Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

zondag 5 mei 2024
Editie: NL & Wereld | Zeeland
Buitenland Rapport: stad Johannesburg aansprakelijk voor brand met 76 doden

JOHANNESBURG (ANP/DPA) - Het stadsbestuur van Johannesburg is deels aansprakelijk voor de gevolgen van een zware brand in de Zuid-Afrikaanse stad, waarbij 76 doden vielen. Dat is de conclusie van een commissie die onderzoek deed naar de brand, die eind augustus plaatsvond. Ook de eigenaar zou zijn verplichtingen niet zijn nagekomen, aldus het eindrapport.

39 minuten geleden
Voetbal AC Milan en Genoa gelijk in doelpuntrijk duel

MILAAN (ANP) - AC Milan is tegen middenmoter Genoa niet verder gekomen dan een 3-3-gelijkspel. De nummer 2 van de Serie A achter kampioen Internazionale heeft net als Genoa dit seizoen weinig meer om voor te spelen.

1 uur geleden
Voetbal Martens denkt dat hij Twente met zege AZ zenuwachtig maakt

ALKMAAR (ANP) - Coach Maarten Martens van AZ wilde FC Twente zenuwachtig maken in de strijd om de derde plaats in de Eredivisie. Dat lukte aanvankelijk niet, maar dankzij een goede tweede helft wonnen de Alkmaarders met 2-1 en hebben ze het gat met de concurrent verkleind tot twee punten. "Ik denk dat ze nu zenuwachtig de bus in gaan naar Twente", aldus de coach bij ESPN.

1 uur geleden
Voetbal Ongeslagen Leverkusen wint ruim bij Frankfurt, Frimpong scoort

FRANKFURT (ANP) - De Duitse kampioen Bayer Leverkusen is ook in zijn 48e officiële duel van het seizoen ongeslagen gebleven. De ploeg van trainer Xabi Alonso overtuigde in het uitduel met nummer 6 Eintracht Frankfurt: 1-5. Oranje-international Jeremie Frimpong maakte in de 77e minuut, vijf minuten na zijn invalbeurt, de 1-4.

1 uur geleden
Voetbal Gakpo draagt bij aan overtuigende 4-2-zege van Liverpool op Spurs

LIVERPOOL (ANP) - Cody Gakpo heeft met een fraaie assist en een kopdoelpunt bijgedragen aan een doelpuntrijke thuiszege (4-2) van Liverpool op Tottenham Hotspur. Zo won de ploeg van vertrekkend trainer Jürgen Klopp weer eens in de Premier League, na een gelijkspel tegen West Ham United (2-2) en een nederlaag bij Everton (2-0). De landstitel verdween daardoor uit zicht voor de 'Reds'.

1 uur geleden
Voetbal AZ verslaat FC Twente en houdt strijd om derde plaats levend

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft in de strijd om de derde plaats in de Eredivisie een belangrijke zege geboekt op concurrent FC Twente. In Alkmaar won de ploeg van coach Maarten Martens met 2-1, waardoor de achterstand op nummer 3 FC Twente is teruggebracht tot 2 punten.

2 uur geleden
Buitenland HRW: Israël moet niet censureren maar stoppen met zijn wreedheden

NEW YORK (ANP) - De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zeer kritisch gereageerd op het besluit van Israël om de activiteiten van het netwerk Al Jazeera in zijn land te verbieden. "In plaats van te proberen de berichtgeving over de wreedheden in Gaza tegen te houden, zou Israël moeten stoppen met het plegen ervan", schreef de HRW-directeur voor Israël en Palestina, Omar Shakir, op X.

2 uur geleden
Buitenland Hamas-delegatie dinsdag terug in Caïro voor onderhandelingen

CAÏRO (ANP/AFP/RTR) - De Hamas-delegatie die sinds zaterdag in Caïro was voor onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza is zondag vertrokken, maar keert dinsdag terug voor verdere gesprekken. Dat melden Egyptische staatsmedia.

2 uur geleden
Sport Uijtdebroeks redt slechte dag voor wielerploeg Visma

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Een dag vol tegenslag in de Giro d'Italia eindigde voor wielerploeg Visma - Lease a Bike toch nog met een huldiging. De Belg Cian Uijtdebroeks mocht de witte trui ophalen na zijn zevende plaats in de tweede etappe. De van Bora-hansgrohe overgekomen klimmer leidt het jongerenklassement.

3 uur geleden
Buitenland Axios: Biden hield munitielevering aan Israël tegen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft afgelopen week een levering van munitie aan Israël stopgezet, bericht nieuwssite Axios op basis van Israëlische functionarissen. Het is voor het eerst sinds 7 oktober dat de Verenigde Staten zulke militaire leveringen pauzeren.

3 uur geleden
Voetbal Chelsea klopt West Ham met 5-0 en houdt zicht op Europees voetbal

LONDEN (ANP) - Chelsea heeft dankzij een 5-0-zege in de Londense derby tegen concurrent West Ham United de hoop op Europees voetbal volgend seizoen levend gehouden. De achterstand van de ploeg van trainer Mauricio Pochettino op nummer 6 Newcastle United, die nu virtueel de voorrondes van de Conference League ingaat, is drie duels voor het einde 2 punten.

3 uur geleden
Politiek Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

4 uur geleden

Sport

Sport Turnsters sluiten EK af met zevende plek in teamfinale

RIMINI (ANP) - De Nederlandse turnsters hebben de EK in het Italiaanse Rimini afgesloten met een zevende plek in de teamfinale. Elze Geurts, Vera van Pol, Lieke Wevers, Tisha Volleman en Floor Slooff kwamen tot 149,563 punten.

