerscentrum in Budel kan worden geopend.

Meer uit Politiek

Van lekken verdachte NCTV'er wil dat Dick Schoof komt getuigen

ROTTERDAM (ANP) - De NCTV-medewerker die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten wil dat zijn voormalige baas en toekomstig premier Dick Schoof gehoord wordt als getuige. De advocaat van Ab el M. bevestigt berichtgeving van NRC dat hij een verzoek daartoe gaat indienen.

2 uur geleden
Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariƫr. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

3 uur geleden
Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer moet als aanstaande minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hard aan het werk om voor lagere huurprijzen te zorgen en meer sociale huurwoningen te bouwen. Dat verklaart de Woonbond naar aanleiding van de beoogde benoeming van de BBB-politica.

3 uur geleden
Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector

DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.

4 uur geleden
Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

DEN HAAG (ANP) - Gidi Markuszower wordt toch geen minister van Asiel en Migratie voor de PVV, meldt Geert Wilders op X. "De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken", meldt de PVV-leider, verwijzend naar de screening door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.

5 uur geleden
Defensiebonden voorzichtig positief over voordracht Tuinman

DEN HAAG (ANP) - Defensievakbonden AFMP en VBM staan in principe positief tegenover de voordracht van Gijs Tuinman door de BBB als staatssecretaris van Defensie. Tuinman is nu Tweede Kamerlid voor de BBB en drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Ook werkte hij op het ministerie van Defensie. Ruben Brekelmans, nu nog Kamerlid voor de VVD, wordt genoemd als minister van Defensie.

6 uur geleden
Bijna alle namen bewindslieden nieuw kabinet gelekt

DEN HAAG (ANP) - De namen van bijna alle bewindslieden van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB zijn naar de media gelekt. De laatste namen die nog naar buiten moet komen zijn twee staatssecretarissen van de PVV. De BBB heeft zijn vijf bewindslieden inmiddels officieel bevestigd.

7 uur geleden