Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

dinsdag 23 april 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Buitenland

ANP Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

2 uur geleden
ANP Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

6 uur geleden
ANP Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

7 uur geleden
ANP Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

7 uur geleden
ANP Doden bij pogingen migranten Engeland in bootjes te bereiken

WIMEREUX (ANP) - Bij pogingen van migranten om met een bootje via het Kanaal Engeland te bereiken, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen, meldt de Franse nieuwssite La Voix du Nord. Bronnen bevestigen het nieuws tegenover persbureau AFP. Er is een grote zoekactie op touw gezet. Het ongeluk komt voor de Britse regering op een gevoelig moment, omdat afgelopen nacht een wet is aangenomen om de oversteken tegen te gaan.

8 uur geleden
ANP Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

15 uur geleden
ANP Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

15 uur geleden
ANP Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

JERUZALEM (ANP) - Israël verwerpt het maandag verschenen VN-rapport over Israëlische beschuldigingen tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Woordvoerder Oren Marmorstein van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de evaluatie "ontoereikend" en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

16 uur geleden
ANP Leger Noord-Korea simuleert nucleaire tegenaanvallen in oefening

PYONGYANG (ANP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft toezicht gehouden op oefeningen waarin het leger nucleaire tegenaanvallen simuleerde, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA. Met de oefeningen zou het land een "duidelijke waarschuwing aan zijn vijanden" hebben gegeven, aldus KCNA.

17 uur geleden
ANP Hulporganisatie UNRWA voor Palestijnen moet neutraler worden

NEW YORK (ANP/DPA) - De organisatie voor hulp aan de Palestijnen, UNRWA, moet zich neutraler opstellen. Dat vindt een onafhankelijke groep deskundigen die onderzoek deed naar de VN-organisatie nadat Israël UNRWA-medewerkers ervan had beschuldigd terrorisme te steunen. Personeel zou de militante Palestijnse organisatie Hamas hebben geholpen bij de aanval van 7 oktober op Israël.

20 uur geleden
ANP Biden belooft Zelensky snelle levering van militair steunpakket

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky spoedige levering van meer militair materieel in het vooruitzicht gesteld. Hij beloofde in een telefoongesprek dat zijn regering snel actie zal ondernemen als een steunpakket ter waarde van tientallen miljarden ook is goedgekeurd door de Senaat.

22 uur geleden
ANP EU-landen doen Oekraïne geen toezeggingen voor meer wapens

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben geen concrete toezeggingen gedaan om meer wapens aan Oekraïne te leveren. Ondanks het feit dat dit één van de belangrijkste agendapunten was van een speciale vergadering in Luxemburg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie samen.

23 uur geleden
ANP Beruchte Tsjetsjeense leider Kadyrov zou ongeneeslijk ziek zijn

MOSKOU (ANP/DPA) - Geruchten over de gezondheid van Ramzan Kadyrov, de beruchte leider van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, zijn weer opgelaaid na mediaberichten dat hij ongeneeslijk ziek is door problemen met zijn alvleesklier. Kadyrov, die wordt beschuldigd van het schenden van mensenrechten, is loyaal aan het Kremlin en staat bekend om zijn brute behandeling van dissidenten.

23 uur geleden
ANP EU-landen eens over extra sancties tegen Iran

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het eens over extra sancties tegen Iran na de aanval van Iran op Israël ruim een week geleden. Dat heeft de EU-buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell gezegd na afloop van een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in Luxemburg.

1 dag geleden
ANP Historisch proces tegen Trump van start

NEW YORK (ANP) - De eerste strafzaak tegen een voormalige Amerikaanse president is maandag van start gegaan. Donald Trump staat terecht voor onregelmatigheden bij het betalen van zwijggeld aan een pornoster die zegt een affaire met hem gehad te hebben. Een aanklager verklaarde volgens Amerikaanse media dat de betalingen waren bedoeld om de uitkomst van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

1 dag geleden
ANP Woordvoerder Meta veroordeeld tot zes jaar cel in Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft een woordvoerder van socialemediabedrijf Meta Platforms bij verstek veroordeeld tot zes cel jaar cel. Andy Stone zou zich schuldig hebben gemaakt aan het "publiekelijk verdedigen van terrorisme", berichten Russische media.

