
Doodstraforganisatie: bij een op drie executies VS gaat iets mis
WASHINGTON (ANP/DPA) - Bij een derde van de executies dit jaar in de Verenigde Staten zijn problemen ontstaan. Dat stelt het Informatiecentrum voor de Doodstraf (DPIC) in Washington, dat spreekt over "het jaar van de verprutste doodstraffen".
Zeven van de twintig executiepogingen waren "duidelijk problematisch", aldus DPIC. Twee moesten er zelfs worden afgeblazen. De organisatie wijst op "incompetentie bij de beulen, het niet naleven van protocollen of tekortkomingen in de protocollen zelf". Zo kostte het in juli een beul drie uur om een infuus in te brengen bij een executie in de staat Alabama. Het was de langste mislukte executie met een dodelijke injectie in de geschiedenis van de VS.
De Amerikaanse staten "hebben aangetoond dat ze niet in staat zijn om dodelijke injecties uit te voeren zonder het risico van knoeierij", vindt de DPIC. "De families van slachtoffers en gevangenen, andere getuigen van de executie en het gevangenispersoneel mogen niet worden blootgesteld aan het trauma van een verprutste executie."
Dodelijke injectie
Inmiddels neemt het aantal uitgevoerde doodstraffen in de VS af. Het aantal van achttien mensen dit jaar ligt aanzienlijk lager dan dat van tien jaar geleden, toen er nog ruim veertig mensen werden terechtgesteld. In 1999 waren het er nog 98.
Inmiddels is in 37 van de 50 Amerikaanse staten de doodstraf afgeschaft of zijn er al ruim tien jaar geen executies meer uitgevoerd. In staten die nog wel gevangenen ter dood brengen, is een dodelijke injectie de gebruikelijke methode.
Van de mensen die dit jaar zijn geëxecuteerd, hadden er meerderen een psychische aandoening of waren slachtoffer van verwaarlozing of misbruik. Sommigen pleegden hun misdaden als minderjarigen, benadrukt DPIC. In opiniepeilingen is de steun voor de doodstraf in de VS historisch laag.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aangeboden om de aanval op Oekraïne te stoppen bij de huidige frontlijnen. Dat schrijft The Financial Times (FT) op basis van drie ingewijden rond de gesprekken tussen Poetin en de Amerikaanse gezant Steve Witkoff.
34 minuten geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump bezoekt volgende maand drie landen in het Midden-Oosten: Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De reis staat gepland van 13 tot 16 mei, aldus het Witte Huis.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat zijn land bereid is om direct met Rusland te onderhandelen over vrede, maar dan moet er eerst een staakt-het-vuren komen. Wel temperde hij de verwachtingen over een snel vredesakkoord, nadat de Amerikaanse president Donald Trump dit weekend zijn hoop had uitgesproken dat de twee oorlogvoerende landen "deze week nog" een deal zouden kunnen sluiten.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse gezant Steve Witkoff wordt deze week in Moskou verwacht. Dat melden Russische media na uitlatingen van een topadviseur van het Kremlin.
3 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - Namens zijn vader, de Britse koning Charles, gaat prins William zaterdag naar de uitvaart van de maandag overleden paus Franciscus. Dat maakte een woordvoerder van de prins bekend.
4 uur geledenROME (ANP/RTR) - Belangstellenden kunnen van woensdag tot en met vrijdag afscheid nemen van de maandag overleden paus Franciscus. Hij ligt dan opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek. Dat maakte het Vaticaan bekend.
6 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - Het Vaticaan heeft informatie gedeeld over de laatste uren van paus Franciscus. De kerkvorst zou zijn persoonlijke verpleger hebben bedankt, omdat hij hem aanmoedigde zondag met de pausmobiel een rondje te doen over het Sint-Pietersplein. Het was zijn laatste publieke optreden.
6 uur geleden