
VN onderzoekt rol Nederlandse overheid in PFAS-zaak Chemours
GENÈVE (ANP) - De Verenigde Naties onderzoeken de rol van de Nederlandse overheid in het PFAS-schandaal rond de chemische fabriek Chemours. VN-rapporteur Marcos Orellana, die gaat over giftige stoffen en mensenrechten, heeft Nederland per brief om opheldering gevraagd over het transport van afvalwater uit de fabriek in Dordrecht naar de Chemours-vestiging in het Amerikaanse Fayetteville (North Carolina). Daar zouden mensenrechten worden geschonden van omwonenden van het bedrijf, omdat hun gezondheid in gevaar wordt gebracht.
De omgeving van de Amerikaanse Chemours-vestiging en dan met name het water in de nabijgelegen rivier is in de afgelopen tientallen jaren vervuild geraakt met PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen. Sommige daarvan breken nauwelijks af, hopen zich op in het menselijk lichaam en zijn schadelijk voor zowel de gezondheid als het milieu. Ze staan bekend als 'forever chemicals' (eeuwige chemische stoffen).
Chemours had van de Amerikaanse autoriteiten toestemming om afvalwater uit Dordrecht te verschepen naar Fayetteville, waar een middel dat in het productieproces wordt gebruikt (HFPO-DA, via GenX) uit het water wordt gefilterd en dan voor hergebruik teruggaat naar Dordrecht. Recentelijk is dat transport na protest van omwonenden stilgelegd. Chemours zegt het "waardevolle" afvalwater voorlopig op te slaan in Dordrecht tot de transporten hervat kunnen worden.
1,8 miljoen kilo afval
Volgens de Engelse krant The Guardian zou komend jaar 1,8 miljoen kilo afval van de Nederlandse naar de Amerikaanse fabriek van Chemours gaan. Het agentschap dat in de VS gaat over de bescherming van de volksgezondheid en het milieu (EPA) had daar in eerste instantie een vergunning voor gegeven, maar trok die later weer in na protesten uit de buurt.
VN-rapporteur Orellana heeft zowel de Nederlandse als de Amerikaanse overheid en de Chemours-directie eind september per brief om opheldering gevraagd. Zo wil hij weten wat wordt gedaan om mens en milieu te beschermen tegen de gevaren van PFAS. Nederland heeft vorige week een reactie gestuurd, die de VN publiceerden. Daarin staat onder meer dat transport van PFAS-afval alleen wordt toegestaan als aan alle richtlijnen en veiligheidseisen wordt voldaan.
Vervuiling omgeving
De omgeving rond de Chemours-fabriek in Dordrecht is in de afgelopen decennia ook vervuild geraakt met PFAS. Het leidde al tot diverse rechtszaken. Chemours zegt er alles aan te doen om de lozingen tot een minimum te beperken.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Sinds post- en pakketbezorgers een melding kunnen maken als ze het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand bij wie ze post bezorgen, hebben ze dat zeker duizend keer gedaan. Dat melden Sociaal Werk Nederland en PostNL dinsdag. Het initiatief ging in april 2024 van start.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.
1 dag geledenZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
3 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
6 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
1 week geleden