Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jos B. blijft in voorarrest

Jos B. blijft in voorarrest

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht ziet geen aanleiding om Jos B. in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafproces op vrije voeten te stellen. De rechtbank wees donderdag een verzoek van B.'s raadsman Gerald Roethof tot opheffing van het voorarrest af.

B. wordt verdacht van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in augustus 1998. B. ontkent hier iets mee te maken te hebben, verder zwijgt hij.

De rechtbank in Maastricht besliste verder over een reeks onderzoekswensen in de strafzaak, zoals het horen van getuigen. Ook stemde de rechtbank in met het verzwaren van de verdenking tegen B. Het Openbaar Ministerie verzocht daar vorige week tijdens de regiezitting om. Het OM verdenkt de 57-jarige B. nu van gekwalificeerde doodslag in plaats van doodslag. Dat wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit - in dit geval seksueel misbruik - te verdoezelen. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf. Het verschil tussen de twee misdrijven is dat moord met voorbedachten rade is gepleegd.

DNA-match

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. Het DNA van B. is onder meer op de onderbroek en de pyjamabroek van Nicky gevonden.

B. bleek een 100 procent-match. Zijn familie had hem als vermist opgegeven en zijn DNA werd vergeleken met het spoor op Nicky. Aan een oproep voor het grote verwantschapsonderzoek, dat in de omgeving was gehouden, had B. geen gehoor gegeven. B. werd augustus vorig jaar na een klopjacht aangehouden in Spanje. Sindsdien zit hij in de cel.

Het is de planning de zaak volgend jaar maart inhoudelijk te behandelen.

Meer uit Binnenland

Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

20 minuten geleden
Uit voorzorg gesloten UvA-gebouwen weer open

AMSTERDAM (ANP) - Het Bushuis en het Oost-Indisch Huis, gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn vrijdag enige tijd gesloten geweest uit voorzorg, nadat er bepaalde signalen binnenkwamen. Ze zijn inmiddels weer open, aldus een woordvoerder. Wat de signalen waren, daar ging hij niet op in.

49 minuten geleden
NS en ProRail krijgen boetes vanwege vertragingen HSL

DEN HAAG (ANP) - De NS en ProRail krijgen boetes vanwege ondermaatse prestaties. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De boete voor de NS bedraagt 500.000 euro, die voor ProRail 2,75 miljoen euro.

1 uur geleden
Eritreeërs ontkennen plan voor rellen in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te plegen. Ze vertelden vrijdag bij de rechtbank in Den Haag dat ze vreedzaam wilden demonstreren tegen het feest van voorstanders van het bewind in Eritrea, maar door hen werden uitgedaagd. Volgens het Openbaar Ministerie riepen twee van hen eerder op sociale media op tot "het laten vloeien van bloed".

1 uur geleden
Dijksma: inzet van ME bij protest in Utrecht was nodig

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft in een brief aan de gemeenteraad de inzet van de mobiele eenheid woensdag bij een pro-Palestinaprotest verdedigd. De ME haalde woensdagavond 42 mensen uit het pand van de Universiteit Utrecht aan het Janskerkhof en kwam ook in actie toen mensen een bus met arrestanten tegenhielden. "Hierbij is kort geweld toegepast, waarbij ook enkele tikken met de wapenstok zijn uitgedeeld", schrijft Dijksma. "Na het vertrek van de bus is de rust teruggekeerd."

1 uur geleden
Burgemeester Vlaardingen wil huis loodgieter langer dichthouden

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen wil de woning van de loodgieter in de Gretha Hofstralaan langer dichthouden. De woning is sinds april 2023 meerdere keren het doelwit geweest van explosies. "De burgemeester is voornemens de woning nog eens drie maanden gesloten te houden", bevestigt een woordvoerster berichtgeving door Rijnmond.

1 uur geleden
1,5 jaar cel voor vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft de 34-jarige Sanne S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het in scène zetten van haar eigen stalking. De vrouw uit Putten deed jarenlang aangifte tegen een man die haar zou lastigvallen, maar die aangiftes bleken vals.

3 uur geleden