
Kifid eist goede uitleg bij wijziging pensioenregeling
DEN HAAG (ANP) - Bij aanpassingen aan collectieve pensioenregelingen moet goed uitgelegd worden wat dit betekent voor de individuele deelnemer. Daarbij ligt de verantwoordelijkheid bij pensioenuitvoerders maar ook bij tussenpersonen, zo heeft de Geschillencommissie van financieel klachteninstituut Kifid bepaald. Een consument had met succes geklaagd omdat er niet genoeg rekening was gehouden met zijn belangen toen zijn pensioenregeling werd aangepast.
Per 1 januari 2015 werd zijn pensioenregeling op enkele punten aangepast. Door de oplopende leeftijd van de werknemer, de dalende rente en salarisverhogingen steeg zijn premie voor nabestaandenpensioen van 4564 euro per jaar in 2007 naar 12.897 euro per jaar in 2016. Daardoor was er een stuk minder geld beschikbaar om te beleggen en bouwde de consument minder pensioen op. "De consument mag als deelnemer aan de collectieve pensioenregeling ervan uitgaan dat de regeling is bedoeld om een ouderdomspensioen op te bouwen", stelt Kifid.
Het klachteninstituut oordeelt dat Zwitserleven als uitvoerder van de collectieve pensioenregeling en de Heer & Partners als pensioenadviseur de werkgever en deelnemers vooraf onvoldoende hebben geïnformeerd. De twee bedrijven moeten van Kifid daarom beide de helft van een ingeschat schadebedrag betalen aan de consument omdat hij anders had gehandeld als hij goed op de hoogte was geweest. Het gaat om een bedrag van 11.846 euro. Aan de betreffende pensioenregeling deden 26 werknemers mee.
Volgens een zegsvrouw van het Kifid betekent deze uitspraak niet automatisch dat in alle collectieve pensioenregelingen iets mis is. De instantie merkt wel een toenemend aantal klachten over pensioenregelingen. Dan gaat het ook veelal over de hoogte van pensioenuitkeringen die achteraf tegen blijken te vallen door tegenvallende rendementen. Volgens de zegsvrouw wordt in veel van dit soort zaken in het nadeel van consumenten geoordeeld. Ook omdat in nieuwe regelingen een stuk van het risico ook ligt bij deelnemers.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
2 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
4 uur geleden