Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweederde deelnemers valt af, maar Daan Visser uit Schore finisht wel in Dragon's Back Race

Tweederde deelnemers valt af, maar Daan Visser uit Schore finisht wel in Dragon's Back Race

SCHORE - In zes dagen 380 kilometer over de bergen van Wales klauteren. Daan Visser (38) uit Schore speelde dit klaar en heeft zo als eerste Nederlander de finish van de Dragon’s Back Race gehaald. De organisatie noemt het de zwaarste bergrace ter wereld. Tweederde van de atleten valt voor de eindstreep af. “Ik hou van een uitdaging”, lacht de militair.

Boksen, survivalruns, hardlopen, sporten is altijd al belangrijk in Daans leven. “Voor mijn werk als militair bij de mariniers moet ik ook fit blijven.” Het was ook een collega die hem vroeg mee te doen aan de Dragon’s Back Race. “Ik had er nog nooit van gehoord en ben me erin gaan verdiepen. Het triggerde me dat nog nooit een Nederlander deze race heeft uitgelopen.” Vroeger was de race vijf dagen en 299 kilometer lang. “In die tijd is er wel een Nederlander gefinisht. Een paar jaar geleden is de race verzwaard naar zes dagen en 380 kilometer. Sindsdien ben ik de eerste Nederlander die het gehaald heeft.” Collega’s Ben en Rogier zijn ook gefinisht. Twee andere collega’s met wie ze dit avontuur aangingen zijn uitgevallen. “Zij hebben wel de halve race uitgelopen, wat ook een hele prestatie is.” Dit jaar deden er twaalf Nederlanders mee en vier zijn er gefinisht. Als snelste Nederlander is Daan 21e geworden in het algemeen klassement.

Sleutel

Hoe is het Daan gelukt om deze prestatie neer te zetten? “Ik denk door goede voorbereiding en wat geluk. Bij de finish vroegen anderen me hoe ik getraind had, omdat er in Nederland geen bergen zijn, haha. Sommigen trainden in de voorbereiding ook in Wales, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben wel naar de Ardennen geweest en heb in de sportschool en met marathons getraind. En de dijken hier ging ik veel op en af.”
Voeding hoort voor Daan ook bij een goede voorbereiding. “Daarmee ben ik dik een halfjaar bezig geweest. Ik zie het lichaam als een fabriek die je kunt managen met goed drinken en eten. Als je dan focust op je doel, gaat het lopen vanzelf. Tijdens de race heb ik nooit een moment gehad dat ik op was. Ik had ook geen kramp. De sleutel tot succes was, denk ik, dat ik mijn lichaam goed onder controle had.”

Elementen

De race vond begin september plaats en het was warm, heel warm. “Soms wel dertig graden. Iedereen loopt in zijn eigen tempo, dus je bent vaak alleen in niemandsland met jezelf en de elementen. Ik heb wel eens gedacht ‘shit, wat is het warm’. Ieder beekje of meertje dat ik tegenkwam was dan een godsgeschenk.”
Het parcours is niet uitgepijld, dus de deelnemers moeten met behulp van gps zelf de weg vinden. Iedere dag komen ze langs meerdere checkpoints. “Was je daar te laat, al was het maar een seconde, dan lag je meteen uit de race. Ik ben een paar keer verkeerd gelopen, maar was gelukkig altijd op tijd.” De race begint iedere dag om 6.00 uur en om uiterlijk 22.00 uur moeten de atleten binnen zijn bij het kamp. “Dan slaap je een paar uurtjes en begin je weer. Je bent de hele dag zelfvoorzienend. Je draagt een zeven kilo zwaar vest met 3,5 liter water, voeding en een veiligheidsuitrusting. Dag drie was heel warm en toen mochten we meer water meenemen.”

