Trouw

Frans Andriessen (1929-2019), de toegewijde Europeaan van het CDA, huiverde van het populisme

13:58

CDA-prominent Frans Andriessen nam ontslag als minister van financiën toen hij niet kon bezuinigen zoals hij wilde. Hij was geschokt door de populariteit van de PVV - “een volstrekt nihilistische partij”.

Verbod op fatale energiedrank Zambia

De Telegraaf

De gemeenteraad van de Zambiaanse stad Ndola verbiedt de energiedrank Natural Power SX omdat deze fatale erecties kan veroorzaken. Dat blijkt uit laboratoriumtests, zo melden lokale media.

13:54

Hof bestraft moord op Koen Everink hoger: 20 jaar cel

Trouw

Mark de J. krijgt een celstraf van twintig jaar opgelegd wegens de moord op zakenman Koen Everink. Dat besliste het gerechtshof in Arnhem vrijdag.

13:42

Dit wordt het diepste zwembad ter wereld!

NOS

In Polen bouwen ze op dit moment het diepste zwembad ter wereld. Wil je naar de bodem? Ga dan maar flink oefenen met adem inhouden. Het zwembad wordt 45 meter diep! Het zwembad is bedoeld voor liefhebbers van duiken. Ook kun je in een doorzichtige tunnel door het zwembad heenlopen, om te zien hoe andere mensen duiken. Nog dieper Het zwembad is waarschijnlijk niet lang het diepste bad ter wereld. In Engeland bouwen ze binnenkort een zwembad van 50 meter diep.

13:39

Miljoenen tekenen petitie tegen Brexit

De Telegraaf

Een online petitie gericht aan de Britse regering met het verzoek bij de Europese Unie te blijven, is in nog geen drie dagen tijd al meer dan drie miljoen keer ondertekend. De site met deze petitie is van het Britse parlement, dat in debat moet over alle petities die meer dan 100.000 handtekeningen krijgen. De site werd overspoeld door ondertekenaars en raakte daardoor donderdag enige tijd onklaar.

13:33

Harpist Remy van Kesteren: ‘Je moet een drive voelen, anders ben je een gedresseerd aapje’

Trouw

Waar was harpist Remy van Kesteren (30) de afgelopen jaren? In ieder geval zo goed als weg van het podium. Van Kesteren zat in zijn tuinhuisje, vaak ‘s nachts, te spelen met elektronica: geluiden ontdekken, nummers componeren. Zonder harp.

13:16

Terreurslachtoffers in Brussel lopen stuk op de kleine lettertjes van de verzekering

Trouw

Veel slachtoffers van de aansla­gen in Brussel, vrijdag drie jaar geleden, wachten nog altijd op schadevergoeding.

13:15

Deze beer heeft een vliegtuig en wordt verzorgd door piloten

NOS

Een beer in Rusland heeft een opvallende plek om te leven. Hij woont op een oud vliegveld en wordt verzorgd door piloten. De beer werd als jonkie gedumpt bij het vliegveld en de piloten wilden graag voor hem zorgen. Ze zamelden geld in en proberen zijn verblijf zo mooi mogelijk te maken. Hij kan in vliegtuigen klimmen en binnenkort gaan ze ook een zwembad voor hem graven.

13:02

Veganiste valt van voetstuk

De Telegraaf

Rawvana, zoals de populaire veganiste heet op social media, heeft zich de woede van haar fans op de hals gehaald nadat ze betrapt werd op het nuttigen van een bord vis.

12:51

'Steeds meer twijfel of May derde brexit-nederlaag overleeft'

NOS

In Groot-Brittannië wordt steeds meer getwijfeld of premier May een derde nederlaag bij een stemming over haar brexit-deal wel overleeft. Dat zegt correspondent Tim de Wit, die voorspelt dat May wederom een lastige periode tegemoet gaat. Volgende week stemt het Britse Lagerhuis mogelijk voor de derde keer over de brexit-deal van May. De eerste twee keer werd de overeenkomst met een flinke meerderheid weggestemd. Mocht het akkoord dit keer wel worden goedgekeurd, dan is de brexit op 22 mei een feit, zo bepaalde de EU gisteren na uren vergaderen. Dan is er voldoende tijd om de brexit ordelijk af te handelen, aldus De Wit. Maar als de deal weer strandt in het parlement, krijgen de Britten slechts tot 12 april om een ander akkoord door het Lagerhuis te krijgen. 'Enorm lastig parket' Volgens De Wit heeft de EU met dat relatief korte uitstel de duimschroeven aangedraaid bij de Britse parlementariërs om voor te stemmen. "Want ze lijken bij de EU ook wel te beseffen dat May in een enorm lastig parket zit." Hij vraagt zich alleen af of de parlementariërs voor die druk zullen zwichten: "Aan de ene kant heb je in Mays partij de hardliners die het liefst geen deal willen. Die denken: als we het tot 12 april frustreren, krijgen we onze zin." "Aan de andere kant heb je de oppositie die met het uitstel ruimte ziet om toch een andere brexit door het parlement te krijgen. Dus het zal heel moeilijk worden voor May om die derde stemming wel te winnen." Als de brexit-overeenkomst voor de derde keer wordt weggestemd, heeft het parlement dus nog twee weken om met een ander, nieuw plan een no-deal-brexit te voorkomen. De Wit: "Een meerderheid van het Lagerhuis is voor een langdurig uitstel van de brexit. Maar dan moeten ze er voor 12 april wel samen uit zien te komen. Lukt dat niet - of gaat de EU niet akkoord - dan is er op 12 april alsnog een no-deal-brexit." Eerder deze week benadrukte voorzitter van het Lagerhuis John Bercow nog dat Mays brexit-deal niet voor de derde keer in stemming gebracht mag worden. De verwachting is dat hij nu wel akkoord gaat met die stemming, omdat de situatie anders is na het EU-overleg.

