Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweederde deelnemers valt af, maar Daan Visser uit Schore finisht wel in Dragon's Back Race

Tweederde deelnemers valt af, maar Daan Visser uit Schore finisht wel in Dragon's Back Race

SCHORE - In zes dagen 380 kilometer over de bergen van Wales klauteren. Daan Visser (38) uit Schore speelde dit klaar en heeft zo als eerste Nederlander de finish van de Dragon’s Back Race gehaald. De organisatie noemt het de zwaarste bergrace ter wereld. Tweederde van de atleten valt voor de eindstreep af. “Ik hou van een uitdaging”, lacht de militair.

Boksen, survivalruns, hardlopen, sporten is altijd al belangrijk in Daans leven. “Voor mijn werk als militair bij de mariniers moet ik ook fit blijven.” Het was ook een collega die hem vroeg mee te doen aan de Dragon’s Back Race. “Ik had er nog nooit van gehoord en ben me erin gaan verdiepen. Het triggerde me dat nog nooit een Nederlander deze race heeft uitgelopen.” Vroeger was de race vijf dagen en 299 kilometer lang. “In die tijd is er wel een Nederlander gefinisht. Een paar jaar geleden is de race verzwaard naar zes dagen en 380 kilometer. Sindsdien ben ik de eerste Nederlander die het gehaald heeft.” Collega’s Ben en Rogier zijn ook gefinisht. Twee andere collega’s met wie ze dit avontuur aangingen zijn uitgevallen. “Zij hebben wel de halve race uitgelopen, wat ook een hele prestatie is.” Dit jaar deden er twaalf Nederlanders mee en vier zijn er gefinisht. Als snelste Nederlander is Daan 21e geworden in het algemeen klassement.

Sleutel

Hoe is het Daan gelukt om deze prestatie neer te zetten? “Ik denk door goede voorbereiding en wat geluk. Bij de finish vroegen anderen me hoe ik getraind had, omdat er in Nederland geen bergen zijn, haha. Sommigen trainden in de voorbereiding ook in Wales, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben wel naar de Ardennen geweest en heb in de sportschool en met marathons getraind. En de dijken hier ging ik veel op en af.”
Voeding hoort voor Daan ook bij een goede voorbereiding. “Daarmee ben ik dik een halfjaar bezig geweest. Ik zie het lichaam als een fabriek die je kunt managen met goed drinken en eten. Als je dan focust op je doel, gaat het lopen vanzelf. Tijdens de race heb ik nooit een moment gehad dat ik op was. Ik had ook geen kramp. De sleutel tot succes was, denk ik, dat ik mijn lichaam goed onder controle had.”

Elementen

De race vond begin september plaats en het was warm, heel warm. “Soms wel dertig graden. Iedereen loopt in zijn eigen tempo, dus je bent vaak alleen in niemandsland met jezelf en de elementen. Ik heb wel eens gedacht ‘shit, wat is het warm’. Ieder beekje of meertje dat ik tegenkwam was dan een godsgeschenk.”
Het parcours is niet uitgepijld, dus de deelnemers moeten met behulp van gps zelf de weg vinden. Iedere dag komen ze langs meerdere checkpoints. “Was je daar te laat, al was het maar een seconde, dan lag je meteen uit de race. Ik ben een paar keer verkeerd gelopen, maar was gelukkig altijd op tijd.” De race begint iedere dag om 6.00 uur en om uiterlijk 22.00 uur moeten de atleten binnen zijn bij het kamp. “Dan slaap je een paar uurtjes en begin je weer. Je bent de hele dag zelfvoorzienend. Je draagt een zeven kilo zwaar vest met 3,5 liter water, voeding en een veiligheidsuitrusting. Dag drie was heel warm en toen mochten we meer water meenemen.”

Team Daan

Dag één ging meteen prima, vertelt Daan. “In klimmen ben ik sterk, merkte ik. Ik haalde mensen in en kwam om 18.00 uur binnen. Even was ik bang dat ik te veel gegeven had aan het begin van de race, maar ik voelde me goed. Dag twee ging ook lekker.” En het bleef goed gaan. Wanneer Daan het zwaar had, sleepten andere deelnemers en toeschouwers hem erdoorheen, zoals hij ook anderen aanmoedigde. “Ik had een appgroep met familie en vrienden en zij konden me ook volgen. Die fanclub hield me ook op de been, want ik wilde hen niet teleurstellen.” Zo kon Team Daan hem op dag zes trots binnenhalen bij de eindstreep in Cardiff. Bij Cardiff Castle huldigden Daans partner Moniek en zijn ouders en zus hem, compleet met teamhoedjes en Zeeuwse vlag. “Dit is het bizarste dat ik ooit heb gedaan”, blikt Daan terug. “Ik heb ervan geleerd dat de mens lichamelijk tot bizarre dingen in staat is.”