Team Daan

Dag één ging meteen prima, vertelt Daan. “In klimmen ben ik sterk, merkte ik. Ik haalde mensen in en kwam om 18.00 uur binnen. Even was ik bang dat ik te veel gegeven had aan het begin van de race, maar ik voelde me goed. Dag twee ging ook lekker.” En het bleef goed gaan. Wanneer Daan het zwaar had, sleepten andere deelnemers en toeschouwers hem erdoorheen, zoals hij ook anderen aanmoedigde. “Ik had een appgroep met familie en vrienden en zij konden me ook volgen. Die fanclub hield me ook op de been, want ik wilde hen niet teleurstellen.” Zo kon Team Daan hem op dag zes trots binnenhalen bij de eindstreep in Cardiff. Bij Cardiff Castle huldigden Daans partner Moniek en zijn ouders en zus hem, compleet met teamhoedjes en Zeeuwse vlag. “Dit is het bizarste dat ik ooit heb gedaan”, blikt Daan terug. “Ik heb ervan geleerd dat de mens lichamelijk tot bizarre dingen in staat is.”

‘Getallen tellen niet’

De grootste les vindt Daan dat ‘getallen niet tellen’. “Ik heb geluk gehad, bijvoorbeeld in mijn sokkenkeuze, waardoor ik niet zoveel blaren had. Dat de laatste man de finish heeft gehaald vind ik misschien nog wel knapper dan mijn eigen race, want misschien waren zijn voeten wel kapot. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal. Deze race is ook als het leven, waarin je af en toe tegen een berg op moet. Daag jezelf dan uit.”

Bootcampen met Daan

Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je die uitdagingen beter aan. Daarom begeleidt Daan ook graag anderen in sporten en bewegen. Hij geeft bijvoorbeeld iedere zondag om 10.00 uur bootcamplessen op het sportveldje in Schore. Meedoen is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het materiaal is welkom. Aanmelden kan via [email protected].

Meer uit Reimerswaal

Tweedaagse vogeltentoonstelling in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - De Vogelvrienden Krabbendijke en omstreken organiseren op vrijdag 1 december en zaterdag 2 december hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in dorpshuis de Meiboom in Krabbendijke.

7 uur geleden
Hennepkwekerij gevonden in woning Waardekensstraat Kapelle

KAPELLE - De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Waardekenstraat in Kapelle. De 45-jarige bewoner is aangehouden.

17 uur geleden
Kapelse en Reimerswaalse verenigingen zetten zich massaal in voor Grote Clubactie

KRUININGEN/KAPELLE - Verenigingen hebben een miljoenenrecord verbroken met de Grote Clubactie. Ook in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zetten leden zich massaal in voor hun vereniging. 

1 dag geleden
Multifunctionaliteit is sleutel voor toekomst Johanneskerk in Kruiningen

KRUININGEN - Sommige gemeenten in Zeeland hebben 'm inmiddels ontvangen en Reimerswaal is binnenkort aan de beurt voor de overhandiging van de kerkenvisie. Hierin wordt onder meer de staat van de kerkgebouwen beschreven en de kansen en bedreigingen voor de toekomst. De Johanneskerk in Kruiningen is een rijksmonument uit de vijftiende eeuw en vernoemd naar profeet Johannes de Doper. “Het is een oude kerk, maar op zich in goede staat", vertelt voorzitter Wim Huissen van de kerkenraad van de Protestantse gemeente Kruiningen, die iedere zondag samenkomt in de Johanneskerk. “In 2015 was de laatste, gedeeltelijke restauratie." 

1 dag geleden
Fakkelactiviteit bij BASF door technische storing

KRUININGEN - Door een technische storing maandagavond bij BASF Antwerpen is er momenteel sprake van fakkelactiviteit. Het fakkelen kan mogelijk licht- en geluidhinder veroorzaken bij de buurgemeenten, waaronder de gemeente Reimerswaal. Dat meldt BASF. 

1 dag geleden
UPDATE: Slachtoffer steekpartij A58 bij Kapelle is man (50) uit Frankrijk

KAPELLE – De man die zondagmiddag gewond raakte bij een steekincident op de snelweg A58 bij Kapelle is een 50-jarige man uit Frankrijk. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden.

2 dagen geleden
Gewonde bij mogelijke steekpartij aan het Jufferswegje in Kapelle

KAPELLE- Aan het Jufferswegje is zondagmiddag iemand gewond geraakt. De politie kreeg een melding dat er zou zijn gestoken. Of dit ook daadwerkelijk het geval is wordt nog onderzocht. De politie is met meerdere eenheden aanwezig. 

3 dagen geleden