1 dag geleden
ANP VN-onderzoek: geen bewijs dat UNRWA-leden banden met Hamas hadden

NEW YORK/LONDEN (ANP/RTR) - Er is geen bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA leden waren van de organisatie Hamas. Dit is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek onder leiding van de Franse ex-minister Catherine Colonna. Dit meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

1 dag geleden
ANP Oekraïne verwacht komende weken verslechtering situatie frontlijn

KYIV (ANP/AFP) - De situatie aan de frontlijn zal de komende weken verder verslechteren, zegt Kyrylo Boedanov, het Oekraïense hoofd van de militaire inlichtingen. Hij verwacht problemen voor de troepen die in het oosten van het land de langzaam oprukkende Russen proberen tegen te houden.

1 dag geleden
ANP Polen bereid tot opslag kernwapens, Moskou waarschuwt voor oorlog

WARSCHAU/MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Poolse president Andrzej Duda heeft gezegd dat zijn land bereid is tot de stationering van nucleaire bewapening. Indien de NAVO kernwapens wil plaatsen op Pools grondgebied, bijvoorbeeld naar aanleiding van de mogelijke plaatsing van nucleaire wapens door Rusland in Belarus en de Russische regio Kaliningrad, dan kan dat volgens Duda.

1 dag geleden
ANP Hoofd Israëls militaire inlichtingen stapt op om falen 7 oktober

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het hoofd van de Israëlische militaire inlichtingen, Aharon Haliva, stapt op. De generaal neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het "falen" van de inlichtingendienst voorafgaand aan de grote aanval van Hamas op 7 oktober.

1 dag geleden
ANP NYT: Israël schaalde aanval op Iran af na druk uit VS

WASHINGTON (ANP) - Israël was vorige week van plan een veel grootschaligere aanval op Iran te plegen, maar schaalde die plannen af onder druk van de Verenigde Staten. Dat zeggen Israëlische functionarissen tegen The New York Times. Israël zou ervoor hebben gekozen om een klein aantal drones en raketten af te vuren om een grote oorlog met Iran te voorkomen.

1 dag geleden
ANP Europa beleefde jaar vol klimaatrampen, diverse records verbroken

BONN (ANP) - Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen. Het is een greep uit het overzicht dat de Europese klimaatdienst Copernicus en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) geven in hun jaarlijkse Staat van het Europese Klimaat. "De frequentie en ernst van extreme gebeurtenissen nemen toe", schrijven ze in het rapport.

1 dag geleden
ANP Biden: steun voor Israël onwrikbaar

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden blijft toegewijd aan bondgenoot Israël en aan de vrijlating van de gijzelaars die nog worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat zegt de Amerikaanse president zondagavond (plaatselijke tijd) in een boodschap voor de joodse feestdag Pesach.

1 dag geleden
ANP Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar nieuwe recordhoogte

KOPENHAGEN (ANP) - De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2023 tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) meldt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,44 biljoen dollar (circa 2289 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat 6,8 procent meer dan in 2021.

1 dag geleden
ANP Stoltenberg: Amerikaanse hulp voor Oekraïne komt niet te laat

WASHINGTON/KYIV (ANP) - De onlangs goedgekeurde Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne komt niet te laat. Dat heeft Jens Stoltenberg zondag gezegd tegen de Amerikaanse televisiezender MSNBC. De maandenlange onzekerheid heeft volgens de secretaris-generaal van de NAVO wel gevolgen gehad.

1 dag geleden
ANP Oekraïne schakelt 'oudste Russische schip' op Zwarte Zee uit

SEBASTOPOL (ANP/RTR/AFP) - Het Oekraïense leger meldt zondag dat het "het oudste dienende schip van de Russische Zwarte Zeevloot" heeft uitgeschakeld. Volgens een Oekraïense marinewoordvoerder werd het schip de Kommuna zondagochtend getroffen in Sebastopol en is het "duidelijk dat het schip niet langer in staat is om opdrachten uit te voeren".