‘Getallen tellen niet’

De grootste les vindt Daan dat ‘getallen niet tellen’. “Ik heb geluk gehad, bijvoorbeeld in mijn sokkenkeuze, waardoor ik niet zoveel blaren had. Dat de laatste man de finish heeft gehaald vind ik misschien nog wel knapper dan mijn eigen race, want misschien waren zijn voeten wel kapot. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal. Deze race is ook als het leven, waarin je af en toe tegen een berg op moet. Daag jezelf dan uit.”

Bootcampen met Daan

Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je die uitdagingen beter aan. Daarom begeleidt Daan ook graag anderen in sporten en bewegen. Hij geeft bijvoorbeeld iedere zondag om 10.00 uur bootcamplessen op het sportveldje in Schore. Meedoen is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het materiaal is welkom. Aanmelden kan via daanvisser85@gmail.com.

Meer uit Reimerswaal

Scouting Kapelle negentig jaar

KAPELLE - Scoutingclub Ridder van der Maelstede in Kapelle viert haar 90-jarig jubileum. De vereniging werd in 1935 opgericht en is sindsdien stabiel populair onder de Kapelse jeugd. Het is dan ook niet voor niets dat er op 21 juni een viering van het jubileum plaatsvindt én een reünie met alle oud-leden.

3 uur geleden
Juliana van Stolbergschool viert 50 jarig jubileum

Juliana van Stolbergschool viert 50-jarig jubileum

9 uur geleden
Slimme samenwerking in Rilland zorgt voor ruimte op het stroomnet

RILLAND - In Rilland is een belangrijke stap gezet om het volle stroomnet beter te gebruiken. Energiebedrijf Vandebron, netbeheerder Stedin en investeerder Klimaatfonds Nederland hebben samen een speciale afspraak gemaakt voor zonnepark Markiezaat. Dit zonnepark kan op drukke momenten tijdelijk worden uitgeschakeld. Zo komt er 40 megawatt aan ruimte vrij op het stroomnet, waardoor de stroom beter verdeeld kan worden in de regio.

1 dag geleden
The Morning Indefinite brengt debuutalbum uit

KAPELLE - Drummer Finley Nijsse uit Kapelle (foto, rechts) en gitarist Joost Ruisaard uit Wemeldinge hebben met hun band The Morning Indefinite (foto, onder) op 3 mei hun eerste langspeelplaat uitgebracht: 'As Green as in the Dream where I Can't Breathe'. Afgelopen weekend stonden de vier heren op de bühne in Ovezande tijdens het jaarlijkse festival Klomppop. Hoe is deze opkomende band ontstaan? Hoe is hun debuutalbum tot stand gekomen? En wat zijn de plannen voor de toekomst?

1 dag geleden
Controle op bedrijventerreinen gemeente Reimerswaal

REIMERSWAAL - De gemeente Reimerswaal heeft onlangs samen met de politie, Belastingdienst, Douane en de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) een integrale controle uitgevoerd op bedrijventerreinen in Reimerswaal. De controle richtte zich op naleving van wet- en regelgeving en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.

2 dagen geleden
Doek valt voor Ambachtscentrum Goes

GOES - Het doek valt voor het Ambachtscentrum in Goes. De laatste openingsdag is zaterdag 30 augustus; daarna sluiten de deuren van het bij velen in Goes en omstreken geliefde centrum. Maar Ine Haring, bestuurslid van het Ambachtscentrum Goes, blijft strijdbaar: "We gaan door. Alleen even niet meteen."

2 dagen geleden
Treinverkeer lag tijdelijk stil vanwege fatale aanrijding bij Kapelle

KAPELLE - Door een fatale aanrijding reden er vrijdagavond tijdelijk geen treinen tussen de stations Goes en Kruiningen-Yerseke. De hulpdiensten zijn ter plekke.

4 dagen geleden

Oh Oh...
Zo te zien gebruik je een adblocker.

We begrijpen je voorkeur om ZeelandNet bannervrij te bekijken. Maar ja, we zijn wel afhankelijk van advertenties om onze website rendabel te houden. Zo kun je o.a. nieuwsartikelen gratis blijven lezen.

Zou je willen overwegen ons te whitelisten, zodat we de content kunnen blijven bieden waarvoor je vandaag naar ZeelandNet kwam?

Dank je wel!