Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

"In het hoofdlijnenakkoord staan de thema's asiel en migratie, goed bestuur en een sterke rechtsstaat en nationale veiligheid. Dit zijn onderwerpen die de commissie nader zal onderzoeken en zal beoordelen op rechtsstatelijkheid", zegt commissievoorzitter Elaine Mak. Zij is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschappen en Rechtstheorie aan de Universiteit Utrecht.

De commissie gaat onder meer de totstandkoming en de gevolgen van een Asielcrisiswet onderzoeken. Ook de relatie tussen nationale wetgeving en Europese en internationale wet- en regelgeving zal "de bijzondere aandacht" van de commissie hebben. Dat geldt ook voor onderwerpen als vernieuwing van de democratie, de rechtsstaat en voorstellen over strafvervolging.

De advocatenorde doet sinds 2017 onderzoek naar de verkiezingsprogramma's, nu wordt ook een regeerprogramma onderzocht. Bij de verkiezingen van november vorig jaar werden in de programma's van PVV, VVD, BBB, NSC, JA21, CDA, FVD, Denk, BVNL en SGP voorstellen gevonden die "de toets aan de minimumnormen van de rechtsstaat" niet doorstaan. Vooral op het gebied van asiel en migratie deden partijen voorstellen die juridisch niet kunnen, zei de orde.

Meer uit Politiek

Van lekken verdachte NCTV'er wil dat Dick Schoof komt getuigen

ROTTERDAM (ANP) - De NCTV-medewerker die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten wil dat zijn voormalige baas en toekomstig premier Dick Schoof gehoord wordt als getuige. De advocaat van Ab el M. bevestigt berichtgeving van NRC dat hij een verzoek daartoe gaat indienen.

3 uur geleden
Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariër. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

4 uur geleden
Defensiebonden voorzichtig positief over voordracht Tuinman

DEN HAAG (ANP) - Defensievakbonden AFMP en VBM staan in principe positief tegenover de voordracht van Gijs Tuinman door de BBB als staatssecretaris van Defensie. Tuinman is nu Tweede Kamerlid voor de BBB en drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Ook werkte hij op het ministerie van Defensie. Ruben Brekelmans, nu nog Kamerlid voor de VVD, wordt genoemd als minister van Defensie.

7 uur geleden
Bijna alle namen bewindslieden nieuw kabinet gelekt

DEN HAAG (ANP) - De namen van bijna alle bewindslieden van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB zijn naar de media gelekt. De laatste namen die nog naar buiten moet komen zijn twee staatssecretarissen van de PVV. De BBB heeft zijn vijf bewindslieden inmiddels officieel bevestigd.

8 uur geleden
Ollongren: alle onderdelen extra Patriot voor Oekraïne binnen

BRUSSEL (ANP) - Nederland heeft met een aantal bondgenoten alle benodigdheden verzameld voor een extra Patriot-luchtverdedigingssysteem voor Oekraïne. Het is nog wel zaak om te kijken of alle onderdelen bij elkaar passen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Maar dan zou Oekraïne op een extra exemplaar van het felbegeerde wapen kunnen rekenen.

8 uur geleden
BBB bevestigt nieuwe bewindslieden

DEN HAAG (ANP) - De BBB bevestigt officieel de nieuwe bewindslieden die voor de partij in het kabinet gaan zitten. Alle namen waren al uitgelekt. De andere coalitiepartijen en de formateur hebben de namen van de bewindslieden nog niet naar buiten gebracht.

9 uur geleden
Hulporganisatie verbaasd over voordracht Klever als minister

DEN HAAG (ANP) - De christelijke noodhulporganisatie ZOA zegt verbaasd te zijn dat de PVV Reinette Klever heeft voorgedragen als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Volgens een woordvoerder lijkt Klever zelf "niet te geloven" in ontwikkelingssamenwerking, gebaseerd op eerdere uitspraken die zij deed. "Dat vinden wij wel opmerkelijk."

9 uur geleden