Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

In hun hoofdlijnenakkoord beloven de samenwerkende partijen "absolute prioriteit" te geven aan de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Maar dat gaat niet gepaard met extra investeringen. Wel gaat de nieuwe coalitie meer dan 1 miljard euro per jaar bezuinigen op wetenschap en onderwijs.

De samenwerkende partijen willen bijvoorbeeld 210 miljoen euro per jaar bezuinigen op subsidieregelingen voor buitenschools onderwijs en de zogeheten 'brede brugklassen' met leerlingen van verschillende niveaus. Ook draaien zij 215 miljoen euro aan jaarlijkse investeringen in het hoger onderwijs en de wetenschap terug (de sectorplannen).

Extreemrechts

"Een frontale aanval op de kansen van kinderen en studenten, op leraren, op de wetenschap en op onze economie", is het oordeel van Jetten over zulke bezuinigingen.

Tijdens de campagnebijeenkomst over de Europese verkiezingen zegt de D66-leider verder dat een "golf van extreemrechtse partijen" dreigt. Daar rekent hij de PVV ook onder. "Wilders en consorten als Le Pen en Orbán zijn er op uit om onze vrijheden, waar decennialang voor gestreden is, af te breken."

Zorgen

Jetten vindt het een "zorgwekkende trend" dat "steeds meer normale conservatieve partijen bereid zijn om extreme politici in het zadel te helpen". Die bewandelen een heilloze weg volgens de liberale politicus. "De geschiedenis leert ons: wie samenwerkt met extreemrechts, wordt uiteindelijk door hen opgegeten."

Meer uit Politiek

VVD'er Brekelmans: Rutte 'beste man voor deze cruciale positie'

DEN HAAG (ANP) - "De beste man voor deze cruciale positie in deze cruciale tijd!" Dat twittert VVD-Tweede Kamerlid en toekomstig minister van Defensie, Ruben Brekelmans, over Mark Rutte nu die de nieuwe topman van de NAVO kan worden na het besluit van Roemenië om zijn kandidaat terug te trekken.

2 uur geleden
D66 vindt NAVO-baan Rutte 'goed nieuws voor Westen en Nederland'

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het "goed nieuws voor het Westen én voor Nederland" dat Mark Rutte zo goed als zeker de nieuwe secretaris-generaal wordt van de NAVO. Dat schrijft de woordvoerder Buitenlandse Zaken van de D66-fractie in een bericht op X.

2 uur geleden
Opmerking over Jodenhaat was 'vrij genuanceerd', vindt Keijzer

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister en vicepremier Mona Keijzer (BBB) voelt er niets voor om terug te komen op haar opmerking dat in islamitische landen "Jodenhaat bijna onderdeel is van de cultuur". Oppositiepartijen vroegen Keijzer naar die omstreden uitspraak in haar hoorzitting. Ze antwoordde dat ze daarmee naar eigen zeggen "vrij genuanceerd" heeft "aangegeven wat op dit moment wel een probleem is".

2 uur geleden
Keijzer noemt protest tegen bouwplannen 'privékwestie'

DEN HAAG (ANP) - Beoogd woonminister Mona Keijzer wil inhoudelijk niet reageren op berichtgeving dat zij tot aan de hoogste rechter bezwaar maakte tegen de bouw van een woonzorgcomplex tegenover haar eigen woning. Keijzer noemt de zaak tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer een "privékwestie".

3 uur geleden
Keijzer heeft 'geworsteld' met vooruitzicht hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer, beoogd minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft "geworsteld" met het vooruitzicht van de hoorzittingen, zegt ze tegenover de Tweede Kamer. "Wat precies de bedoeling is, was even zoeken." Zij wijst ook op de vertrouwensregel die het Nederlandse staatsrecht kent: "Dat er vertrouwen is tot het tegendeel bewezen is." Ze citeert Thorbecke: "Wacht op onze daden."

3 uur geleden
Beoogd minister Uitermark: rechtstatelijke basislijn 'spijkerhard'

DEN HAAG (ANP) - De 'basislijn' rond de rechtstaat die coalitiepartijen hebben opgesteld is "spijkerhard", zegt beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark. "Dit is gewoon een hele harde afspraak."

4 uur geleden
Van Marum (BBB) wil 'groot aantal dagen' per week naar Groningen

DEN HAAG (ANP) - Eddie van Marum, de beoogde staatssecretaris die verantwoordelijk wordt voor het Groningse gasdossier, wil "een groot aantal dagen van de week" in de regio zitten. Van Marums voorganger, de afzwaaiende D66'er Hans Vijlbrief, hield ook met enige regelmaat kantoor in Groningen. Hij sprak dan voornamelijk met inwoners uit het bevingsgebied.

4 uur geleden