11:57

Tientallen doden door busbotsing Ghana

De Telegraaf

Zeker zestig mensen zijn om het leven gekomen door een verkeersongeval in Ghana. Twee bussen reden vrijdagochtend in het zuiden van het Afrikaanse land frontaal op elkaar. Een van de voertuigen vloog na de crash in brand.

11:53

Nederlander (27) schuldig aan smokkel 1,4 ton cocaïne met zeiljacht

Algemeen Dagblad

Een volksjury in het Britse Cornwall heeft Raymond D. (27) uit het Friese Grouw schuldig bevonden aan het binnensmokkelen van 1,4 ton cocaïne in het Verenigd Koninkrijk. De drugs met een geschatte straatwaarde van zo’n 130 miljoen euro zat verstopt in een zeiljacht.

11:35

47 doden door explosie in fabriek in China

NOS

In China is een zware explosie geweest in een fabriek met giftige stoffen. Zeker 47 mensen zijn om het leven gekomen en meer dan 600 mensen raakten gewond. Het gebeurde donderdagmiddag in de stad Yancheng. Omdat de explosie erg hard was, ontstond er ook een lichte aardbeving. Beschadigd Gebouwen en auto's in de buurt van de fabriek raakten beschadigd. De ruiten van huizen sprongen kapot. Na de explosie hebben inwoners uit de omgeving van de fabriek gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Duizenden dokters en verplegers zijn druk bezig om zoveel mogelijk mensen te helpen.

11:34

Silicon Valley-miljardair Elizabeth Holmes loog alles bij elkaar, bedrijf niets meer waard

Algemeen Dagblad

Elizabeth Holmes (35) gooide hoge ogen met haar bedrijf Theranos, een ontwikkelaar van innovatieve en spotgoedkope bloedtesten. Haar bedrijf was vier jaar geleden nog 10 miljard dollar waard. Daar is geen cent meer van over, nu blijkt dat die testen helemaal niet werken en Holmes alles uit haar duim zoog.

11:30

Knap en hardwerkende oud-minister Frans Andriessen overleden (89)

de Volkskrant

Oud-minister Frans Andriessen is overleden. Hij was in de jaren zeventig een vooraanstaand politicus die de KVP-fractie leidde. De KVP ging later op in het CDA. Hij was ook actief in de Europese politiek. Andriessen is 89 jaar geworden.

11:18

Adoptiekinderen YouTube-soap mishandeld door moeder

Algemeen Dagblad

Ogenschijnlijk hadden de zeven kindsterren van een YouTube-soap een onbekommerde kindertijd. Maar achter de schermen was hun leven een hel. Hun adoptiemoeder tuigde de kinderen af met een riem, spoot traangas in hun ogen en sloot ze op.

10:53

Gebouw Zaventem stort in tijdens herdenking: drie gewonden

Algemeen Dagblad

Tijdens een grote herdenkingsbijeenkomst op het vliegveld van Zaventem is vanochtend een deel van een gebouw in aanbouw ingestort. Het gaat om een gebouw van The Brussels Airport Company. Drie mensen raakten daarbij gewond.

10:35

Kan Baudet de nieuwe premier worden?

de Volkskrant

Ook een volgend kabinet zal het liefst een meerderheid in de Eerste én Tweede Kamer willen. Zo bezien heeft Thierry Baudet zich een uitstekende uitgangspositie verworven met zijn verkiezingszege. Als hij bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen – uiterlijk in 2021 – opnieuw de grootste wordt, staat hij op pole position voor het Torentje.

8:43

Massale herdenking in Nieuw-Zeeland van slachtoffers aanslagen Christchurch

de Volkskrant

Met twee minuten stilte heeft Nieuw-Zeeland vrijdag de vijftig dodelijke slachtoffers van de aanslagen op twee moskeeën in de stad Christchurch van een week geleden herdacht. In grote delen van het land viel tussen 13.32 en 13.34 uur (lokale tijd) het openbare leven stil.

2:39

Venezuela beschuldigt stafchef oppositieleider Guaidó van terrorisme

de Volkskrant

Roberto Marrero, de donderdagmorgen opgepakte rechterhand en stafchef van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, wordt beschuldigd van terrorisme en wapenbezit. Dat heeft de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken Nestor Reverol live op de tv gezegd. De inlichtingendienst zou in zijn woning twee geweren en een granaat hebben aangetroffen.

2:26