Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

vrijdag 19 april 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland

Gezond

ANP Kabinet maakt 108 miljoen vrij voor meer technologie in zorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt maximaal 108 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van meer technologie in de zorg- en welzijnssector te stimuleren. Dit omvat onder meer apparaten die automatisch medicijnen verstrekken en zorg en mentale ondersteuning op afstand via een beeldscherm.

11 uur geleden
ANP Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

EINDHOVEN/BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

12 uur geleden
ANP Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

GENÈVE (ANP/AFP) - De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

12 uur geleden
ANP Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

13 uur geleden
ANP Meer klachten gemeld over bijwerkingen van implantaten

BILTHOVEN (ANP) - Mensen met een implantaat hebben vorig jaar vaker mogelijke bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg van 295 mensen een melding. Dat is een toename van ruim 50 procent. Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten.

14 uur geleden
ANP Huisartsen zien minder jonge kinderen met kinkhoest na hoge piek

UTRECHT (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van kinkhoest onder de jongste kinderen daalt weer, na de hoogste piek in jaren. Volgens cijfers van gezondheidsinstituut Nivel zagen huisartsen de afgelopen weken minder jonge patiënten (0-4 jaar) dan in de periode daarvoor.

1 dag geleden
ANP Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

2 dagen geleden
ANP Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

2 dagen geleden
ANP Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

3 dagen geleden
ANP Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

3 dagen geleden
ANP Kabinet ziet af van half miljard bezuiniging op jeugdzorg in 2025

DEN HAAG (ANP) - Een voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft dat vastgelegd in de voorjaarsnota die maandag is gepresenteerd. Ook in 2024 was de oplopende besparing van toen nog 100 miljoen euro al geschrapt. Vanaf 2026 staat er nog wel een bezuiniging van 511 miljoen euro in de boeken, maar het is aan een nieuw kabinet om dit door te zetten of niet.

3 dagen geleden
ANP Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

6 dagen geleden
ANP Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

6 dagen geleden
ANP Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap

TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.

1 week geleden
ANP Kant-en-klaarmaaltijden vaak ongezonder dan beweerd

DEN HAAG (ANP) - Veel kant-en-klaarmaaltijden van onlineaanbieders blijken ongezonder dan beweerd. Dat meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. De bond onderzocht 224 bezorgmaaltijden van vijftien verschillende onlinediensten. Daarvan bleken er maar acht een gezonde maaltijd te zijn volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

1 week geleden
ANP Ook geluidsoverlast Tata Steel levert gezondheidsproblemen op

HAARLEM (ANP) - Industrie in de IJmond en dan vooral de fabriek van Tata Steel zorgt voor forse geluidsoverlast en wat bij inwoners van het gebied tot gezondheidsschade leidt. In Wijk aan Zee, waar eerder is vastgesteld dat de uitstoot van de staalfabriek de levensverwachting verlaagt, ondervindt 30 procent van de inwoners ernstige hinder. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).

1 week geleden
ANP Kritiek Rekenkamer op beleid overheid in begindagen coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de begindagen van de coronacrisis te weinig gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, concludeert de Algemene Rekenkamer. Zo werd oud-DSM-topman Feike Sijbesma benoemd tot speciaal gezant, terwijl zijn broer een hoge functie bij vaccinontwikkelaar AstraZeneca had. "Het ministerie had bij het aantreden van Sijbesma geen gesprek met hem gevoerd over mogelijke belangenconflicten", aldus de controleurs.

1 week geleden
ANP Kwart bevolking heeft problemen met ontlasting

AMERSFOORT (ANP) - Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting, meldt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) woensdag, op Nationale Poepdag, op basis van eigen onderzoek. Daaraan deden 54.000 mensen mee, van wie 17 procent regelmatig diarree blijkt te hebben en 6 procent veelvuldig verstopping. Iets meer dan een vijfde (21 procent) noemde de eigen stoelgang perfect.

1 week geleden
ANP Rechter bekrachtigt schikking Philips in VS om apneuschandaal

WASHINGTON (ANP) - Een federale rechtbank heeft de schikking van Philips met het Amerikaanse ministerie van Justitie en toezichthouder FDA rond het schandaal met apneu-apparaten bekrachtigd. Het medisch-technologische bedrijf is onder andere verplicht onafhankelijke experts te laten kijken naar de eigen testprocedures op een aantal Amerikaanse locaties waar Philips de apneu-apparaten produceert.

