Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Lockdown zorgt voor toename sociale spanningen'

'Lockdown zorgt voor toename sociale spanningen'

DEN HAAG (ANP) - Vakbond De Unie waarschuwt voor een overbelasting van grote delen van de hele samenleving. Dat de overheid extra maatregelen zal aankondigen is volgens de vakbond te begrijpen. Vooral omdat de lockdown is bedoeld om de zorg te ontlasten. Maar de bond waarschuwt tegelijkertijd dat de sociale spanningen toenemen, mede door de oplopende werkloosheid.

Het kabinet is voornemens een harde lockdown af te kondigen tot en met 19 januari, waarbij alle niet-essentiële winkels en scholen dicht moeten, meldden NOS en RTL Nieuws eerder. Maandagavond om 19.00 uur licht premier Mark Rutte in een persconferentie de verdere maatregelen om het oplopende aantal besmettingen in te dammen toe.

De Unie wil eerst de persconferentie afwachten voordat het verder commentaar geeft, maar ziet wel dat "de boel al langer onder spanning staat", aldus een woordvoerder.

Klap voor Nederland

CNV laat weten dat de mogelijke nieuwe lockdown "een klap voor Nederland, voor de economie en voor de werkenden" is. Wel is het volgens CNV noodzakelijk en moet "alles op alles" gezet worden om de "hausse aan coronabesmettingen te stoppen". CNV roept heel Nederland op zich aan de regels te houden. "Doordat we dat steeds te weinig hebben gedaan, is deze harde maatregel nodig", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. CNV gaat er verder vanuit dat het kabinet de economie blijft ondersteunen, ook na deze nieuwe lockdown.

FNV wil voorafgaand aan de persconferentie maandagavond nog niet reageren.

Meer uit Financieel

Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

11 minuten geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

1 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

2 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

3 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

3 uur geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

3 uur geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

3 uur geleden