Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

Vooral Nvidia wordt het spannend. Het bedrijf is momenteel 's werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI). Daardoor is Nvidia afgelopen jaar razendsnel gegroeid en op Wall Street groeide de onderneming in korte tijd uit tot een van de meest waardevolle bedrijven. Maar het is de vraag of het bedrijf alle verwachtingen kan waarmaken, en wat de laatste prognoses zijn.

Bij de cijfers van Alfen over het eerste kwartaal kijken beleggers onder meer of het laadpalenbedrijf, dat ook andere systemen voor het elektriciteitsnet verkoopt, zijn omzetstijging heeft voortgezet. Vorig jaar groeiden de opbrengsten tot ruim 504 miljoen euro, vooral door een sterke groei van de verkopen van energieopslagsystemen en andere systemen voor het stroomnet.

Ajax en Shell

De notulen van de Fed maken mogelijk meer duidelijk over de vooruitzichten voor een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank. Beleggers hopen dat de rente snel wordt verlaagd. Beleidsmakers besloten op 1 mei dat de rente op het huidige hoge niveau blijft. De Fed zei daarbij niet te verwachten dat de rente omlaag kan totdat er "meer vertrouwen" is dat de inflatie standvastig richting het doel van 2 procent beweegt.

Op dinsdag zijn belangrijke vergaderingen bij Ajax en Shell. De buitengewone aandeelhoudersvergadering van Ajax gaat onder meer over het onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling bij transfers door voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat. Aandeelhouders van Shell stemmen tijdens de jaarvergadering onder meer over een klimaatvoorstel, waarin een groep aandeelhouders het olie- en gasconcern opnieuw oproept meer te doen tegen CO2-uitstoot. Shell heeft beleggers opgeroepen tegen het voorstel te stemmen.

De AEX-index eindigde vrijdag iets hoger dan aan het begin van de beursweek. De AEX en de meeste andere beursgraadmeters in Europese en de Verenigde Staten bereikten afgelopen week nieuwe recordstanden door de toenemende hoop op snelle renteverlagingen. De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag zelfs voor het eerst boven de 40.000 punten gesloten.

Meer uit Financieel

Rentebesluit ECB staat centraal in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel staat komende week voor een groot deel in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die verlaagt naar alle waarschijnlijkheid de rente voor het eerst sinds de historische reeks renteverhogingen in 2022 begon. De grote vraag is welke stappen de centrale bank voor de eurozone vervolgens zet.

4 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productiebeperkingen tot eind 2025

RIYAD (ANP) - Het verbond van olielanden OPEC+ verlengt zijn productiebeperkingen tot aan het einde van 2025. Dat zijn de landen overeengekomen op hun vergadering van zondag. Door dagelijks minder olie op te pompen dan mogelijk, hopen de landen de prijzen voor de brandstof hoog te houden.

5 uur geleden
OPEC+ dicht bij deal over langere beperking olieproductie

RIYAD (ANP) - De landen van oliekartel OPEC+ sluiten zondag waarschijnlijk een deal over de verlenging van productiebeperkingen waarmee ze de prijzen voor aardolie willen stutten. Leden van het verbond zouden daarbij bereid zijn bepaalde beperkingen door te laten lopen tot in 2025, meldden ingewijden aan persbureaus Bloomberg en Reuters. Door minder olie op te pompen voorkomen de landen dat de brandstof te snel in prijs daalt, wat ook te merken is bij de benzinepomp.

7 uur geleden
Energie-NL: betaal uitbreiding stroomnet niet via energierekening

AMSTERDAM (ANP) - De gigantische investeringen in het stroomnet die de komende jaren nodig zijn voor de energietransitie moeten niet via de energierekening van consumenten worden betaald. Dat bepleitte de voorvrouw van branchevereniging Energie-Nederland, Cora van Nieuwenhuizen, in het praatprogramma WNL Op Zondag. Ze ziet liever dat het geld voor de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet uit algemene belastingmiddelen komt, omdat daar verschillende tarieven gelden voor armere en rijkere huishoudens.

8 uur geleden
Managers Boeing vrijuit in kwestie rond crashes met 737 MAX

NEW YORK (ANP/RTR) - Individuele leidinggevenden of voormalige leidinggevenden van Boeing gaan vermoedelijk vrijuit in de zaak rond twee dodelijke crashes met 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019. Dat komt doordat de verjaringstermijn waarschijnlijk is verstreken, hebben medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Justitie laten weten aan nabestaanden van slachtoffers.

11 uur geleden
Lange rijen op Heathrow Airport Londen door staking grenspolitie

LONDEN (ANP) - Op Heathrow Airport bij Londen staan lange rijen bij de paspoortcontrole, schrijven Britse media. Medewerkers van de grenspolitie staken drie dagen lang, omdat ze niet blij zijn met veranderingen in hun roosters.

1 dag geleden
Problemen Boeing kunnen hele luchtvaart schaden, waarschuwt Airbus

BERLIJN (ANP/DPA) - De problemen die spelen bij vliegtuigfabrikant Boeing kunnen negatieve impact hebben op de gehele luchtvaartindustrie. Daarvoor waarschuwt Christian Scherer, het hoofd van de commerciële luchtvaarttak bij Airbus, in het Duitse nieuwsweekblad Wirtschaftswoche. "De problemen bij Boeing zouden ervoor kunnen zorgen dat meer mensen zich afvragen hoe veilig de luchtvaart eigenlijk is", meent hij.

1 dag geleden