1 week geleden
ANP Kamer wil gezondheid als voorwaarde voor steun aan Tata

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet mag pas steun geven aan Tata Steel om te verduurzamen als daar ook "harde afdwingbare prestatieafspraken" over het terugdringen van gezondheidsschade bij horen. Dat staat in een motie die de Tweede Kamer dinsdag heeft aangenomen. De Kamer wil ook "continue metingen" om te kijken of de staalfabriek zich aan de afspraken over gezondheid houdt.

1 week geleden
ANP OM: Verdachte verkocht meer dan 600 keer zelfdodingsmiddel X

ARNHEM (ANP) - Volgens het Openbaar Ministerie hebben honderden mensen het zelfdodingsmiddel genaamd 'Middel X' in huis. Een van de zeven verdachten die vanaf maandag terechtstaan in de strafzaak over het zelfdodingsmiddel heeft meer dan zeshonderd doses verkocht. Dit zei de officier van justitie bij aanvang van de zaak bij de rechtbank in Arnhem.

1 week geleden
ANP Verdachte: Alex S. was mijn leverancier van middel X

ARNHEM (ANP) - De man die volgens het Openbaar Ministerie ongeveer 640 porties van het zelfdodingsmiddel middel X heeft verstrekt, had Alex S. uit Eindhoven als leverancier. Dat bekende de 80-jarige verdachte Loek de L. uit Haarlem maandag op de eerste zittingsdag van de strafzaak in de rechtbank in Arnhem, waar hij met zes andere leden van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) terechtstaat voor betrokkenheid bij het leveren van het zelfdodingsmiddel.

1 week geleden
ANP Artsen en medische industrie moeten geldrelatie verplicht melden

DEN HAAG (ANP) - Zorgverleners en medische bedrijven moeten straks hun onderlinge financiële relaties verplicht melden in een wettelijk register, om oneigenlijke beïnvloeding te voorkomen. Zo'n register bestaat al sinds 2012 maar de sector regelt dat zelf. En dat werkt niet goed genoeg, omdat registraties ontbreken of niet (makkelijk) zijn te vinden. Een verplichting voor de hele medische sector en betere zoekfuncties moeten zorgen voor openheid, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief.

1 week geleden
ANP Van Ooijen: vertrouwen in vaccinaties nam ook voor corona al af

DEN HAAG (ANP) - Alle discussies over de coronavaccins hebben een nadelige invloed gehad op de bereidheid van ouders om hun kinderen te laten inenten tegen besmettelijke ziektes, erkent staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). Maar hij waakt ervoor een direct verband te leggen, omdat die dalende trend volgens hem al eerder was ingezet.

2 weken geleden
ANP Partijen willen meer actie kabinet tegen dalende vaccinatiegraad

DEN HAAG (ANP) - De maatregelen die demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil nemen om de daling van de vaccinatiegraad bij kinderen tegen te gaan, zijn volgens veel partijen in de Tweede Kamer een stap in de goede richting. Maar er is ook kritiek, met name van de liberale partijen VVD en D66. Zij willen meer daadkracht zien van de ChristenUnie-bewindsman.

2 weken geleden
ANP Aantal gevallen van mazelen gestegen tot boven de 50

DEN HAAG (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen is opgelopen tot boven de vijftig. De regio Brabant-Zuidoost is het zwaarst getroffen met 43 gevallen. In Limburg-Noord hebben zeker vier mensen de ziekte opgelopen, in de regio Hart voor Brabant zijn drie gevallen bekend en in Zuid-Limburg is er één patiënt. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

2 weken geleden
ANP Organisaties: onacceptabel dat mensen lang moeten wachten op zorg

DEN HAAG (ANP) - De lange wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg zijn onacceptabel. Dat zeggen branchevereniging de Nederlandse ggz, cliëntenorganisatie MIND, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en het Nederlands Instituut van Psychologen. Ze willen dat zorgverzekeraars en de overheid in actie komen, want "ggz-patiënten zijn de dupe van de marktwerking en het inkoopproces in de zorg".

