Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

Een opt-out uitonderhandelen in Europa is lastig en zet Nederland bovendien in een isolement, zeiden de Europese lijsttrekkers van GroenLinks-PvdA, D66 en CDA eind vorige maand in een debat.

"Het is allemaal ingewikkeld, het kan allemaal niet, dat moeten we niet doen, Brussel gaat nooit akkoord", vat Van der Plas de critici van het voorstel samen. "Die houding is juist hetgeen geweest wat zo fout is gegaan. Je moet kijken hoe het wel kan."

EU

PVV, VVD, NSC en BBB hebben ook kritiek gekregen op het voornemen om jaarlijks 1 miljard euro te bezuinigen op de asielopvang. Zij gaan ervan uit dat dit mogelijk wordt door maatregelen om het aantal asielzoekers te beperken. "Ik denk dat het wel gaat lukken.", zegt de voorvrouw van BBB op de vraag of dit wel realistisch is.

In het hoofdlijnenakkoord staat ook het voornemen om 1,6 miljard euro per jaar minder af te dragen aan de EU. Daarover zou eerst onderhandeld moeten worden in Brussel. Dat kan Nederland als "belangrijke partner" in de EU voor elkaar krijgen door de vuist op tafel te slaan, denkt Van der Plas.

"Wij hebben onze eigen positie veel te klein gemaakt ten opzichte van wat we zijn", vindt de politica. "We zijn medeoprichter van de EU. We zijn netto betaler in de EU."

Meer uit Politiek

Schoof snapt zorgen Agema over begroting, wil haar 'ondersteunen'

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".

1 dag geleden
Heinen betreurt verzet 'constructieve' oppositie, maar geen zorg

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het "jammer" dat potentiële partners van de regeringscoalitie tegen een reeks begrotingen hebben gestemd. Maar hij vreest nog niet dat 'constructieve' oppositiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks-PvdA zich zo tegen het kabinet keren dat er niet meer samen te werken valt.

1 dag geleden
Brekelmans noemt oproep van NAVO-baas Rutte terecht

DEN HAAG (ANP) - Het appel van NAVO-chef Mark Rutte om meer te investeren in defensie is "een terechte oproep", zei minister van Defensie Ruben Brekelmans vrijdag. Rutte lijkt te zinspelen op 3 procent van het bruto binnenlands product naar defensie, maar daar wil de bewindsman nog niet op vooruitlopen. De discussie hoeveel geld er precies naar de verdediging moet "gaat het komende jaar een rol spelen". Maar dat het meer dan de huidige 2 procent wordt, is wat hem betreft duidelijk.

1 dag geleden
Heinen: sommetjes onderwijsakkoord steeds langs Financiën gegaan

DEN HAAG (ANP) - De verbouwing van de begroting als gevolg van het akkoord tussen de regeringsfracties en vier oppositiepartijen is "deugdelijk", zegt minister van Financiën Eelco Heinen. Waar zorgminister Fleur Agema aangaf pas achteraf te horen hoe de nieuwe bezuinigingen eruit komen te zien, was Heinen wel betrokken. "De tabellen zijn gewoon elke keer langs mij gekomen", aldus de schatkistbewaarder voor de ministerraad.

1 dag geleden
D66 en NSC werken aan verbod op etnisch profileren

DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.

2 dagen geleden
ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.

2 dagen geleden
Faber: meer landen overwegen verplichte terugkeer Syriërs

BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.

2 dagen geleden