RTL Nieuws

Tientallen meisjes gered uit handen van Boko Haram

01:02

Het Nigeriaanse leger heeft 76 schoolmeisjes bevrijdt uit de handen van de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Ook zijn de lichamen van twee meisjes aangetroffen.

Nabestaanden Florida spreken Trump: 'Hoeveel leerlingen moeten nog sterven?'

NOS

President Trump heeft in het Witte Huis overlevenden en nabestaanden ontvangen van het bloedbad op de school in Florida. Na een gebed riepen de aanwezigen Trump op om werk te maken van de veiligheid van kinderen op scholen. "Ik begrijp niet waarom ik een winkel kan binnen gaan om een oorlogswapen te kopen. Hoe kan het zo eenvoudig zijn om dit type vuurwapen te kopen", vroeg een van de scholieren, Sam Zeif, zich af. Zeif refereerde aan het feit dat de schutter die zeventien mensen doodde op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland een semi-automatisch AR15-geweer kocht, dat bij veel shootings in de VS is gebruikt. Andrew Pollack, de vader van een doodgeschoten leerling van de school, was fel. "We zijn hier omdat mijn dochter geen stem meer heeft - ze werd vorige week met negen kogels vermoord. Hoeveel scholen, hoeveel leerlingen moeten er worden doodgeschoten? Het moet hier stoppen." Pollack vroeg zich af hoe het kan dat er zo veel dodelijke schietpartijen zijn geweest op scholen. "Het had bij één school shooting moeten blijven, we hadden het moeten oplossen, en ik ben woedend. Vanwege mijn dochter, die ik nooit meer zal zien." Trump betuigde zijn medeleven. "Er is niets ergers dan wat jullie hebben meegemaakt. De president wil kijken naar betere background checks, het verbieden van zogeheten bump stocks (die van een semi-automatisch geweer een automatisch geweer maken), en een verhoging van de leeftijd van 18 naar 21 jaar voor het kopen van semi-automatische vuurwapens. Maar Trump zei tijdens de ontmoeting ook dat hij wel wat ziet in het bewapenen van schoolmedewerkers. De gemiddelde schietpartij op een school duurt volgens hem drie minuten terwijl de politie er gemiddeld vijf tot acht minuten over doet om ter plekke te komen. De president zei dat potentiële schutters zich wel twee keer zullen bedenken als ze weten dat er gewapende medewerkers zijn. Hij zei dat sinds de aanslagen van 9/11 sommige piloten ook onzichtbaar wapens hebben gedragen. Verder zei Trump opnieuw dat de schutter, de 19-jarige Nikolas Cruz, al lang voor de moordpartij opgepakt had moeten worden. De FBI is een onderzoek begonnen na signalen dat de inlichtingendienst al was gewaarschuwd voor Cruz. Nicole Hockley, een moeder van een scholier die het niet overleefde, deed een emotioneel beroep op Trump. "Denk aan uw eigen kinderen. U wilt mij niet zijn, geen ouder wil dat. En u heeft de kans om een verschil te maken en levens te redden, vandaag. Alstublieft, verspil deze kans niet." In het Congres hebben Republikeinen en Democraten gezamenlijk een initiatief genomen om de minimumleeftijd voor het kopen van bepaalde vuurwapens te verhogen van 18 naar 21. Een van de initiatiefnemers is de Republikeinse senator Jeff Flake.

00:02

Trump: bewapenen van leraren kan schietincidenten voorkomen

RTL Nieuws

President Donald Trump denkt dat het bewapenen van leraren ertoe kan bijdragen dat schietincidenten zoals op een school in Florida afgelopen week voorkomen kunnen worden. Daar schoot een oud-leerling vorige week zeventien mensen dood.

