Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelburg krijgt standbeeld van Hans Lipperhey

Middelburg krijgt standbeeld van Hans Lipperhey

MIDDELBURG - Er komt een standbeeld van Hans Lipperhey in de kruidentuin van het Abdijcomplex in Middelburg. Lipperhey heeft in 1608 in Middelburg de telescoop uitgevonden.

Het initiatief voor een standbeeld van Hans Lipperhey is afkomstig van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. De brillenmaker en lenzenslijper woonde eind 16e, begin 17e eeuw in de Kapoenstraat, op een steenworp afstand van de Abdij, toen hij de Hollandse kijker uitvond. Lipperhey’s uitvinding werd wereldberoemd toen de Italiaan Galileo Galilei in 1610 een replica maakte en deze naar de sterrenhemel richtte. Wat hij toen zag, beschreef hij in het baanbrekende boek ‘De sterrenboodschapper’. “Het idee om een standbeeld te maken hadden we al in 2008, toen we het 400-jarig bestaan van Lipperhey’s uitvinding herdachten”, zegt voorzitter Rijk-Jan Koppejan van de sterrenwacht.

Verhuizing

Het is er de afgelopen jaren niet van gekomen, mede door de verhuizing van de sterrenwacht van de Herengracht naar De Helm en de bouw van het museum over de uitvinding van de telescoop. Koppejan en co zijn het idee echter nooit vergeten. “In Middelburg moet een standbeeld staan van een man die zo’n belangrijke uitvinding heeft gedaan.” De sterrenwacht vroeg kunstenaar Joop van Nugteren uit Burgh-Haamstede om een ontwerp te maken. “We wilden een duidelijk herkenbaar beeld van een man met een telescoop. Joop was gelukkig meteen enthousiast.”

Selfies

Hij kwam uiteindelijk met een ontwerp voor een zittende Lipperhey, die met zijn telescoop naar de Lange Jan kijkt. “Het wordt een beetje speels, zodat toeristen ernaast gaan zitten en seflies met hem maken.” De sterrenwacht wilde dat het zou worden geplaatst in de buurt van de Abdij, omdat Lipperhey daar heeft gewoond.

Observatorium 

De gemeente Middelburg was huiverig om een plek rondom de Lange Jan beschikbaar te stellen, omdat daar weinig ruimte is, veel verkeer rijdt en al een aantal standbeelden staan. Uiteindelijk kwam de provincie in beeld, die eigenaar is van de grond rondom het provinciehuis. Lipperhey woonde er immers vlakbij, in het verleden werden in de Abdij wetenschappelijke colleges gegeven en in één van de torens heeft zelfs een observatorium gezeten. “De kruidentuin is een mooie plek, omdat het historisch verantwoord is, sfeervol, er veel mensen komen en er geen verkeer rijdt”, zegt Koppejan.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft vorige week toestemming gegeven voor het plaatsen van het standbeeld. De sterrenwacht gaat nu op zoek naar het geld. Koppejan verwacht in die zoektocht niet al te grote problemen. “Wij denken dat het mooie reclame is voor Middelburg. Maar,” zegt hij, “in deze tijden is niets zeker.”

Meer uit Middelburg

De lichtjes gaan aan! Inwoners Nieuw-en St.Joosland brengen dorp in Kerstsferen

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Op 6 december gaan de lichtjes aan! Van de kerstboom op het pleintje bij ''t Dorpsuus' in Nieuw- en Sint Joosland. Twee dorpsbewoners opperden het idee tijdens de Dorpstafel.

1 uur geleden
Warmtenet Dauwendaele gaat niet door

MIDDELBURG - Er komt geen warmtenet in de Middelburgse wijk Dauwendaele. Het onderzoek om industriële warmte die over is te gebruiken voor het verwarmen van 900 huizen is afgerond. De conclusie is dat de aanleg van dit warmtenet veel te duur is. Voor aansluiting op het warmtenet kan geen aantrekkelijk aanbod worden gedaan aan de huurders en huiseigenaren.

2 uur geleden
Tractor en auto in botsing bij Vrouwenpolder

VROUWENPOLDER - Bij een aanrijding op de Parallelweg tussen Vrouwenpolder en De Banjaard is donderdagochtend materiële schade ontstaan. Na onderzoek bleek er niemand gewond te zijn geraakt.

2 uur geleden
IJsbaan opent vandaag in Middelburg

MIDDELBURG - Vanmiddag om 14.00 uur is het zover: dan kunnen schaatsliefhebbers weer terecht op de ijsbaan die vanaf vrijdag werd opgebouwd voor het stadhuis aan de Markt in Middelburg.

1 dag geleden
Vogels in Vogelpark krijgen een huisje

MIDDELBURG - Woensdagmiddag hebben leerlingen van de Acaciahof in Klarenbeek zelfgemaakte vogelhuisjes opgehangen in het Vogelpark in de Veerse Poort. In totaal knutselden de leerlingen 55 huisjes in elkaar. Dit is een van de acties van het burgerinitiatief “Vogelpark vogelvriendelijk" van bewoner Henk Nijssen. Door dit initiatief heeft het Vogelpark een metamorfose ondergaan op het gebied van biodiversiteit. Eerder zijn bloemrijke randen in het park aangelegd, afgelopen voorjaar heeft de gemeente 35 bomen en 8 plukken Zeeuwse haag aangeplant en wordt er minder gemaaid. Ook komen er nog vogelvoedselbosjes.

1 dag geleden
Bouw 15 levensloopbestendige woningen van start in Meliskerke en Aagtekerke

MELISKERKE/AAGTEKERKE - Binnenkort start de bouw van 15 levensloopbestendige woningen in Meliskerke en Aagtekerke. In Meliskerke aan de Sivertstraat bouwen we 4 woningen en aan de Pauwhoekstraat realiseert Zeeuwland 6 woningen. In Aagtekerke bouwt de organisatie  5 levensloopbestendige woningen aan de Burgemeester Jan Peperstraat. Zeeuwland verwacht dat de bouw van de woningen aan de Sivertstraat en in Aagtekerke in maart 2024 gereed zijn. In mei 2024 is de bouw van de woningen aan de Pauwhoekstraat afgerond. Met de bouw van deze woningen verwacht Zeeuwland de doorstroming in de kernen te bevorderen.

2 dagen geleden
Stadsnatuur in het zonnetje tijdens het stadsnatuurfestival Middelburg

Ook in de stad is volop natuur. Naast mensen worden steden bevolkt door vleermuizen, bermplanten, insecten, korstmossen, vogels, bomen en talloze andere planten en dieren. Deze stadsnatuur staat centraal tijdens het stadsnatuurfestival op woensdag 6 december 2023 van 13.30 tot 16.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het festival wordt georganiseerd door University College Roosevelt, de gemeente Middelburg, de Zeeuwse Milieufederatie en ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB). Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

3 dagen geleden