Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap: ‘Risico op legionella is nihil’

Waterschap: ‘Risico op legionella is nihil’

RITTHEM - Op de zestien Zeeuwse rioolwaterzuiveringen van waterschap Scheldestromen is het risico op legionella-verspreiding ‘nihil’. Hiermee reageert het waterschap donderdag op het onderzoek van het RIVM dat legionellabacteriën zich kunnen verspreiden via biologische waterzuiveringen.

Legionella komt van nature voor in grond en water. Als dit water als nevel in de lucht komt, kunnen mensen de bacterie inademen en besmet raken. De meeste mensen worden hiervan niet ziek, aldus het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). ‘Heel soms veroorzaakt de bacterie een ernstige longontsteking. Dit kan zo ernstig worden dat de patiënt overlijdt.’

Ritthem

Na de constatering van legionella bij de zuiveringsinstallatie in het Noord-Brabantse Son inventariseerde het RIVM de zuiveringen waar de kans op groei en verspreiding van legionellabacteriën vergroot is. Ze presenteerde woensdag de uitkomsten hiervan.

‘Bij het Zeeuwse waterschap komen de risicocriteria alleen voor bij de rioolwaterzuivering in Ritthem’, meldt Scheldestromen. ‘Maar we hebben bij de vernieuwing van de zuivering in 2018 maatregelen genomen waardoor eventuele legionellagroei zich niet kan verspreiden. Dit houdt een extern lab nauwlettend in de gaten door maandelijks onderzoek te doen.’

Afgedekt

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Volgens Scheldestromen heeft alleen de zuivering in Ritthem een tank waarin het water warmer is dan 20 graden. ‘Bij de plaatsing van deze tank in 2018 is die direct afgedekt, waardoor eventuele legionellagroei zich niet kan verspreiden.’ 

Maandelijks nemen medewerkers van het externe lab een watermonster uit deze tank voor legionella-onderzoek, aldus het waterschap. ‘Sinds 2018 is slechts een keer een legionella-gehalte boven de detectiegrens aangetoond. Dit gehalte was vijfmaal lager dan de norm voor drinkwater.’

Voor bezoekers en de omgeving van de zuivering is het risico uitgesloten, benadrukt Scheldestromen. 

Meer uit Souburgschecourant

Vlissingen peilt animo voor sociale acties in de straat

VLISSINGEN - De wijkcoördinatoren van de gemeente Vlissingen peilen de animo onder de inwoners voor 'lief en leed'-activiteiten in hun straat. 'Zo kunnen er hartverwarmende contacten ontstaan tussen bewoners', aldus de gemeente Vlissingen.

3 jaar geleden
'We blijven tot het einde samen'

VLISSINGEN – Het Vlissingse echtpaar Geelhoed-Schot is 65 jaar getrouwd. Dien en Gilles Geelhoed hebben de viering klein gehouden, met familie en vrienden die een kopje koffie kwamen drinken. Ook de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar kwam het echtpaar feliciteren.

3 jaar geleden
Voor 145.000 euro aan nieuwe borden bij bedrijventerrein

OOST-SOUBURG - De gemeente Vlissingen laat voor de zomervakantie bewegwijzering plaatsen voor het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Souburg II.

3 jaar geleden
Het Kompas schiet Australische dieren te hulp

OOST-SOUBURG - Groep 6A van basisschool Het Kompas in Oost-Souburg heeft 216,94 euro opgehaald om dieren in het door bosbranden geteisterde Australië te helpen.

3 jaar geleden
Bewoners denken mee over klimaatbestendig Claverveld

WEST-SOUBURG - Voor de realisatie van woonwijk Claverveld bij West-Souburg laat de gemeente Vlissingen de (toekomstige) bewoners voor het eerst al vanaf de schetstafel meedenken. Achttien kersverse huizenbezitters in twee werkgroepen presenteren in april hun ideeën om de openbare ruimte klimaatbestendig in te richten.

3 jaar geleden
Burgeradviseurs helpen inwoners gemeente Vlissingen

VLISSINGEN - Inwoners van de gemeente Vlissingen die met vragen over zorg en welzijn niet bij familie of vrienden kunnen aankloppen, kunnen per 1 januari de hulp van zes gecertificeerde burgeradviseurs inschakelen.

4 jaar geleden
Slag om de Schelde indrukwekkend herdacht

VLISSINGEN – In de Sint Jacobskerk en bij Uncle Beach in Vlissingen is zaterdag de Slag om de Schelde herdacht. Bij de herdenking waren onder andere vertegenwoordigers van de geallieerden landen, ooggetuigen en veteranen aanwezig. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de moed die de bevrijders hadden om hun leven te wagen voor de toekomst van mensen die zij niet persoonlijk kenden. “Zou je het zelf durven?”, vroeg de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar aan het publiek.

4 jaar geleden