Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gefrustreerde Kamer mist plannen voor toekomstperspectief boeren

Gefrustreerde Kamer mist plannen voor toekomstperspectief boeren

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer blijft ongeduldig en vindt dat maatregelen die boeren perspectief voor de toekomst moeten bieden, te lang op zich laten wachten. In het stikstofdebat spraken vrijwel alle partijen hun onvrede uit over het uitblijven van concrete maatregelen. Landbouwminister Henk Staghouwer komt in november met meer informatie over onder meer kringlooplandbouw, maar veel partijen vinden dat veel te laat.

De perspectiefbrief van Staghouwer die samen met de omstreden stikstofkaart werd gepubliceerd, is volgens SGP'er Roelof Bisschop "weinig meer dan een nietje door allerlei bestaande subsidieregelingen". Ook Derk Boswijk van coalitiepartij CDA noemt het een "gemiste kans". Hij "had echt gehoopt dat er veel concretere maatregelen zouden liggen". Wat het kabinet nu aan boeren biedt die groener willen boeren, "steekt mager af" tegen de ingrijpende stikstofmaatregelen, aldus de christendemocraat.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman spreekt van "een perspectiefbrief die geen perspectief biedt", en D66'er Tjeerd de Groot denkt "dat geen boer iets begrepen heeft" van de lange brief. "Als je dat leest, weet je echt niet waar je aan toe bent." Zowel de BoerBurgerBeweging als de Partij voor de Dieren hekelt het gebrek aan maatregelen, net als GroenLinks. De VVD spreekt van "ronkende uitgangspunten", maar "mist spijkers met koppen", zegt Kamerlid Thom van Campen.

Staghouwer (ChristenUnie) zegt op zijn beurt het ongeduld van de Kamer te begrijpen. Maar de regelingen voor boeren zijn ook afhankelijk van de uitwerking van de stikstofplannen. De provincies hebben hiervoor een jaar de tijd gekregen. Daarnaast benadrukt de bewindsman dat hij tijd nodig heeft om maatregelen "zorgvuldig" te treffen. Hij wil er onder meer voor zorgen dat groene boeren beter verdienen.

Meer uit Politiek

BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

1 dag geleden
B-rijbewijs per juli onvoldoende voor grote elektrische bestelbus

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan. Vanuit het bedrijfsleven wordt verbolgen gereageerd.

1 dag geleden
Omtzigt en Wilders: lucht geklaard na gesprek bij Plasterk

DEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.

1 dag geleden
PVV verdwijnt uit de gemeenteraad van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).

1 dag geleden
Minister kan niets doen voor mislopen uitwonende beurs

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.

1 dag geleden
Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.

1 dag geleden
Nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Tweede Kamer met 150 Kamerleden is woensdag geïnstalleerd. De Kamer heeft 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV zitten. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers legden de nieuwelingen woensdagmiddag stuk voor stuk de eed of belofte af.

1 dag geleden