
Partijen bekijken begin juni weer of Landbouwakkoord mogelijk is
DEN HAAG (ANP) - Begin juni komen de partijen van het landbouwoverleg weer bij elkaar aan de hoofdtafel, "waar besloten wordt of een onderhandelingsakkoord kan worden vastgesteld". Na een dag en een nacht lang onderhandelen meldt landbouwminister Piet Adema dit aan de Tweede Kamer.
Donderdagochtend werd duidelijk dat het ellenlange overleg tussen kabinet en boerenpartijen, waarbij ook premier Mark Rutte aanschoof, geen uitsluitsel had opgeleverd. Die kans werd van tevoren al klein geacht. In de nacht is onder meer gesproken over de vraag of een akkoord wel mogelijk is, melden ingewijden. "Het is hoog opgelopen", zegt een bron.
De onderhandelingen duren inmiddels maanden langer dan verwacht, en over een aantal heikele onderwerpen lijken kabinet en boerenorganisaties maar niet nader tot elkaar te kunnen komen. Er moet onder meer nog een besluit komen over de manier waarop boeren die door willen worden beschermd, zei LTO eerder.
Vertrouwen
"Ik blijf vertrouwen houden in dit proces", schrijft Adema in de Kamerbrief. "Maar we zijn er nog niet." Een belangrijke reden dat het overleg nog niet is geklapt, is dat het voor zowel het kabinet als boerenorganisaties ook problematisch is als er geen akkoord komt. "Er is geen alternatief", zegt een betrokkene.
Voor het kabinet is het belangrijk de sector te betrekken bij de grote verandering die aanstaande is, vanwege onder meer de stikstof- en klimaatcrisis. En voor boerenorganisaties betekent het uitblijven van een akkoord dat het kabinet het zelf moet beslissen. Dat levert gezien de tegenstellingen tussen de vier coalitiepartijen ook veel onzekerheden op.
Kringlooplandbouw
Adema benadrukt in zijn brief ook dat er "afspraken en maatregelen" liggen die door kennisinstituten getoetst kunnen worden. Wageningen University & Research, het Louis Bolk Instituut en het Planbureau van de Leefomgeving gaan zich de komende tijd buigen over "maatregelen over het ecologisch, economisch en maatschappelijk doelbereik, het verdienvermogen, natuurinclusieve kringlooplandbouw en de biologische landbouw".
Eind mei moeten de beoordelingen van deze organisaties binnen zijn. Intussen wordt verder gesproken. Volgens het ministerie van Landbouw is nog niet duidelijk wat het eerstvolgende moment is dat de belangrijkste partijen weer fysiek met elkaar aan tafel gaan. In juni komt de 'hoofdtafel' dus weer bijeen, en hoopt Adema op een besluit. De bewindsman heeft de afgelopen tijd wel vaak benadrukt dat een gedragen akkoord belangrijker is dan een deadline.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
2 dagen geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
3 dagen geleden