Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

Voor een opt-out voor een beleidsonderdeel moet namelijk het Europees Verdrag worden aangepast. De 26 andere lidstaten moeten vervolgens ermee instemmen dat Nederland een uitzonderingspositie krijgt. "Dat is een illusie. Dat gaat niet gebeuren", zei Gerbrandy.

D66 en de andere tegenstanders GroenLinks-PvdA en CDA benadrukten bovendien dat Nederland zich met een opt-out binnen Europa isoleert. "Een hek om Nederland zetten is geen oplossing", zei Tom Berendsen (CDA). Dat vindt ook Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA). Het grootste deel van de migranten in Europa zijn arbeidsmigranten en geen asielzoekers, voegde hij daar aan toe.

Grip

D66 toonde zich in het debat de felste tegenstander. "Een opt-out leidt tot een Europa dat wij niet willen", Gerbrandy. Als lidstaten het adagium hanteren "eigen lidstaat eerst, zal Europa niet in staat zijn samen problemen op te lossen."

VVD, NSC en SP behoren tot de voorstanders van een opt-out voor migratie, al zijn de argumenten deels verschillend. VVD heeft de hoop gevestigd op het recent gesloten en lang bevochten Europese migratiepact. Maar als dat pact onvoldoende resultaat oplevert, zoals een daling van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, "dan sluit ik een opt-out niet uit", zei Malik Azmani, lijsttrekker voor de VVD. "Nederland moet Nederland blijven. We kunnen het niet aan."

"Nederland snakt naar grip op migratie", zei NSC-lijsttrekker Dirk Gotink. Ook hij hoopt op resultaat van het Europese migratiepact, maar hij vindt dat het proces naar een opt-out wel moet worden opgestart. De SP wil simpelweg minder macht bij de EU leggen, zei Gerrie Elfrink (SP).

Meer uit Politiek

Kantoor van Europarlementariër Krah doorzocht in spionagezaak

BRUSSEL (ANP) - Het kantoor van de prominente Duitse Europarlementariër Maximilian Krah in Brussel is op verzoek van de Duitse autoriteiten doorzocht. Het onderzoek houdt verband met de aanhouding van zijn medewerker Jian G., die verdacht wordt van spionage, meldt justitie.

5 minuten geleden
Yeşilgöz walgt van geweld bij UvA-protest: 'puur tuig'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft "met walging" gekeken naar het geweld rond een pro-Palestijnse protestactie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Puur tuig" noemt zij degenen die daar onder meer politiemensen en journalisten belaagden.

35 minuten geleden
Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

PARAMARIBO (ANP) - China staat klaar om Suriname te ondersteunen als Nederland en andere westerse landen dat niet doen, waarschuwt Ruben Brekelmans (VVD) in Paramaribo, waar hij met een Tweede Kamermissie in gesprek ging met de president, ministers en experts. "Ze zeiden: het liefst werken we samen met een land als Nederland vanwege de historische banden. Maar China stelt veel minder eisen en veel minder voorwaarden."

2 uur geleden
Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van onderhandelingen tussen de vier partijen zei onder anderen PVV-leider Geert Wilders dat er nog steeds "geen garantie op een goede afloop" is, maar hij zei ook dat het een "goede dag" was. Dat zeiden informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf ook, maar die tekenden daarbij aan dat dit "geen garantie voor morgen" is.

13 uur geleden
Omtzigt 'herkende' formatiestuk op foto, zegt niets over status

DEN HAAG (ANP) - Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. "Ik herkende het document", zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. "Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV."

21 uur geleden
OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar "niets (te zullen) nalaten" om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

21 uur geleden
Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen. Dit betekent dat de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA enkele afspraken loslaten die ze vorig jaar hebben gemaakt.

22 uur geleden