Provincies wachten vervolg PPLG af nu miljardenfonds verdwijnt
ZWOLLE (ANP) - De provincies wachten af of ze hun programma voor het landelijk gebied wel kunnen uitvoeren, nu de financiële basis daarvoor lijkt te verdwijnen. Het huidige kabinet wilde een transitiefonds van 24,3 miljard euro opzetten om de plannen op het gebied van natuur, water, klimaat en stikstof te bekostigen. In de financiële bijlage bij het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, staat echter dat het transitiefonds vervalt.
Het geld dat hiervoor is gereserveerd, nog ruim 20 miljard euro, wordt gebruikt als dekking voor plannen op het gebied van woningbouw, infrastructuur en de bouw van kerncentrales. Ook gaat tot en met 2030 zo'n 5 miljard naar de agrarische sector.
"De grote vraag is hoe het verder gaat met het PPLG, ik ben enorm benieuwd", zegt Maurits von Martels, de gedeputeerde van BBB die in de provincie Overijssel over het Provinciaal Programma Landelijk Gebied gaat. "In het hoofdlijnenakkoord staat hier niets over. Het PPLG blijft een 'black box'. Hoe concreet worden de doelen gesteld? Hoeveel tijd krijgen we om ze te realiseren? Dat moeten we afwachten. Daar zal in de komende weken wel duidelijkheid over komen."
Controversieel verklaard
Ook andere provincies wachten af wat het verdwijnen van het transitiefonds voor gevolgen heeft. Vorig jaar leverden de twaalf provincies een eerste versie van hun PPLG in bij minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Alle plannen telden bij elkaar op tot een bedrag van bijna 60 miljard euro, veel meer geld dan de regering wilde vrijmaken. De wet die de totstandkoming van het transitiefonds moest regelen, werd na de val van het kabinet controversieel verklaard door de Eerste Kamer en is dus nog niet behandeld.
Het ministerie stelde begin dit jaar wel alvast 1,28 miljard euro beschikbaar, zodat de provincies in ieder geval een begin kunnen maken met hun meest concrete projecten. Volgens de planning moeten ze komend najaar een aangescherpte versie van hun PPLG indienen. Het is echter hoogst onzeker of het nieuwe kabinet wel doorgaat met het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de hieruit voortvloeiende gebiedsgerichte aanpak door de provincies. Het wetsvoorstel voor het transitiefonds vervalt in ieder geval, staat in het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
21 minuten geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.
1 dag geleden