Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woensdag weer overleg: 'belangrijkste weken' voor landbouwakkoord

Woensdag weer overleg: 'belangrijkste weken' voor landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - De toponderhandelaars voor het landbouwakkoord komen volgende week woensdag weer bij elkaar voor een overleg met landbouwminister Piet Adema. Het is voor het eerst dat de 'hoofdtafel' weer bijeenkomt sinds het nachtelijke overleg waar ook premier Mark Rutte bij aanschoof. Toen is het overleg volgens betrokkenen bijna geklapt.

Een Haagse bron zegt dat de "belangrijkste weken" zijn aangebroken voor de onderhandelingen. De locatie van de onderhandelingen is nog niet bekend.

Aan de hoofdtafel zitten de minister, de agrarische organisaties Biohuis, LTO Nederland en NAJK, de provincies, vertegenwoordigers van de supermarkt- en levensmiddelenbranche (CBL en FNLI) en de natuur- en milieuorganisatie LandschappenNL. Agractie zat ook aan deze tafel, maar is in maart uit onvrede uit het overleg gestapt.

Onderhandelingsresultaat

Het secretariaat van het landbouwakkoord rekent niet op een conceptakkoord aan het einde van die woensdag. Het doel is wel om dan een onderhandelingsresultaat te bereiken dat partijen kunnen bespreken met hun bestuur als ze daar behoefte aan hebben. Dit moet vervolgens leiden tot een conceptakkoord dat onderhandelende partijen voor kunnen leggen aan hun leden. Op zo'n onderhandelingsresultaat wordt overigens al maanden gewacht. De deadlines zijn steeds uitgesteld.

Volgens een betrokkene is het grootste pijnpunt nog steeds de discussie over de dichtheid van dieren - voornamelijk koeien - op boerenland. Lang ging het hierbij over een norm voor het aantal koeien per hectare. Dat kan leiden tot een flinke vermindering van het toegestane aantal koeien en ligt dus gevoelig. Nu ligt er ook een andere variant voor: dat een bepaalde hoeveelheid grasland wordt vereist per koe. Dat zou volgens voorstanders minder drastische gevolgen hebben voor boeren. Een betrokkene zegt dat elke maatregel pijn zal doen, met name in het veedichte Noord-Brabant.

Voorlopig concept

De onderhandelaars hebben half mei al geprobeerd om overeenstemming te bereiken, maar kwamen ondanks een marathonoverleg niet verder dan een voorlopig concept. Deze hebben zij door laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving, Wageningen University en het Louis Bolk Instituut. Deze berekeningen zijn inmiddels afgerond en voorgelegd aan de onderhandelaars. De rekenmeesters hebben zich beperkt tot "appreciaties" omdat de afspraken nog niet concreet genoeg waren om de gevolgen van het voorlopige concept van het landbouwakkoord volledig door te rekenen. Zij zullen als er een conceptakkoord ligt weer aan het rekenen slaan, zo luidt de verwachting.

Meer uit Politiek

Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw. Tot onvrede van een aantal partijen gingen de deuren van de vergaderzaal dicht voor buitenstaanders. De grootste oppositiepartij D66 bleef uit uit protest tegen de gang van zaken zelfs weg.

12 minuten geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

2 uur geleden
Yeşilgöz wacht af wat Wilders gaat zeggen op congres in Boedapest

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet vooruitlopen op de toespraak die PVV-leider Geert Wilders zal houden op een radicaal-rechts congres in Boedapest. "We zullen zien wat hij daar zegt. Ik zit zelf vandaag bij de ministerraad en ik heb andere dingen te doen, maar het is natuurlijk wel relevant", zegt ze voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ze zal kijken wat Wilders daar "zegt en hoe we dat wegen".

2 uur geleden
Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid hem gevraagd heeft het wetsvoorstel in te trekken, vindt hij dat "het gesprek gevoerd moet worden".

2 uur geleden
Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

17 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

17 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

18 uur geleden