Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

zondag 19 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland
Financieel Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

13 minuten geleden
Voetbal Union wint bij Cercle Brugge en blijft hoop houden in titelstrijd

BRUGGE (ANP) - Op de voorlaatste speeldag van de play-offs om de Belgische landstitel heeft Union op bezoek bij Cercle Brugge met 2-1 gewonnen. Daardoor blijft het team uit Brussel in de titelrace. Alessio Castro-Montes maakte kort na rust het winnende doelpunt.

27 minuten geleden
Buitenland Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

30 minuten geleden
Voetbal PSV scoort in elke speelronde en zorgt daarmee voor primeur

EINDHOVEN (ANP) - PSV is de eerste ploeg ooit die in de Eredivisie elke speelronde tot scoren is gekomen. Luuk de Jong maakte zondag op de slotdag tegen RKC vlak voor rust de 1-1 met het hoofd.

42 minuten geleden
Buitenland Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

49 minuten geleden
Binnenland Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

50 minuten geleden
Sport Belangrijke zege volleybalsters op Duitsland in Nations League

ANTALYA (ANP) - De Nederlandse volleybalsters hebben hun tweede overwinning geboekt in de Nations League. Oranje versloeg in het Turkse Antalya Duitsland, een rechtstreekse concurrent in de strijd om een olympisch ticket, met 3-1. De setstanden waren 25-21 21-25 25-23 en 25-20.

1 uur geleden
Financieel Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

1 uur geleden
Sport Breakdancer Demierre met eindzege in Shanghai dicht bij Spelen

SHANGHAI (ANP) - Breakdancer Lee-Lou Demierre heeft door het winnen van de Olympic Qualifier Series in Shanghai een enorme stap gezet richting deelname aan de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs.

1 uur geleden
Buitenland Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

1 uur geleden
Financieel Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

1 uur geleden
Sport Tennisser Sinner hervat training in aanloop naar Roland Garros

MONTE CARLO (ANP/AFP) - Tennisser Jannik Sinner heeft een week voor de start van Roland Garros de training hervat. De Italiaan plaatste op sociale media foto's waarop hij in actie is te zien op een gravelbaan in Monte Carlo.

1 uur geleden

Sport

Sport Marathonloper Abdi maakt rentree in stratenloop in Manchester

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische marathonloper Bashir Abdi begint zijn seizoen op 26 mei met een 10 kilometer op straat in Manchester. Door een stressfractuur moest hij begin februari afzeggen voor de marathon van Tokio, een wedstrijd die hij zou lopen ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs. Abdi pakte, opgezweept door zijn Nederlandse concurrent en vriend Abdi Nageeye, brons op de Spelen van Tokio in 2021. Nageeye veroverde daar het zilver.

2 uur geleden
Sport Kanovaarders Teunissen en Otten naar Olympische Spelen

LJUBLJANA (ANP) - Lena Teunissen en Joris Otten hebben op de EK kanoslalom op het onderdeel kano (C1) een ticket voor de Olympische Spelen bemachtigd. Teunissen had bij de vrouwen genoeg aan een elfde landenplek in de voorrondes en Otten bij de mannen aan een twaalfde landenplek. Niet eerder nam Nederland deel aan de Spelen in de C1.

2 uur geleden
Sport Judoka's Van Krevel en Jaring vroegtijdig uitgeschakeld op WK

ABU DHABI (ANP) - Judoka Naomi van Krevel is op de openingsdag van de WK judo vroegtijdig uitgeschakeld in de klasse tot 52 kilogram. De 24-jarige Nederlandse ging na een bye in de eerste ronde onderuit tegen de Hongaarse Roza Gyertyas.

