
Jetten: dit jaar afspraken over 'stikstofvoorrang' groene projecten
DEN HAAG (ANP) - Groene energieprojecten moeten "de komende tijd" sneller aan een stikstofvergunning komen. Energieminister Rob Jetten verwacht hier nog dit jaar afspraken over te kunnen maken met provincies. Het kabinet krijgt volgens Jetten vanuit Brussel "meer ruimte" om de bouw van windmolens onder nationaal of publiek belang te laten vallen, waardoor vergunningverlening voor de energietransitie voorrang kan krijgen.
"We hebben de afgelopen tijd gewoon gezien dat de stikstofcrisis de energietransitie kan vertragen", zegt Jetten tijdens zijn persconferentie over het nieuwe energiesysteem. "Omdat vergunningverlening langzamer gaat, veel extra onderzoek moet worden gedaan en soms vergunningverlening überhaupt niet van de grond komt."
Binnenkort speelt dat probleem veel minder, verwacht Jetten. Hoewel bij de aanleg van groene energieprojecten, zoals windparken en zonnevelden, stikstof wordt uitgestoten, kunnen ze op termijn juist stikstof besparen. "Meer duurzame energie betekent uiteindelijk minder CO2-uitstoot, maar ook minder stikstofuitstoot. Als de industrie versneld verduurzaamt, heeft dat zijn effect op de stikstofuitstoot van de industrie." De komende tijd verwacht de bewindsman dus "weer meer tempo te kunnen maken met de vergunningverlening voor de energietransitie".
Perspectief
De industrie moet sowieso aan de bak, gaf Jetten aan. Om goed gebruik te kunnen maken van elektriciteit die door windparken op zee is opgewekt, en die projecten genoeg perspectief te geven, moeten zogenoemde energieclusters snel met een duidelijker tijdpad komen voor hun verduurzamingsplannen.
Jetten hield maandag zijn tweede klimaatpersconferentie, ditmaal over de plannen van het kabinet om het energiesysteem te verbouwen zodat dit beter is toegerust op groene energiebronnen. Hierbij gaat de overheid zelf ook een grotere en "meer sturende" rol spelen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het besluit van het demissionaire kabinet om mogelijke EU-sancties tegen twee extremistische Israëlische ministers te steunen, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Thom van Campen (VVD) zei in een debat in de Kamer woensdag zich achter het beleid van het kabinet te scharen. Volgens hem moet de druk op Israël verder worden opgevoerd.
4 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie, PVV), toont op een VVD-avond in Rijswijk begrip voor de keuze van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om niet meer met de PVV samen te werken. "Het is als eerste aan de kiezer. Maar het is wel gebleken dat de heer Wilders niet uitblinkt in besturen en het nemen van verantwoordelijkheid."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat zich niet lenen voor "chantage" van milieuclub MOB om nieuwe stikstofrechtszaken tegen te gaan. Dat zei landbouwminister Femke Wiersma in een debat over stikstof. NSC en GroenLinks-PvdA willen dat de minister een plan maakt om aan de eisen van MOB te voldoen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan voorlopig door met het zorgbeleid. De Tweede Kamer heeft woensdag besloten geen enkel groot onderwerp dat met de zorgsector te maken heeft, op pauze te zetten in de aanloop naar verkiezingen en een nieuw kabinet. Alleen een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen een eigen bijdrage van cliënten te vragen, wordt controversieel verklaard. De hele Kamer moet daar volgende week nog officieel over stemmen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil dat landbouwminister Femke Wiersma instemt met eisen van milieuorganisatie MOB, heeft Kamerlid Harm Holman gezegd in een stikstofdebat. Een van die eisen is dat boeren het aantal dieren in balans moeten brengen met de hoeveelheid grond. NSC trekt daarin samen op met GroenLinks-PvdA.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet steunt mogelijke Europese sancties tegen de extremistische Israëlische bewindslieden Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich. Dat schrijft minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag aan de Tweede Kamer.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA'er Eline Vedder verlaat na de verkiezingen van 29 oktober de Tweede Kamer. Zij heeft "met pijn in het hart" besloten zich niet opnieuw kandidaat te stellen. "Het werken op afstand trekt een te zware wissel op mijn gezin en mijn gezondheid", schrijft zij op X.
10 uur geleden