2 weken geleden
ANP Sanofi schikt in VS voor 4000 zaken rond maagzuurmedicijn

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse geneesmiddelenconcern Sanofi heeft in de Verenigde Staten ongeveer 4000 rechtszaken afgekocht. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd zijn maagzuurmedicijn Zantac te verkopen, zonder patiënten te waarschuwen dat het kanker kan veroorzaken.

2 weken geleden
ANP Wachtlijsten geestelijke gezondheidszorg blijven hoog

DEN HAAG (ANP) - Mensen die psychische problemen hebben en daarom geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben, moeten nog altijd te lang wachten op behandeling. De wachttijden en het aantal wachtplekken "blijven onverminderd hoog", constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

2 weken geleden
ANP Consumentenbond wil dat NZa harder ingrijpt bij wachtlijsten ggz

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) harder ingrijpt bij de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en heeft daarom bij de NZa een handhavingsverzoek tegen zorgverzekeraars ingediend. Volgens de bond hadden eind januari duizenden psychologen en psychiaters geen contract met één of meerdere zorgverzekeraars, terwijl zo'n 100.000 verzekerden wachten op een ggz-behandeling.

2 weken geleden
ANP Ministeries: RIVM-rapport over luchtkwaliteit verandert weinig

DEN HAAG (ANP) - Het RIVM-rapport over het verband tussen luchtvervuiling en coronaslachtoffers verandert weinig, vinden de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Woordvoerders zien de resultaten vooral als reden om door te gaan op de ingeslagen weg.

2 weken geleden
ANP Steeds meer jonge kinderen hebben kinkhoest

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest onder jonge kinderen neemt toe. Vorige week gingen 31 op elke 100.000 kinderen van 4 jaar en jonger met de ziekte naar de huisarts. Dat is het hoogste niveau van de afgelopen jaren, blijkt woensdag uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

2 weken geleden
ANP Van Ooijen wil meer artsen als influencer tegen vaccinatietwijfels

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil artsen inzetten als influencer om desinformatie over vaccinaties tegen te gaan. De demissionair bewindsman is erg positief over initiatieven als het TikTok-kanaal Dokters Vandaag en wil deze "opschalen", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Ook overweegt de staatssecretaris afspraken te maken met techbedrijven om desinformatie op sociale media tegen te gaan.

2 weken geleden
ANP Studie: honderden extra coronadoden door slechte luchtkwaliteit

BILTHOVEN (ANP) - Door vuile lucht zijn mogelijk honderden mensen extra overleden aan het coronavirus. Mensen die in gebieden met slechte luchtkwaliteit woonden, liepen een groter risico na besmetting te overlijden. Sowieso hadden ze meer kans het virus op te lopen en waren hun coronaklachten erger. Dit concluderen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), GGD GHOR Nederland en de universiteiten van Utrecht en Wageningen na onderzoek.

2 weken geleden
ANP Reactie op pufjestekort had sneller gemoeten, vinden Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) had sneller moeten ingrijpen tegen het tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol, vinden Kamerleden van verschillende partijen. De demissionair bewindsvrouw werpt tijdens het wekelijkse vragenuur tegen dat producenten verplicht zijn om melding te doen van een tekort en dat pas laat deden. Ze belooft uit te zoeken hoe zulke informatie vroeger op haar bureau kan komen. Maar het lukt niet om de problemen met dit veel voorgeschreven 'pufje' meteen op te lossen.

2 weken geleden
ANP Zorgen bij artsen spoedeisende hulp over kwaliteitsnormen

UTRECHT (ANP) - Burgers in acute medische nood moeten altijd kunnen rekenen dat er op redelijke afstand hoogwaardige acute zorg beschikbaar is. Ziekenhuizen mogen niet tornen aan de afgesproken normen, stelt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). De vereniging vraagt hier aandacht voor bij de Tweede Kamer, die woensdag debatteert over de acute zorg.

2 weken geleden
ANP WHO pleit voor evacuatie van 9000 patiënten Gazastrook

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 9000 patiënten in de Gazastrook moeten dringend naar het buitenland worden gebracht voor levensreddende zorg, zegt de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door de oorlog tussen Hamas en Israël is de zorg grotendeels weggevallen.

2 weken geleden
ANP Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

AMERSFOORT (ANP) - Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

3 weken geleden