00:02

Nigeriaanse meisjes vermist na aanval van Boko Haram op school

de Volkskrant

Zeker tien Nigeriaanse meisjes zijn spoorloos nadat de terreurorganisatie Boko Haram hun school enkele dagen geleden heeft aangevallen. Gevreesd wordt dat ze zijn meegenomen, net zoals in 2014 is gebeurd met 276 schoolmeisjes in het dorpje Chibok. Maandagavond werd het dorp Dapchi, in de noordelijke staat Yobe, bestormd door strijders van Boko Haram. Ze vuurden hun wapens af en er klonken explosie

00:02

Trump oppert plan voor bewapenen leraren

De Telegraaf

President Donald Trump heeft woensdag gezegd dat hij denkt dat het bewapenen van leraren ertoe kan bijdragen dat schietincidenten zoals op een school in Florida afgelopen week voorkomen kunnen worden. Daar schoot een oud-leerling vorige week zeventien mensen dood.

23:02

Trump belooft aanpak wapengeweld op scholen

Algemeen Dagblad

President Donald Trump heeft vandaag gezegd dat hij bereid is het wapengeweld op Amerikaanse scholen aan te pakken. Om dat te beteugelen beloofde hij dat zijn regering de nadruk gaat leggen op controle van iemands verleden en geestelijke gezondheid.

23:02

Scholieren trekken op naar Washington

de Volkskrant

De Amerikaanse president Donald Trump belooft scholieren die de schietpartij op een school in Parkland, Florida, vorige week overleefd hebben, dat hij zich hard zal maken voor zogenoemde 'backgroundchecks' voordat iemand een wapen kan kopen. De jongeren zijn gisteren met enkele van hun docenten naar het Witte Huis gegaan voor een 'luistersessie' met de president. In Florida zelf togen woensdagmidd

23:02

Eerste stap naar transparantie binnen de shorttracksport

Trouw

Shorttrack is soms onbegrijpelijk. Shorttrackers, coaches en het publiek weten soms niet waarom zij wel of niet doorgaan naar de volgende ronde. Sjinkie Knegt wist gisteren niet waarom hij nou precies was gediskwalificeerd.

23:02

Voor Lindsey Vonn voelt het brons als goud

Trouw

De Amerikaanse superster oogstte haatreacties na haar kritiek op president Trump.

22:02

15-jarige verslaggever: 'Mensen moeten weten wat er gebeurt in Syrië'

NOS

"Als ik later groot ben, wil ik verslaggever worden", zegt Muhammad Najem tegen CNN. Maar een verslaggever is de 15-jarige eigenlijk al lang, in een oorlogsgebied nog wel. "Mensen moeten weten wat er allemaal gebeurt in Syrië". Muhammad maakt video's van de oorlog in Oost-Ghouta, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus en plaatst ze op sociale media. De wijk is al jaren in handen van rebellen, maar de Syrische president Assad wil de wijk heroveren; in de strijd zijn vandaag opnieuw tientallen doden en honderden gewonden gevallen. Red ons Vooral zijn begeleidende teksten bij de video's maken indruk. In een video gepubliceerd op 15 januari spreekt hij direct tot de Syrische, Russische en Iraanse presidenten: "We worden gedood door jullie zwijgen. Bashar al-Assad, Poetin en Khamenei. Khamenei doodde onze kindertijd. Red ons voordat het te laat is." De eerste berichten van Muhammad verschenen twee maanden geleden online. Of de video's echt zijn, is niet met zekerheid te zeggen. CNN vermeldt dat ze de authenticiteit van de video's niet onafhankelijk kunnen verifiëren. Toch lijkt er weinig af te dingen aan een video waarin Muhammad kinderen uit de buurt interviewt met de vraag wat ze wensen voor het nieuwe jaar. "Mijn vader die vrijkomt uit de gevangenis", zegt er eentje. "Dat ik geen water en hout meer hoef te tillen", zegt een ander.

22:02

‘Cool Runnings’ herleeft met Jamaicaanse bob

Trouw

En ze kwamen nog beneden ook! De Jamaicaanse vrouwen raakten hun coach en slee kwijt, maar overwonnen alle pech.

