
Inmarsat verwacht passende oplossing voor noodsignaal scheepvaart
BURUM (ANP) - Satellietbedrijf Inmarsat, dat noodoproepen ontvangt van schepen op zee, verwacht een passende oplossing in de kwestie rond de gedwongen verplaatsing van zijn ontvangstschotels in het Friese Burum. Op donderdag diende een kort geding in Rotterdam waarin het bedrijf nut en noodzaak van het grondstation voor de levens op zee benadrukte.
De zaak gaat over het Nationaal Frequentie Plan en de veiling van de 3,5 Ghz frequentie. De schotels van Inmarsat sturen al sinds 1990 de noodsignalen door via deze frequentieband. Inmiddels is de 3,5 Ghz frequentie ook toegewezen voor 5G.
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) maakte eerder bekend dat verplaatsing van dit station naar het buitenland noodzakelijk lijkt, omdat het kabinet wil dat Nederland het beste mobiele internet van Europa houdt. Het park kan het snelle telecommunicatienetwerk voor consumenten in de weg staan.
Ongestoord werken
In het grondstation in Burum ontvangt Inmarsat jaarlijks circa 160 oproepen van schepen in nood. Daarmee bestrijkt het station circa een derde van de wereldwijde oproepen. Inmarsat wil graag dat dit werk ongestoord in Friesland kan blijven en hoopt daar weer over met de overheid in gesprek te kunnen. De schotels moeten ook in werking blijven vanwege internationale afspraken, zo klinkt het.
Inmarsat benadrukt dat de staatssecretaris inmiddels bereid is tot overleg. Dat gesprek ziet het satellietbedrijf met vertrouwen tegemoet. Ondanks de toezegging doet de rechter uitspraak in de zaak. Die wordt over twee weken verwacht.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Microsoft hoopt Europese klachten over oneerlijke concurrentie met zijn chat- en vergaderdienst Teams weg te nemen met een aantal toezeggingen. Het techconcern heeft bij de Europese Commissie onder andere voorgesteld om het softwarepakket Office 365 en Microsoft 365 ook zonder Teams aan te bieden.
29 minuten geledenBEIJING (ANP/RTR) - Het tariefbestand van negentig dagen tussen China en de Verenigde Staten is te kort en moet worden verlengd. Dat meldt de Chinese staatskrant Global Times vrijdag na een ontmoeting van de handelsvertegenwoordigers van beide landen in Zuid-Korea.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Aegon stond vrijdag bij de dalers op de Amsterdamse beurs na een kwartaalupdate. De aanwas van kapitaal bij het verzekeringsconcern viel daarbij tegen. Ondanks de onzekere economische omstandigheden denkt Aegon wel de financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. Ook kondigde het bedrijf een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 200 miljoen euro. Het aandeel werd 1 procent lager gezet.
3 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van TikTok ByteDance verwacht dit jaar bijna even groot te worden als het Amerikaanse Meta. Het Chinese concern mikt op een omzetgroei van ongeveer een vijfde tot 186 miljard dollar, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, rekent op een omzet van 187 miljard dollar.
4 uur geledenTOKIO (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Japanse economie is in de drie maanden tot en met maart 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het land exporteerde minder en huishoudens gaven minder uit, meldde het economisch onderzoeksbureau van de Japanse regering bij een eerste raming. Het is het eerste kwartaal van krimp sinds begin vorig jaar.
4 uur geledenTAIPEI (ANP/RTR) - Taiwan is positief over handelsbesprekingen met de Verenigde Staten. De hoogste handelsvertegenwoordigers van beide landen spraken elkaar op een economische top in Zuid-Korea. Volgens de Taiwanese vicepremier Cheng Li-Chiun verliep dat gesprek goed.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in maart opnieuw gestegen, na een groei in februari en januari. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van machines, chemische producten en voedings- en genotmiddelen toe. De groei kwam uit op 3,2 procent.
5 uur geleden