
Bouwprojecten uit het slop door hogere PFAS-norm
DEN HAAG (ANP) - De norm voor schadelijke chemische stoffen in de grond, zogenoemde PFAS, wordt acht keer zo hoog. Een groot deel van de bouw- en baggerprojecten kan daardoor weer doorgaan.
Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. De norm gaat naar 0,1 microgram PFAS per kilo grond - de laagst meetbare hoeveelheid - naar 0,8 microgram. Het ministerie van Infrastructuur had beloofd voor 1 december met een nieuwe norm te komen, op basis van onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Minister Stientje van Veldhoven (Milieu) was voornemens vrijdag naar buiten te komen met de nieuwe norm.
Nadat bekend werd dat vrijwel overal in de Nederlandse bodem PFAS zit, stelde het kabinet deze zomer zeer strenge normen in, afhankelijk van het type bodem. Daardoor kwamen veel bouw- en baggerprojecten in de knel. Vanwege de stikstofimpasse en de problemen die door de PFAS-normen zijn ontstaan, gingen bouwers uit woede het Malieveld op.
Hoeveel projecten die nu stilliggen weer op gang komen, is nog niet precies duidelijk. Mogelijk gaat het om driekwart, maar dit is een grove schatting, aldus een coalitiebron.
De norm van 0,8 microgram is een veilig geachte 'achtergrondwaarde'. Als de PFAS in de bodem onder deze grens blijven, mag er grond verplaatst worden. De norm van 0,1 microgram zorgde ervoor dat dit in een groot deel van de gevallen niet mocht.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Enkele onderwerpen die met luchtvaart te maken hebben, moeten wachten tot een volgend kabinet. Dat vindt de Kamercommissie die over Infrastructuur en Waterstaat gaat. Voordat de onderwerpen echt op pauze worden gezet, moet de Kamer er nog wel over stemmen. Dat gebeurt waarschijnlijk dinsdag.
9 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft het eindbod aan de vakbonden bekendgemaakt en hoopt daarmee een einde te maken aan het slepende cao-conflict. Het spoorbedrijf doet onder andere een beter loonbod. Ook komt er een verbeterde en structurele regeling voor personeel met zware beroepen dat eerder wil stoppen met werken.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat voorlopig geen mensen evacueren of repatriëren uit Iran, Irak of Israël, bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van NU.nl.
30 minuten geledenDEN HELDER (ANP) - De Koninklijke Marine zet een nieuw ontvangen civiel patrouilleschip in om de Noordzee tijdens de NAVO-top in Den Haag van volgende week te beschermen. Het schip is woensdagochtend in Den Helder officieel overhandigd aan de marine en zal ook na de top worden gebruikt om belangrijke onderzeese infrastructuur in het Nederlandse deel van de Noordzee te beschermen, zoals internetkabels en gaspijpleidingen. Ook monitort het schip andere schepen op de Noordzee.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben in de eerste drie maanden van dit jaar 46 miljoen euro te veel gekregen van de Belastingdienst. Door een rekenfout bij de uitkering van wegenbelasting ontvingen de provincies meer geld dan waar ze recht op hadden. Vorige maand werd al bekend dat het voor heel 2024 om bijna 57 miljoen euro gaat, nu is ook de fout voor dit jaar berekend.
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De top van Nieuw Sociaal Contract heeft overwogen om de partij op te heffen, heeft minister en lijsttrekkerskandidaat Eddy van Hijum gezegd bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Gaan we verder met elkaar, of is dit experiment mislukt?", hebben hij en meerdere kopstukken zich afgevraagd na "een enorm turbulente anderhalf jaar".
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS verwacht dat voor komend weekend de storing met het systeem voor het aanvragen van schadevergoeding is verholpen. Reizigers kunnen al enige tijd geen claim indienen voor compensatie van hun reiskosten omdat het systeem platligt.
1 uur geleden