3 uur geleden

Gezond

Gezond Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Gezond Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

2 dagen geleden
Gezond Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

2 dagen geleden
Gezond Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

2 dagen geleden

Voetbal

Voetbal Crowdfundingsactie levert Vitesse bijna 2 miljoen op

ARNHEM (ANP) - De crowdfundingsactie van Vitesse heeft de noodlijdende Arnhemse voetbalclub een kleine 2 miljoen euro opgeleverd. Dat meldt Vitesse op de slotdag van de competitie wanneer het, in voorlopig het laatste Eredivisieduel, thuis tegen Ajax speelt. Vitesse is al gedegradeerd en moet hopen op een licentie voor het komende seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

5 uur geleden
Voetbal Montero tijdelijk vervanger ontslagen Juventus-trainer Allegri

TURIJN (ANP) - Paolo Montero zit de laatste twee duels van dit seizoen in de Serie A op de bank bij Juventus. De 52-jarige Uruguayaan vervangt de vrijdag ontslagen trainer Massimiliano Allegri, die zich woensdag in de slotfase van en na de gewonnen bekerfinale tegen Atalanta (1-0) verbaal en in gebaar misdroeg. Allegri zou normaal gesproken na het seizoen vertrekken.

6 uur geleden
Voetbal ADO na gelijkspel tegen De Graafschap naar halve finale play-offs

DEN HAAG (ANP) - Alex Schalk heeft ADO Den Haag naar de halve finales van de play-offs voor een plek in de Eredivisie geleid. De aanvaller maakte beide doelpunten voor zijn ploeg in het thuisduel met De Graafschap (2-2). ADO zegevierde afgelopen dinsdag in Doetinchem met 2-3.

17 uur geleden
Voetbal Atalanta plaatst zich na zege op Lecce voor Champions League

LECCE (ANP) - Atalanta speelt volgend seizoen in de Champions League. De club kan de vijfde positie van de Serie A niet meer ontgaan na een uitzege op Lecce (0-2)

19 uur geleden

Technologie

Technologie Hoop op coronaprik voor mensen met zwak afweersysteem

LEIDEN (ANP) - Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben hoop gekregen op een coronavaccin dat beter geschikt is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Die hebben minder baat bij de huidige coronavaccins, die vooral de aanmaak van antistoffen stimuleren. De wetenschappers zijn daarom bezig een ander vaccin te ontwikkelen, dat de aanmaak van bepaalde afweercellen extra bevordert. Bij muizen werkt het al goed, zo is nu vastgesteld.

1 jaar geleden
Technologie Prijs voor 'watermaker' Ap Verheggen

NIEUWERSLUIS (ANP) - Uitvinder Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs 2021 (25.000 euro) voor de SunGlacier, een apparaat dat waterdamp uit de buitenlucht condenseert en zo water oplevert op een plek waar dat niet lijkt te zijn. De vinding werd eerder gepresenteerd op de World Expo in Dubai. De koning en de koningin bezochten de installatie daar al en hadden zelfs een paraplu nodig. De SunGlacier leverde er 1200 liter water per dag op, dat als een regen naar beneden kwam. Buiten was het snikheet en gortdroog.

1 jaar geleden
Technologie HAPSS: eerste passagierstoestel in 2028 op waterstof naar Londen

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 2028 moet het mogelijk zijn om met een middelgroot passagiersvliegtuig met tot tachtig zitplaatsen op waterstof van Amsterdam over de Noordzee naar Londen te vliegen. Een grote Nederlandse samenwerking bouwt momenteel een waterstofsysteem dat in bestaande vliegtuigen kan worden ingebouwd. Aan het initiatief doen verschillende bedrijven en instanties van eigen bodem mee.

1 jaar geleden
Technologie Bevingen en tsunami's gezien op sterren

GRONINGEN (ANP) - Niet alleen op de aarde komen bevingen voor, dat kan ook op sterren gebeuren. En soms zijn die 'sterbevingen' zo hevig dat er een soort tsunami ontstaat van het materiaal waar de ster van gemaakt is. Dat is een van de ontdekkingen die is gedaan met de Europese ruimtetelescoop Gaia.

1 jaar geleden