
Energieverbruik uit biomassa neemt toe
DEN HAAG (ANP) - Het energieverbruik uit biomassa is vorig jaar met 10 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt vooral doordat kolencentrales steeds meer biogas, biobenzine, groen huishoudelijk afval of houtproducten verstoken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is biomassa goed voor 6 procent van het totale energieverbruik in Nederland.
Het statistiekbureau benadrukt dat biomassa ook de grootste bron van hernieuwbare energie is met een aandeel van 54 procent. Wind is goed voor bijna een kwart van de hernieuwbare energie en zonne-energie heeft een aandeel van 14 procent.
Volgens het CBS is het gebruik van biomassa sinds 2016 sterk toegenomen, geholpen door onder andere subsidies en internationale afspraken. Doordat kolencentrales meer biomassa zijn gaan bijstoken, nam hier het verbruik van biomassa met 150 procent toe. Daarnaast leveren afvalverbrandingsinstallaties een belangrijke bijdrage.
Biomassa wordt vooral gebruikt om warmte te produceren. Dat gebeurt meestal door de verbranding van hout. Daarnaast wordt biomassa ook gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en voor het vervaardigen van biobrandstoffen.
Afgelopen zomer zetten Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en andere natuur- en milieuorganisaties een streep door afspraken met de energiesector over biomassa als bron van hernieuwbare energie. De aanleiding hiervoor was een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) naar de houtproductie in Estland, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace. Volgens onderzoekers wordt hout hier allesbehalve duurzaam geproduceerd en valt het niet uit te sluiten dat dit ook in Nederlandse kolencentrales en andere biomassacentrales wordt verbrand.
Het demissionaire kabinet besloot eerder al om geen nieuwe subsidies meer toe te kennen voor zulke "houtige biomassa". Daarmee werd een wens ingelost van de Tweede Kamer, die de afgelopen jaren steeds kritischer is geworden over hoe duurzaam biomassa is.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Beleggers in New York deden dinsdag een stap terug na onduidelijke uitspraken van president Donald Trump over wereldwijde handelsakkoorden, waardoor de hoop op een snelle verlaging van de handelstarieven vervloog. Ook deden aandelenhandelaren het voorzichtig aan in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staan op het punt een handelsakkoord te sluiten. Die deal moet de impact van de door president Donald Trump opgelegde importheffingen verzachten, meldt Financial Times. Volgens de zakenkrant zullen hierdoor Britse exporteurs van staal en auto's profiteren van lagere tarieven of helemaal geen heffingen.
7 uur geledenSTRAATSBURG (ANP/RTR) - Door zich los te koppelen van Russische fossiele brandstoffen, laat de Europese Unie zich niet meer gijzelen door Moskou. Dat zei Eurocommissaris Dan Jørgensen (Energie) dinsdag bij de presentatie van de routekaart waarin staat hoe de Europese Commissie import van Russisch gas, olie en kernenergie volledig wil afbouwen.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het zorgtechnologieconcern Philips was dinsdag de grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het bedrijf is somberder geworden over de winstgevendheid dit jaar door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan Philips dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel eindigde 2,8 procent lager.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten en Qatar importeren als Russisch gas wordt verboden. Dit verwachten energie-experts nadat de EU dinsdag een routekaart hierover heeft gepresenteerd. De EU moet na het einde van dit jaar geen nieuwe Russische gasdeals meer maken en eind 2027 moet alle import van Russisch gas zijn stopgezet. De maatregelen leiden volgens de kenners niet tot gastekorten, maar energie-analist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) verwacht wel een kleine prijsstijging voor Europese consumenten en bedrijven.
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) is opnieuw erg kritisch over een fonds van honderden miljarden euro's dat de Europese Unie optuigde voor economisch herstel na de coronapandemie. Het is maar zeer de vraag of lidstaten beloofde prestaties leverden in ruil voor het geld, schrijft de waakhond voor Europese financiën.
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Het plan van de Europese Unie om te stoppen met Russische fossiele brandstoffen is risicovol, vindt Greenpeace dinsdag. De klimaatorganisatie maakt zich zorgen dat de "ene gevaarlijke afhankelijkheid vervangen wordt door de andere". Bijvoorbeeld als de EU hiermee afhankelijker wordt van energie uit de VS, en daarmee president Donald Trump.
12 uur geleden