
Gemeente Den Haag grijpt in op woningmarkt met opkoopbescherming
DEN HAAG (ANP) - In de gemeente Den Haag wordt het per 1 maart volgend jaar praktisch niet meer mogelijk om een betaalbaar huis te kopen om deze daarna te verhuren. Het college van burgemeester en wethouders heeft formeel ingestemd met een regeling om meer betaalbare huizen beschikbaar te houden voor mensen met een laag of middeninkomen die in de stad willen wonen. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het plan. Die spreekt daar in januari over.
De opkoopbescherming geldt voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Alleen met een vergunning wordt het mogelijk om een woning in deze prijsklasse te kopen en deze vervolgens te verhuren. Volgens de gemeente kwam het afgelopen jaar een derde van alle verkochte huizen in de grote steden, waaronder Den Haag, in bezit van investeerders. In Den Haag was dit in sommige wijken zelfs bijna 40 procent.
Deze investeerders drijven de prijzen op en daardoor wordt het voor starters en doorstromers met een laag of middeninkomen praktisch onmogelijk om een huis te kunnen kopen. Daardoor moeten ze ofwel duur huren of ze trekken de stad uit. Door de regeling zouden jaarlijks circa 800 betaalde woningen toegankelijk blijven voor zelfbewoning.
Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo wordt onder meer verhuur aan directe familieleden toegestaan. Ook als de eigenaar van een woning voor een langere tijd op reis gaat is het mogelijk om de woonruimte te verhuren. Verder krijgen woningcorporaties een ontheffing als die een woning aankopen om deze te verhuren als sociale huurwoning.
Verschillende andere steden hebben ook al soortgelijke regelingen getroffen om de woningmarkt te ontlasten.
Meer uit Financieel
ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
38 seconden geledenHAARLEM (ANP) - IKEA heeft een opvolger gevonden voor de eerder dit jaar overleden directeur van zijn Nederlandse tak. De Oostenrijker Walter Kadnar staat per 1 september aan het hoofd van IKEA Nederland, heeft de Zweedse woonwarenhuisketen donderdag bekendgemaakt.
17 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Ubisoft is donderdag gekelderd op de aandelenbeurs in Parijs. Beleggers waren niet te spreken over de jaarresultaten van de gameontwikkelaar, die het afgelopen jaar te maken had met verschillende tegenslagen. Ook de nieuwe game Assassin's Creed Shadows, gelanceerd aan het einde van het gebroken boekjaar, wist het tij voor het Franse bedrijf niet te keren. Het aandeel zakte ruim 18 procent.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft nog geen hinder ondervonden van handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Poolse handelsminister Michael Baranowski na afloop van de bijeenkomst van EU-handelsministers.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao's was vorige maand 3,7 procent. Daarmee kwam het percentage in april voor het eerst in ruim tweeënhalf jaar onder de 4 procent uit. Werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, constateert dat het erop lijkt dat de gemiddelde loonafspraak "eindelijk" weer een dalende trend vertoont.
3 uur geledenZWAAGDIJK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse importheffingen hebben Chinese leveranciers ertoe aangezet betere deals aan te bieden aan Europese retailers, merkt de eigenaar van discountketen Action. Volgens topman Simon Borrows van het Britse moederconcern 3i hebben de handelsspanningen Europa tot een nog belangrijkere markt gemaakt voor Chinese fabrikanten.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Foot Locker schoot donderdag zo'n 83 procent omhoog op de aandelenbeurzen in New York. De sportschoenenketen, die in Nederland ook tientallen winkels heeft, wordt overgenomen door branchegenoot Dick's Sporting Goods (min 12,4 procent). Dick's, dat zo'n 800 grote sportwinkels in Amerikaanse voorsteden heeft, betaalt omgerekend 2,1 miljard euro voor Foot Locker. Beide sportketens hebben last van de handelsoorlog van president Donald Trump. Veel van de producten die ze verkopen van merken als Adidas en Nike worden in China en Vietnam gemaakt.
4 uur geleden