22:02

Het ondergeschoven schaatskindje

Trouw

Nederland is zo goed met schaatsen en toch lukt het steeds maar niet echt op de ploegenachtervolging. Een kwestie van kiezen.

22:02

VN-baas roept op tot staakt-het-vuren Ghouta: 'Het is een hel op aarde'

RTL Nieuws

VN-secretaris generaal Antonio Guterres heeft in de Veiligheidsraad opgeroepen om een einde te maken aan de gevechten rond Oost-Ghouta, een rebellenenclave in Syrië. Daar zijn de afgelopen dagen honderden doden gevallen door bombardementen van het Syrische leger.

22:02

Hartverscheurend: babyneushoorn probeert te drinken bij dode moeder

Algemeen Dagblad

Een helikopterpiloot van de dierenrechtenorganisatie Rhino911 heeft deze week vanuit zijn toestel een hartverscheurend tafereel gefilmd: een neushoornbaby die haar kort daarvoor gedode moeder tot leven probeert te wekken. Het kleintje besnuffelt de koe en doet nog een poging om bij haar te drinken.

22:02

Oppositie Venezuela boycot verkiezingen, nu nog maar één tegenkandidaat

NOS

De coalitie van oppositiepartijen in Venezuela doet hoogstwaarschijnlijk niet mee aan de presidentsverkiezingen in april. De partijen boycotten de stembusgang op 22 april en noemen die frauduleus en illegaal. De beslissing werd al verwacht, omdat president Maduro al had besloten dat ze niet onder hun partijnaam mochten meedoen en drie andere partijen ook al deelname had ontzegd. Maduro kondigde in januari aan dat hij opnieuw president wil worden en schreef daarom vervroegde verkiezingen uit. Critici zeggen dat hij daarmee wil profiteren van de chaos bij de oppositie. Ondanks de boycot laat oppositieleider Oropeza de deur nog op een kier staan. Als Maduro iedereen weer laat meedoen, er eerlijke omstandigheden zijn en de verkiezingen verplaatst worden naar een conventionele datum aan het einde van het jaar, dan wil de coalitie alsnog meedoen. "In de naam van de overgrote meerderheid van de Venezolanen dagen we de regering van Maduro uit om zichzelf aan het volk te spiegelen in echte verkiezingen later in 2018", zegt hij. Nog één andere kandidaat Uit peilingen blijkt dat veel Venezolanen graag miljardair Lorenzo Mendoza als president willen, die zijn fortuin heeft verdiend met het bier-imperium Empresas Polar, maar hij heeft gezegd dat hij zich niet kandidaat stelt. Maduro, die Hugo Chávez in 2013 opvolgde, heeft nu de coalitie zich terugtrekt geen serieuze tegenkandidaten meer. Er is op dit moment nog één geregistreerde kandidaat: de relatief onbekende voorganger Javier Bertucci. De onvrede over het bewind van Maduro is groot. Het land is straatarm, de politie treedt hard op bij protesten in de hoofdstad Caracas, er heerst schaarste en levensmiddelen worden steeds duurder door een torenhoge inflatie.

22:02

Dubbeldekker stort in ravijn Peru: zeker 44 doden

NOS

In het zuiden van Peru heeft een ongeluk met een dubbeldeksbus tientallen levens geëist. De politie zegt tegen persbureau AP dat er zeker 44 doden zijn en ongeveer twintig gewonden. Het ongeluk gebeurde op de Pan-Amerikaanse snelweg, een netwerk van wegen dat de uiteinden van Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. In de provincie Arequipa reed de bus van een klif en viel zo'n 200 meter omlaag. De lijnbus was onderweg van de plaats Chala naar de stad Arequipa, de tweede stad van het land. Onduidelijk is nog waardoor het misging. President Kuczynski heeft de nabestaanden van de slachtoffers gecondoleerd. Het ongeluk komt ruim een maand na een soortgelijk ongeval. Ook toen stortte een bus van de Pan-Amerikaanse snelweg in een ravijn, ten noorden van de hoofdstad Lima. Met 52 doden was dat het dodelijkste verkeersongeluk in Peru in veertig jaar.

