
Insulineverdachte had helse jeugd
ROTTERDAM (ANP) - De 23-jarige verdachte Rahiied A. van de zogenoemde insulinemoorden had een verschrikkelijke jeugd. Dat begon al toen hij later uit Suriname naar Nederland kwam dan zijn moeder. Hij was twee jaar en herkende haar niet meer.
De rechtbankvoorzitter las donderdag een relaas voor op basis van wat twee psychiaters en een psycholoog over A. schreven. Toen hij elf jaar oud was, scheidden zijn ouders en overleed z’n vader kort erna. Bijna alle kinderen in het gezin werden geslagen, ook A. Nog altijd heeft hij herbelevingen, vooral sinds hij in detentie zit. "Ik kan vanuit het niets het geluid horen van het zwiepen van een riem", zei hij bij de deskundigen.
Toen zijn moeder een nieuwe relatie kreeg, bleek ook die man gewelddadig. Verschillende kinderen in het gezin werden door Jeugdzorg uit huis geplaatst. Nadat die man door Rahiieds moeder de deur uit was gezet, lokte hij Rahiied naar zijn huis. Daar zette hij een woningoverval in scène, waarbij veel geweld is gebruikt op Rahiied. De man is daarvoor ook veroordeeld, vertelde de rechter. Rahiied A. heeft daardoor een posttraumatische stressstoornis, eveneens met herbelevingen.
Persoonlijkheidsstoornis
Door alle problemen thuis werd Rahiied nauwelijks opgevoed. Hij ontwikkelde door alle problemen een persoonlijkheidsstoornis. Daardoor ontstond de fantasie dat hij arts was. Hij stal een katheter, een stethoscoop en een maagsonde. Thuis deed hij daarmee alsof hij doktershandelingen uitvoerde. Ook bij de instellingen waar hij stage liep, gedroeg hij zich als arts. Hij onderzocht mensen, terwijl hij daarvoor niet bevoegd was. Hij was volgens de psycholoog op zoek naar complimenten en wilde graag indruk maken door goede medische beslissingen te nemen.
A. is onderzocht door twee psychiaters en een psycholoog. Die constateerden dat A. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is voor het stelen van de insulinepennen en het toedienen ervan. Dat kostte uiteindelijk vier mensen het leven. Hij is wel toerekeningsvatbaar voor de diefstal van medicatie voor eigen gebruik.
Omdat de kans op herhaling groot is, adviseren gedragsdeskundigen tbs met dwangverpleging. Vrijdag blijkt of de officier van justitie dat advies overneemt.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het warme weer leidt tot meer meldingen over dieren in de hitte bij het telefoonnummer 144. Volgens een woordvoerster van de politie is het een stuk drukker dan normaal bij het meldpunt voor dierenmishandeling en -verwaarlozing. Het gaat bijvoorbeeld om meldingen van dieren in warme auto's of zonder beschutting.
8 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse Oosterpark stroomt langzaam vol met mensen voor de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. Honderden mensen hebben zich ondanks de hitte verzameld in het park. Er zijn minder mensen dan voorgaande jaren.
15 minuten geledenMURCIA (ANP) - Een 56-jarige Nederlandse vrouw is overleden in de Spaanse regio Murcia. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) na berichtgeving van RTL Nieuws. Spaanse media melden dat zij toevallig langs een bar liep waar op dat moment een explosie plaatsvond.
38 minuten geledenHOUTEN (ANP) - Door het droge en zonnige weer stijgt het neerslagtekort de komende dagen flink. Door de hitte verdampt veel vocht uit de bodem, meldt Weeronline. Momenteel is het neerslagtekort 170 millimeter, maar dat kan oplopen tot 200 millimeter in de loop van de week.
1 uur geledenHOUTEN (ANP) - In Eindhoven steeg de temperatuur om 10.20 uur tot 30,6 graden. Daarmee is de eerste regionale hittegolf van het jaar een feit, meldt Weeronline. Vanaf vrijdag werd het in Eindhoven iedere dag 25 graden of warmer. Naar verwachting stijgen de temperaturen dinsdag verder, tot mogelijk 35 graden.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - In de nacht van maandag op dinsdag waren er in Nederland grote temperatuurverschillen tussen het oosten, waar het plaatselijk 8 graden werd, en de Randstad waar het op sommige plekken niet koeler dan 26 graden werd. Dat meldt het KNMI op basis van metingen in weerstations verspreid over het land.
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - De spreidingswet werkt en moet daarom behouden blijven. Daarvoor pleiten meerdere commissarissen van de Koning opnieuw, nu blijkt dat bijna driekwart van de 342 gemeenten "geheel of deels" aan de opgave voldoet. Ze hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden, driekwart van de ruim 100.000 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) per 1 juli van hen vroeg.
2 uur geleden