
Chinese zonnepanelenbranche hekelt Amerikaanse Xinjiang-ban
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Chinese fabrikanten van zonnepanelen hekelen het toenemende Amerikaanse toezicht op mensenrechtenkwesties in Xinjiang. Ze beschouwen de nieuwe eisen die Washington stelt voor de import van producten uit de regio als laster die alleen maar bedoeld zou zijn om Amerikaanse bedrijven te helpen concurreren in de snelgroeiende sector. Volgens brancheorganisatie China Photovoltaic Industry Association is er namelijk helemaal geen bewijs dat de makers van zonnepanelen in het Aziatische land betrokken zouden zijn bij dwangarbeid.
Door een recent door president Joe Biden getekende wet moeten bedrijven voortaan duidelijk kunnen aantonen dat de producten die ze uit de regio halen niet met dwangarbeid zijn gemaakt. Daarmee treffen de Amerikanen ook de zonnepanelensector. Xinjiang is een belangrijke regio voor de productie van polysilicium, dat voor zonnepanelen wordt gebruikt.
In het westelijk gelegen Xinjiang leven de Oeigoeren en andere moslimminderheden die volgens critici door de Chinese regering onderdrukt worden. Washington beschuldigt China van genocide tegen de Oeigoerse moslimminderheid, maar Beijing ontkent dat met klem. De afgelopen dagen kwam er al een boze reactie van de Chinese overheid op de Amerikaanse wet. Het Chinese ministerie van Handel noemde het "economische intimidatie" en sprak van "grote ontevredenheid en felle oppositie" tegen de beslissing.
Dwangarbeidprobleem
De Chinese zonnepanelensector denkt er net zo over, blijkt uit een verklaring die de brancheorganisatie op het populaire Chinese platform WeChat heeft gezet. Het "zogenaamde dwangarbeidprobleem" zou een leugen zijn van de VS en andere westerse landen en zou de daadwerkelijke arbeidsomstandigheden van de werknemers van ondernemingen in Xinjiang juist ernstig verstoren.
Toch verplaatsen verschillende Chinese zonnepanelenbedrijven hun productie langzaam uit de regio. Zo kondigde Risen Energy onlangs aan een nieuwe fabriek, waarmee miljarden dollars zijn gemoeid, niet in Xinjiang maar in de Chinese regio Binnen-Mongoliƫ te gaan bouwen.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
2 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
4 uur geleden