22:02

Ivanka Trump naar sluitingsceremonie Spelen

De Telegraaf

Het Witte Huis heeft bevestigd dat Ivanka Trump de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang bijwoont. Haar vader, de Amerikaanse president Donald Trump, heeft haar dat persoonlijk gevraagd, liet Washington woensdag weten. Het doel van haar reis is tweeërlei. Ze gaat om de Amerikaanse sporters eer te bewijzen en de goede betrekkingen tussen de VS en Zuid-Korea te benadrukken.

22:02

Meerdere gewonden na explosie op toeristenboot

De Telegraaf

In de badplaats Playa del Carmen in het oosten van Mexico is een explosie geweest op een toeristenboot. Hierbij zijn minstens achttien gewonden gevallen.

22:02

Opeens is het Kaag, niet Zijlstra in Teheran

de Volkskrant

De Iraniërs hebben nog maar net gehoord dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken geen Halbe Zijlstra meer heet, of daar stapt woensdag zijn vrouwelijke vervanger Sigrid Kaag al uit een colonne van zwarte Mercedessen. Ze bezoekt president Hassan Rohani in zijn paleis in Teheran. Het heeft in de diplomatie geen zin om anderen je normen en waarden op te leggen, zegt Kaag, die eerder als VN-

21:02

’Ook seksschandalen bij Rode Kruis’

De Telegraaf

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) onderzoekt berichten dat hulpverleners schuldig zijn aan seksueel wangedrag. Over dit gedrag wordt uitgebreid gediscussieerd in een besloten Facebook-groep met 4331 leden, meldt de NOS.

21:02

Gemiddelde Venezolaan vorig jaar 11 kilo afgevallen door economische crisis

RTL Nieuws

De Venezolaan is in 2017 gemiddeld 11 kilo afgevallen en 90 procent van de bevolking van 30 miljoen mensen leeft nu in armoede. Dat heeft de nieuwste studie over de invloed van de dramatische economische crisis en de voedseltekorten uitgewezen.

21:02

Ouders Melania Trump krijgen omstreden verblijfsstatus in VS

Algemeen Dagblad

De ouders van de Amerikaanse first lady Melania Trump mogen voortaan legaal in de Verenigde Staten wonen. Viktor en Amalija Knavs hebben een verblijfsvergunning (green card) ontvangen en mogen zich binnenkort zelfs Amerikaans staatsburger noemen. Trump noemde gezinshereniging eerder 'kettingmigratie'.

21:02

Vanwaar al dat collectieve applaus voor transgender Bo?

de Volkskrant

Waarover wordt gesproken in de Belgische media? Over de gedaanteverwisseling van televisiepersoonlijkheid Boudewijn Van Spilbeeck, merkt onze correspondente Leen Vervaeke. 'Soms heb je groot nieuws op je eigen redactie', zo kondigde de presentator van de Vlaamse commerciële omroep VTM onlangs in het avondjournaal aan. Dat nieuws betrof Boudewijn Van Spilbeeck, al 28 jaar journalist bij VTM en dus

21:02

Tiener toont via selfies gruwel van Syrisch conflict in Oost-Ghouta

Algemeen Dagblad

Net zoals veel tieners van zijn leeftijd post de 15-jarige Muhammad Najem regelmatig selfies op sociale media. Wie naar zijn foto’s kijkt ziet geen vrolijke beelden, maar de harde realiteit waarmee Najem dagelijks wordt geconfronteerd. Terwijl het Syrische leger luchtaanvallen uitvoert op zijn woonplaats Oost-Ghouta legt de tiener de verwoestende impact op beeld vast. Met de kracht van sociale media hoopt Najem hulp te krijgen.

20:02