1 dag geleden
ANP Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

JERUZALEM (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft de "militaire en politieke druk" op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. Israël schat dat Hamas nog 133 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook, van wie een deel is overleden.

2 dagen geleden
ANP Zelensky na goedkeuring steun VS: kans op overwinning

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt van een kans op een overwinning" op Rusland nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een steunpakket ter waarde van zo'n 61 miljard dollar (ongeveer 57,2 miljard euro) voor Oekraïne heeft goedgekeurd. "Ik denk dat deze steun de Oekraïense strijdkrachten echt zal versterken", aldus de president tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC.

2 dagen geleden
ANP Media: massagraf gevonden in Nasser-ziekenhuis in Gaza

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Binnen het complex van het Nasser-ziekenhuis in de stad Khan Younis is een massagraf gevonden. AFP meldt op basis van de Gazaanse autoriteiten dat zeker vijftig lichamen zijn geborgen, nieuwszender Al Jazeera heeft het zelfs over 180 lichamen.

2 dagen geleden
ANP Doden door Israëlische bombardementen op Rafah

RAFAH (ANP/AFP) - Het Israëlische leger heeft zondag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Rafah in de Gazastrook. Er zijn negentien doden gevallen, waaronder veertien kinderen, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

2 dagen geleden
ANP Hamas ziet nieuwe steun VS als 'groen licht' voor agressie Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. "Deze steun, die in strijd is met het internationaal recht, is een vrijbrief en geeft groen licht aan de zionistische extremistische regering van Israël om de brutale agressie tegen ons volk voort te zetten", aldus de Palestijnse beweging.

2 dagen geleden
ANP Iraanse leider bedankt strijdkrachten voor aanval op Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, heeft de strijdkrachten bedankt voor de aanval op Israël. Hij spoort ze bovendien aan om "onophoudelijk militaire innovatie na te streven en de tactieken van de vijand te leren", aldus Iraanse staatsmedia.

2 dagen geleden
ANP Zware overstromingen dreigen in Chinese provincie Guangdong

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - In de Chinese provincie Guangdong dreigen grote rivieren na dagenlange regenval uit hun oevers te treden. De regering waarschuwt voor gevaarlijke overstromingen en neemt maatregelen om de meer dan 127 miljoen inwoners te beschermen. In het noorden van de provincie zijn zes mensen gewond geraakt door aardverschuivingen.

2 dagen geleden
ANP ISW: Oekraïne profiteert pas over enkele weken van steun VS

KYIV (ANP) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat Oekraïne kan profiteren van de extra steun die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft goedgekeurd, verwacht het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW). De denktank vermoedt dat de Russen in de tussentijd juist het aantal aanvallen op Oekraïne zullen opschroeven.

2 dagen geleden
ANP Doden bij nieuwe Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

HEBRON (ANP/AFP/DPA) - Bij een nieuwe Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger zegt dat twee "terroristen zijn geneutraliseerd" die probeerden om de Israëliërs aan te vallen.

2 dagen geleden
ANP Stemming in elf stembureaus India ongeldig verklaard na geweld

NEW DELHI (ANP/RTR) - Indiërs die bij elf stembureaus in het noordoosten van het land hebben gestemd, moeten opnieuw naar de stembus. De verkiezingsautoriteiten hebben de stemming daar ongeldig verklaard na berichten over geweld en schade aan stemmachines.

2 dagen geleden
ANP Dode en zeven vermisten na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP/AFP) - Bij een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters is zeker één van de bemanningsleden om het leven gekomen. De overige zeven worden nog vermist. Het ongeval gebeurde nabij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien".

2 dagen geleden
ANP Zeven mensen vermist na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP) - Zeven mensen zijn vermist na een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters. Het ongeval gebeurde bij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien". Een militaire woordvoerder liet weten dat vooralsnog één persoon is gered.

2 dagen geleden