
Veldkamp: eenzijdig stappen tegen Israël als het in EU niet lukt
DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.
Als er tegen die tijd geen staakt-het-vuren is en de EU-lidstaten nemen geen besluit "dan ga ik kijken naar nationale maatregelen", zei de bewindsman. Waaraan dan gedacht moet worden, wilde hij nog niet zeggen. "Daar heb ik nog niet over nagedacht", zei de minister in een debat over de komende EU-vergadering.
Veldkamp spreekt zijn Europese collega's op 15 juli. EU-buitenlandchef Kaja Kallas komt dan met een aantal stappen tegen Israël. Dat is naar aanleiding van een onderzoek naar het associatieakkoord tussen de EU en Israël. Daaruit blijkt dat Israël de voorwaarden van het samenwerkingsverdrag schendt. De EU is nu nog verdeeld over welke stappen moeten worden gezet, zei Veldkamp.
'Niet heel veel effect'
Volgens hem zullen nationale maatregelen "niet heel veel effect hebben". Maar als meer landen eenzijdig stappen nemen kan het wel in iets resulteren, zei hij.
De bewindsman wilde niet zeggen welke maatregelen van Kallas hij gaat steunen, zeer tot ongenoegen van de oppositie.
Bestand Hamas-Israël
Momenteel wordt er onderhandeld over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. "Er beweegt wel wat", zei de minister. Er is nog geen deal omdat Hamas meer zicht wil hebben op een permanent staakt-het-vuren en het vertrek van Israëlische troepen uit de Gazastrook.
Veldkamp hekelde ook het Israëlische systeem dat is opgezet om voedsel te distribueren in Gaza. Daarbij zijn al honderden Palestijnen om het leven gekomen. Veldkamp wil een onderzoek naar de voedseldistributie.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil sociale huurders compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden van de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De partij wil daarvoor het geld gebruiken dat vanaf 2027 is gereserveerd voor de herinvoering van rode diesel voor de landbouw.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Sophie Hermans vindt dat het woensdag voorgestelde nieuwe Europese klimaatdoel voor 2040 vooral haalbaar moet zijn. Ze noemt daarbij specifiek "het oplossen van achterblijvende energie-infrastructuur en complexe regelgeving". De VVD-minister reageert daarmee op de voorstellen van de Europese Commissie om 90 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2040, vergeleken met 1990.
12 uur geleden