4 uur geleden
Sport Vollering geeft eindzege Vuelta extra glans met tweede ritzege

VALDESQUÍ (ANP) - Demi Vollering heeft de Vuelta Femenina, de Ronde van Spanje voor vrouwen, in stijl gewonnen. De renster van wielerploeg SD Worx-Protime zegevierde in de achtste en laatste etappe. Die eindigde met een klim naar Valdesquí. Het was haar tweede ritzege.

7 uur geleden
Sport Golfer Luiten eindigt als dertiende in China

SHENZHEN (ANP) - Golfer Joost Luiten heeft een natte editie van de China Open met de gedeelde dertiende plaats afgesloten. Hij finishte in 206 slagen, na een laatste ronde van zeventig slagen.

11 uur geleden

Gezond

Gezond WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

RAFAH (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israël de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden. Maar als het tot een invasie komt, zal het plan "slechts een pleister" zijn.

2 dagen geleden
Gezond Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

3 dagen geleden
Gezond Tienduizenden zorgmedewerkers leggen werk straks neer, zegt NU'91

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Tienduizenden zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. Dat verwachtte NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken en initiatiefneemster van de actie, aan het einde van de ochtend. De deelnemers zijn straks stil en herdenken een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

3 dagen geleden
Gezond Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

3 dagen geleden

Voetbal

Voetbal Bosz mist Krüzen en had voormalig assistent ook titel gegund

EINDHOVEN (ANP) - PSV-trainer Peter Bosz miste bij de festiviteiten na de met PSV behaalde landstitel één persoon, zijn voormalige assistent Hendrie Krüzen. "Ik heb 23 jaar lang met hem samengewerkt en ook dit spelsysteem ontwikkeld. Nu ik deze prijs kon halen, is hij er niet bij. Dat doet mij veel pijn, hij had erbij moeten zijn", vertelde de coach in het Philips Stadion.

4 uur geleden
Voetbal Van 't Schip grapt na zege bij FC Volendam over 'Kroes-effect'

VOLENDAM (ANP) - Ajax-trainer John van 't Schip noemde de 4-1-zege bij het nu gedegradeerde FC Volendam "belangrijk" in de strijd om plek vijf, die aan het eind van het seizoen een direct ticket voor de voorronde van de Europa League oplevert. Van 't Schip grapte zelfs over een "Kroes-effect", nu de club het eerste duel won, sinds de terugkeer van de geschorste Alex Kroes als technisch directeur.

4 uur geleden
Voetbal PSV'er Schouten: eerste grote succes, net als de trainer

EINDHOVEN (ANP) - Voor PSV'er Jerdy Schouten heeft zijn keuze om Bologna vorig jaar zomer voor PSV te verruilen goed uitgepakt. "Dit is mijn eerste grote prijs, net als voor de trainer. Ik kon hier alleen maar van dromen toen ik terugkwam. Bij Excelsior of Heracles word je dit niet", sprak de 27-jarige middenvelder na het binnenhalen van de landstitel. Schouten voetbalde eerder voor Excelsior en Peter Bosz was coach van Heracles.

4 uur geleden
Voetbal Rumoer rond club kwam spel degradant Volendam 'niet ten goede'

VOLENDAM (ANP) - FC Volendam-aanvoerder Damon Mirani zegt dat de degradatie uit de Eredivisie deels een gevolg is van de onrust rond de club dit seizoen. Voorzitter Jan Smit werd eind vorig jaar ontslagen en de hele technische staf, onder leiding van technisch directeur Wim Jonk, besloot daarop op te stappen.

4 uur geleden

Technologie

Technologie Hoop op coronaprik voor mensen met zwak afweersysteem

LEIDEN (ANP) - Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben hoop gekregen op een coronavaccin dat beter geschikt is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Die hebben minder baat bij de huidige coronavaccins, die vooral de aanmaak van antistoffen stimuleren. De wetenschappers zijn daarom bezig een ander vaccin te ontwikkelen, dat de aanmaak van bepaalde afweercellen extra bevordert. Bij muizen werkt het al goed, zo is nu vastgesteld.

1 jaar geleden
Technologie Prijs voor 'watermaker' Ap Verheggen

NIEUWERSLUIS (ANP) - Uitvinder Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs 2021 (25.000 euro) voor de SunGlacier, een apparaat dat waterdamp uit de buitenlucht condenseert en zo water oplevert op een plek waar dat niet lijkt te zijn. De vinding werd eerder gepresenteerd op de World Expo in Dubai. De koning en de koningin bezochten de installatie daar al en hadden zelfs een paraplu nodig. De SunGlacier leverde er 1200 liter water per dag op, dat als een regen naar beneden kwam. Buiten was het snikheet en gortdroog.

1 jaar geleden
Technologie HAPSS: eerste passagierstoestel in 2028 op waterstof naar Londen

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 2028 moet het mogelijk zijn om met een middelgroot passagiersvliegtuig met tot tachtig zitplaatsen op waterstof van Amsterdam over de Noordzee naar Londen te vliegen. Een grote Nederlandse samenwerking bouwt momenteel een waterstofsysteem dat in bestaande vliegtuigen kan worden ingebouwd. Aan het initiatief doen verschillende bedrijven en instanties van eigen bodem mee.

1 jaar geleden
Technologie Bevingen en tsunami's gezien op sterren

GRONINGEN (ANP) - Niet alleen op de aarde komen bevingen voor, dat kan ook op sterren gebeuren. En soms zijn die 'sterbevingen' zo hevig dat er een soort tsunami ontstaat van het materiaal waar de ster van gemaakt is. Dat is een van de ontdekkingen die is gedaan met de Europese ruimtetelescoop Gaia.

1 jaar geleden