
Woensdag weer overleg: 'belangrijkste weken' voor landbouwakkoord
DEN HAAG (ANP) - De toponderhandelaars voor het landbouwakkoord komen volgende week woensdag weer bij elkaar voor een overleg met landbouwminister Piet Adema. Het is voor het eerst dat de 'hoofdtafel' weer bijeenkomt sinds het nachtelijke overleg waar ook premier Mark Rutte bij aanschoof. Toen is het overleg volgens betrokkenen bijna geklapt.
Een Haagse bron zegt dat de "belangrijkste weken" zijn aangebroken voor de onderhandelingen. De locatie van de onderhandelingen is nog niet bekend.
Aan de hoofdtafel zitten de minister, de agrarische organisaties Biohuis, LTO Nederland en NAJK, de provincies, vertegenwoordigers van de supermarkt- en levensmiddelenbranche (CBL en FNLI) en de natuur- en milieuorganisatie LandschappenNL. Agractie zat ook aan deze tafel, maar is in maart uit onvrede uit het overleg gestapt.
Onderhandelingsresultaat
Het secretariaat van het landbouwakkoord rekent niet op een conceptakkoord aan het einde van die woensdag. Het doel is wel om dan een onderhandelingsresultaat te bereiken dat partijen kunnen bespreken met hun bestuur als ze daar behoefte aan hebben. Dit moet vervolgens leiden tot een conceptakkoord dat onderhandelende partijen voor kunnen leggen aan hun leden. Op zo'n onderhandelingsresultaat wordt overigens al maanden gewacht. De deadlines zijn steeds uitgesteld.
Volgens een betrokkene is het grootste pijnpunt nog steeds de discussie over de dichtheid van dieren - voornamelijk koeien - op boerenland. Lang ging het hierbij over een norm voor het aantal koeien per hectare. Dat kan leiden tot een flinke vermindering van het toegestane aantal koeien en ligt dus gevoelig. Nu ligt er ook een andere variant voor: dat een bepaalde hoeveelheid grasland wordt vereist per koe. Dat zou volgens voorstanders minder drastische gevolgen hebben voor boeren. Een betrokkene zegt dat elke maatregel pijn zal doen, met name in het veedichte Noord-Brabant.
Voorlopig concept
De onderhandelaars hebben half mei al geprobeerd om overeenstemming te bereiken, maar kwamen ondanks een marathonoverleg niet verder dan een voorlopig concept. Deze hebben zij door laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving, Wageningen University en het Louis Bolk Instituut. Deze berekeningen zijn inmiddels afgerond en voorgelegd aan de onderhandelaars. De rekenmeesters hebben zich beperkt tot "appreciaties" omdat de afspraken nog niet concreet genoeg waren om de gevolgen van het voorlopige concept van het landbouwakkoord volledig door te rekenen. Zij zullen als er een conceptakkoord ligt weer aan het rekenen slaan, zo luidt de verwachting.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
4 dagen geleden