
Aantal reizigers bij NS blijft ver onder pre-crisisniveau
TRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben dit jaar maar ongeveer de helft van het aantal reizigers vervoerd vergeleken met de aantallen van voor de coronapandemie. Door de lockdown aan het begin van het jaar en de opnieuw flink aangescherpte coronamaatregelen van de laatste tijd, bleven veel Nederlanders weg uit de trein.
Dat volgt uit de eindejaarsprognose die de spoorvervoerder naar buiten heeft gebracht. NS rekent erop over heel 2021 op 48 procent van het aantal reizigers uit te komen dat in 2019 met het bedrijf reisde. Dat zijn gemiddeld 611.000 reizigers per dag. Daarmee zijn de reizigersaantallen in vergelijking met 2020 maar beperkt toegenomen. Toen bleef het aantal reizigers steken op 45 procent van het pre-crisisniveau.
Volgens NS-topvrouw Marjan Rintel was het "opnieuw een lastig jaar". Maar ze blijft geloven dat mensen, als de coronapandemie voorbij is, weer massaal terugkeren in de trein. "Tijdens de versoepelingen hebben we gezien dat veel mensen de trein weer willen pakken. We blijven optimistisch voor het nieuwe jaar."
Drukte september
In september, de drukste maand, lag het aantal reizigers al weer op 72 procent van het niveau dat dezelfde maand twee jaar eerder werd bereikt. Maar sinds oktober loopt het aantal reizigers weer terug. Dat komt volgens de NS onder andere door het kabinetsadvies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Momenteel, tijdens de nieuwe lockdown, vervoert NS nog zo'n 45 procent van het aantal reizigers dat in deze tijd van het jaar in 2019 in de trein stapte.
De onderneming laat verder weten dat naar verwachting 94,1 procent de reizigers dit jaar op tijd op bestemming is aangekomen. Dit betekent een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen kwam 93,5 procent op tijd aan. Ook was het volgens de metingen van NS dit jaar makkelijker om tijdens de spits een zitplaats te vinden in de trein. Dit jaar zou 99,5 procent van de reizigers tijdens de spits een zitplaats hebben gehad, tegen 97,3 procent vorig jaar.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
4 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
4 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
5 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
6 uur geleden