Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelburg krijgt standbeeld van Hans Lipperhey

Middelburg krijgt standbeeld van Hans Lipperhey

MIDDELBURG - Er komt een standbeeld van Hans Lipperhey in de kruidentuin van het Abdijcomplex in Middelburg. Lipperhey heeft in 1608 in Middelburg de telescoop uitgevonden.

Het initiatief voor een standbeeld van Hans Lipperhey is afkomstig van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. De brillenmaker en lenzenslijper woonde eind 16e, begin 17e eeuw in de Kapoenstraat, op een steenworp afstand van de Abdij, toen hij de Hollandse kijker uitvond. Lipperhey’s uitvinding werd wereldberoemd toen de Italiaan Galileo Galilei in 1610 een replica maakte en deze naar de sterrenhemel richtte. Wat hij toen zag, beschreef hij in het baanbrekende boek ‘De sterrenboodschapper’. “Het idee om een standbeeld te maken hadden we al in 2008, toen we het 400-jarig bestaan van Lipperhey’s uitvinding herdachten”, zegt voorzitter Rijk-Jan Koppejan van de sterrenwacht.

Verhuizing

Het is er de afgelopen jaren niet van gekomen, mede door de verhuizing van de sterrenwacht van de Herengracht naar De Helm en de bouw van het museum over de uitvinding van de telescoop. Koppejan en co zijn het idee echter nooit vergeten. “In Middelburg moet een standbeeld staan van een man die zo’n belangrijke uitvinding heeft gedaan.” De sterrenwacht vroeg kunstenaar Joop van Nugteren uit Burgh-Haamstede om een ontwerp te maken. “We wilden een duidelijk herkenbaar beeld van een man met een telescoop. Joop was gelukkig meteen enthousiast.”

Selfies

Hij kwam uiteindelijk met een ontwerp voor een zittende Lipperhey, die met zijn telescoop naar de Lange Jan kijkt. “Het wordt een beetje speels, zodat toeristen ernaast gaan zitten en seflies met hem maken.” De sterrenwacht wilde dat het zou worden geplaatst in de buurt van de Abdij, omdat Lipperhey daar heeft gewoond.

Observatorium 

De gemeente Middelburg was huiverig om een plek rondom de Lange Jan beschikbaar te stellen, omdat daar weinig ruimte is, veel verkeer rijdt en al een aantal standbeelden staan. Uiteindelijk kwam de provincie in beeld, die eigenaar is van de grond rondom het provinciehuis. Lipperhey woonde er immers vlakbij, in het verleden werden in de Abdij wetenschappelijke colleges gegeven en in één van de torens heeft zelfs een observatorium gezeten. “De kruidentuin is een mooie plek, omdat het historisch verantwoord is, sfeervol, er veel mensen komen en er geen verkeer rijdt”, zegt Koppejan.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft vorige week toestemming gegeven voor het plaatsen van het standbeeld. De sterrenwacht gaat nu op zoek naar het geld. Koppejan verwacht in die zoektocht niet al te grote problemen. “Wij denken dat het mooie reclame is voor Middelburg. Maar,” zegt hij, “in deze tijden is niets zeker.”

Meer uit Middelburg

Middelburg zoekt nieuwe stadsdichter

MIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.

9 uur geleden
Column Bart: Middelburg, de enige stad met een mysterie

Als nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?

17 uur geleden
Lintje voor ‘Mister Middelburg Boekenstad’ Gert-Jan de Rooij

MIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg. 

22 uur geleden
Verdrag van Middelburg ondertekend; 200 jongeren uit ruim 50 landen roepen wereldleiders op vrijheid en democratie te beschermen

MIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.

1 dag geleden
FOTO’S: Festival Hrieps is weer goed feestje in Grijpskerke; op naar jubileumeditie in 2026

GRIJPSKERKE - De 29e editie van het jaarlijkse festival Hrieps zit erop. Op het festivalterrein bij Grijpskerke genoten de duizenden bezoekers vrijdag en zaterdag van optredens van meer dan 50 artiesten op zeven podia. Na een drukke en gezellige editie 2025 kan de organisatie zich opmaken voor de jubileumeditie voor volgend jaar.

1 dag geleden
Plechtige Dodenherdenking in Middelburg en Veere tachtig jaar na Tweede Wereldoorlog

MIDDELBURG/DOMBURG - Zondagavond vonden in de gemeenten Middelburg en Veere meerdere Dodenherdenkingen plaats. Vanwege de zondagsrust is de plechtigheid in sommige dorpen, zoals Arnemuiden, naar zaterdagavond verplaatst. In de gemeente Veere zijn ze allemaal zondag gehouden.

1 dag geleden
Op bezoek bij Beeld in Balans in Biggekerke

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. Hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Ook buiten het stadje, in de gemeente Veere, wonen en werken kunstenaars die zich graag door de sfeer van hun leefomgeving laten inspireren. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Erna Kooi den Hollander, secretaresse en beeldhouwer bij 'Beeld in Balans'.  

1 dag geleden