Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewoners denken mee over klimaatbestendig Claverveld

Bewoners denken mee over klimaatbestendig Claverveld

WEST-SOUBURG - Voor de realisatie van woonwijk Claverveld bij West-Souburg laat de gemeente Vlissingen de (toekomstige) bewoners voor het eerst al vanaf de schetstafel meedenken. Achttien kersverse huizenbezitters in twee werkgroepen presenteren in april hun ideeën om de openbare ruimte klimaatbestendig in te richten.

De gemeente Vlissingen heeft 560.000 euro Europese subsidie gekregen om Claverveld duurzaam, klimaatbestendig en in samenspraak met de bewoners te realiseren. Met de verplichte eigen bijdrage van de gemeente is hiervoor bijna een miljoen euro beschikbaar. Als overheid en burgers samen oplossingen bedenken voor de klimaatverandering, staat iedereen ook achter de maatregelen, is het idee.

Karrespoor

Om de gasloze wijk bestand te maken tegen klimaatveranderingen, zoals hevige regenbuien en lange periodes van droogte, krijgt Claverveld zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk verharding, legt projectleider Jeffrey Beenhouwer van de gemeente Vlissingen uit. Bijzonder noemt hij bijvoorbeeld de inrichting van de Zomeraagt en Bellefleur - de straten worden vernoemd naar appelrassen - in de doorgaande route als karrespoor. Deze straten worden niet helemaal dichtgelegd met steen, maar alleen de twee sporen voor de autobanden worden verhard. “Daartussen zaaien we een speciaal grasmengsel dat er tegen kan als er een keertje wel een auto over rijdt”, licht Beenhouwer toe.

Appelbomen

Fase een van Claverveld is uitverkocht en het eerste huis is al bewoond. De woningbouw verloopt voorspoedig en binnenkort is de inrichting van de openbare ruimte aan de beurt. De nieuwe bewoners denken hierover mee en dat bevalt de gemeente goed. “Dit is voor ons een bijzonder proces, want normaal gesproken werk je als gemeente alleen samen met projectontwikkelaars en aannemers. Nu hebben we ook meteen belangstellenden bij de realisatie betrokken.” Zo konden zij voor het ontwerp van de wijk hun voorkeuren voor het type woningen aangeven. Achttien huizenbezitters hebben zich aangemeld voor de twee werkgroepen en presenteren in april hun ideeën voor de openbare ruimte. Een ervan is appelbomen planten in de twee parkjes. "Zodat kinderen zien dat appels niet in zakken bij de supermarkt groeien. Ook willen ze natuurlijke speelmogelijkheden in plaats van plastic speeltoestellen.”

Huurwoningen

Fase twee van Claverveld geeft de gemeente ook in samenspraak met potentiële bewoners vorm. “Er is vraag naar meer verschillende vrije kavels dan in fase een en naar middeldure huurwoningen. We kijken naar de mogelijkheden hiervoor.” Naar verwachting is het ontwerp voor fase twee - nagenoeg even groot als het eerste deel - klaar in maart. Fase een bestaat uit 76 woningen en voor fase twee beoogt de gemeente er 75. “We hopen hier in 2021 de eerste paal te slaan.”

Speelbos

Van het al bestaande bosperceel in fase twee willen de gemeente en bewoners een speelbos maken. Ook hiervoor is de Europese subsidie bedoeld. Het speelbos zal fungeren als waterberging, moet biodiversiteit stimuleren en krijgt ruimte voor natuureducatie. Aan de zuidkant van het bos komt een weide met daaraan grenzend woningen en aan de noordkant blijft de karakteristieke Walcherse wegbeplanting langs de Vrijburgstraat behouden.

Meer uit Souburgschecourant

Vlissingen peilt animo voor sociale acties in de straat

VLISSINGEN - De wijkcoördinatoren van de gemeente Vlissingen peilen de animo onder de inwoners voor 'lief en leed'-activiteiten in hun straat. 'Zo kunnen er hartverwarmende contacten ontstaan tussen bewoners', aldus de gemeente Vlissingen.

4 jaar geleden
'We blijven tot het einde samen'

VLISSINGEN – Het Vlissingse echtpaar Geelhoed-Schot is 65 jaar getrouwd. Dien en Gilles Geelhoed hebben de viering klein gehouden, met familie en vrienden die een kopje koffie kwamen drinken. Ook de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar kwam het echtpaar feliciteren.

4 jaar geleden
Voor 145.000 euro aan nieuwe borden bij bedrijventerrein

OOST-SOUBURG - De gemeente Vlissingen laat voor de zomervakantie bewegwijzering plaatsen voor het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Souburg II.

4 jaar geleden
Het Kompas schiet Australische dieren te hulp

OOST-SOUBURG - Groep 6A van basisschool Het Kompas in Oost-Souburg heeft 216,94 euro opgehaald om dieren in het door bosbranden geteisterde Australië te helpen.

4 jaar geleden
Waterschap: ‘Risico op legionella is nihil’

RITTHEM - Op de zestien Zeeuwse rioolwaterzuiveringen van waterschap Scheldestromen is het risico op legionella-verspreiding ‘nihil’. Hiermee reageert het waterschap donderdag op het onderzoek van het RIVM dat legionellabacteriën zich kunnen verspreiden via biologische waterzuiveringen.

4 jaar geleden
Burgeradviseurs helpen inwoners gemeente Vlissingen

VLISSINGEN - Inwoners van de gemeente Vlissingen die met vragen over zorg en welzijn niet bij familie of vrienden kunnen aankloppen, kunnen per 1 januari de hulp van zes gecertificeerde burgeradviseurs inschakelen.

4 jaar geleden
Slag om de Schelde indrukwekkend herdacht

VLISSINGEN – In de Sint Jacobskerk en bij Uncle Beach in Vlissingen is zaterdag de Slag om de Schelde herdacht. Bij de herdenking waren onder andere vertegenwoordigers van de geallieerden landen, ooggetuigen en veteranen aanwezig. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de moed die de bevrijders hadden om hun leven te wagen voor de toekomst van mensen die zij niet persoonlijk kenden. “Zou je het zelf durven?”, vroeg de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar aan het publiek.

4 jaar geleden