
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne
DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.
Europa heeft zijn zaakjes zelf niet op orde, de verschillen tussen landen zijn te groot, betoogde Gerrie Elfrink (SP). De partij, die momenteel geen zetel in het Europees Parlement heeft, kreeg geen bijval.
D66 voelt op zich wel voor een het vaststellen van toetredingsdatum, maar vindt ook dat Oekraïne aan de gestelde voorwaarden moet voldoen. "Daar moeten we ze mee helpen", zei lijsttrekker Gerben-Jan Gerbrandy. Ook NSC hecht aan het voldoen aan die voorwaarden, maar vindt dat de EU er wel voor moet waken Oekraïne niet aan Rusland te verliezen, zei Dirk Gotink.
Grip houden
Zijn partij wil grip houden op toetreding van nieuwe lidstaten. Daarom wil NSC het vetorecht niet afschaffen en wil eventueel een referendum organiseren als landen tot de EU willen toetreden. "Europa wordt niet sterker met uitbreiding", zei Gotink. Daar is D66 het mee oneens.
GroenLinks-PvdA is voor toetreding van Oekraïne tot de EU, maar "plak er geen datum aan". In het verleden zijn landen te snel toegetreden, zei lijsttrekker Bas Eickhout. Ook VVD en CDA voelen niets voor een datum. De VVD vindt bovendien dat Oekraïne geen voorkeursbehandeling moet krijgen, benadrukte lijsttrekker Malik Azmani.
Oorlog
Wat D66 betreft kan Oekraïne geen EU-lid worden zolang het land in oorlog is met Rusland. "Daarom moeten we ze helpen deze oorlog te winnen."
Steun aan Oekraïne vinden alle lijsttrekkers noodzakelijk.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is "dankbaar" voor het voorbeeld van paus Franciscus "van een leven vol hoop". De politica leeft mee "met allen die geraakt zijn door zijn overlijden".
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met de dood van paus Franciscus heeft de wereld "een gewaardeerde leider en inspiratiebron" verloren. Dat zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp op X. "Op het wereldtoneel benadrukte hij het belang van zorg voor het milieu en werkte hij onvermoeibaar voor armoedebestrijding en wereldvrede."
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is "verdrietig" over de dood van paus Franciscus. "Deze paus gaf de Katholieke Kerk een menselijk gezicht", aldus de christendemocraat in een reactie op X.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof herdenkt paus Franciscus met "diep respect", laat hij weten op X. "Met zijn diep doorleefde soberheid, dienstbaarheid en medemenselijkheid was paus Franciscus een voorbeeld voor zeer velen, ook voor niet-katholieken", aldus de premier.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fractietop en de kabinetsleden van NSC zijn zaterdag bij elkaar gekomen voor een overleg na het vertrek van partijleider en medeoprichter Pieter Omtzigt uit de politiek, meldt een woordvoerder van de partij. Zij weet niet wat tijdens dat overleg op de agenda staat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) moeten duidelijk maken aan Israël dat er een "rode lijn" is bij de oorlog in Gaza, luidt de oproep van zes oppositiepartijen en hun jongerenbewegingen. "Zonder duidelijke politieke en economische consequenties blijft het geweld doorgaan", schrijven zij in een paginagrote advertentie in het AD, Trouw en de Volkskrant.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC moet op zoek naar "een nieuwe balans" na het plotselinge vertrek van oprichter en politiek leider Pieter Omtzigt. Dat heeft NSC-vicepremier Eddy van Hijum gezegd in het televisieprogramma Café Kockelmann. Het afscheid van Omtzigt "voelt echt als een groot verlies", aldus de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
3 dagen geleden