EU-lijsttrekker VVD wil in EU niet samenwerken met groep van PVV
HILVERSUM (ANP) - Europees lijsttrekker van de VVD Malik Azmani vindt in Europa samenwerking met de fractie waartoe de PVV in Europa behoort niet aan de orde. Dat zei hij tijdens een verkiezingsdebat tussen dertien Nederlandse EU-lijsttrekkers in Hilversum.
"We moeten zorgen voor een sterk Europa en ik zie dan alleen samenwerking met partijen die Europa willen versterken in plaats van ze te verzwakken." Op de vraag of dat met de PVV samen kan, antwoordde hij dat dit niet gaat als de PVV in de Europese fractie van de ID, Identiteit en Democratie blijft.
"Daar zitten partijen in die of uit de Unie willen of de Unie van binnenuit willen uithollen. Ik zie daar geen samenwerking omdat we een sterk Europa nodig hebben voor een veilig Nederland."
Regeerakkoord
Azmani ontweek de vraag of hij blij was met het Nederlandse voorlopige regeerakkoord. "Ik ben een Europese politicus en we zitten hier met elkaar in het debat om over Europa te gaan spreken. Ik zit hier niet om het hoofdlijnenakkoord te verdedigen. Dat is mijn rol niet."
Bij de Europese liberalen heerst groot ongemak over de samenwerking van de VVD met de PVV. Het staat nu nog niet vast dat de VVD in de liberale fractie Renew mag blijven. De voorzitter van Renew, de Franse politica Valérie Hayer, heeft donderdag op X haar afkeuring uitgesproken over het hoofdlijnenakkoord van VVD, PVV, NSC en BBB, de basis waarop een nieuw kabinet van de vier partijen in Nederland moet worden gevormd.
Onaanvaardbaar
"De PVV is het tegendeel van wat wij verdedigen op het gebied van waarden, de rechtstaat, de economie, het klimaat en natuurlijk Europa", schrijft ze op X. "Compromissen met extreemrechts zijn onaanvaardbaar. Ik ben er altijd krachtig op tegen geweest en ik zal dat in het Europees Parlement blijven doen."
De dag na de Europese verkiezingen, op 10 juni, gaat ze de leden van de fractie bijeen roepen.
Voorzitter
Azmani leek eerder dit jaar voorzitter van de liberale fractie van het Europees Parlement te kunnen worden. Hij trok zich terug als kandidaat nadat in die fractie grote bezwaren waren tegen de toen nog voorgenomen samenwerking van Azmani's VVD met de PVV in Nederland. Hayer werd toen Europees voorzitter.
Tijdens het verkiezingsdebat in Hilversum zijn dertien Nederlandse EU-lijsttrekkers met elkaar in debat gegaan over verschillende thema's. Nederland stemt over drie weken, op 6 juni, voor het Europees Parlement. Van de 720 zetels in het Europarlement voor de 27 EU-landen zijn er 31 gereserveerd voor Nederland.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de ChristenUnie neemt afstand van de "polariserende" motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond. In het weekend gaf de SP al aan dat het achteraf verkeerd was geweest om de motie vorige week te steunen.
19 uur geledenARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State (RvS) heeft "grote zorgen" over de gevolgen van asielvoorstellen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) voor de rechtspraak. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) leidt begin februari een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Het streng islamitische koninkrijk biedt "zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven", volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 dag geleden