Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken zoeken naar oplossingen voor 'unbankables'

Banken zoeken naar oplossingen voor 'unbankables'

AMSTERDAM (ANP) - Banken doen onderzoek naar zogeheten unbankables, oftewel klanten die de banken vanwege de strenge controleverplichtingen vaarwel moeten zeggen en die daarna amper nog ergens terechtkunnen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil graag weten om hoeveel mensen of bedrijven het gaat en wat er kan worden gedaan om hen toch nog ergens te laten bankieren. Begin volgend jaar worden de eerste uitkomsten verwacht.

Door de regels om witwassen te voorkomen, zien banken zich gedwongen klanten buiten de deur te zetten als er twijfels zijn over hun integriteit. NVB-voorzitter Medy van der Laan en de topmannen Robert Swaak van ABN AMRO en Jeroen Rijpkema van Triodos Bank benadrukken in een toelichting dat de klanten die worden afgestoten niet allemaal criminelen zijn.

Dit kunnen ook bedrijven of goede doelen betreffen waarbij banken bepaalde financiële transacties lastig kunnen volgen en waarmee vanwege de risico's geen zaken meer kunnen worden gedaan. Het probleem is dat ook die laatste groep na het verlaten van de bank heel moeilijk een alternatief kan vinden om de geldzaken te regelen.

Kamervragen

Het is bekend dat aan sommige ondernemers bij voorbaat hogere risico's op witwassen kleven. ABN AMRO kondigde bijvoorbeeld al aan om zijn tarieven te verhogen voor bankierende coffeeshops, omdat de bank bij hen meer geld kwijt is om alles goed te controleren.

Over het gevaar dat ondernemers in onder meer de prostitutie of cannabisbedrijven straks amper nog een bankrekening kunnen krijgen, zijn ook Kamervragen gesteld. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft vervolgens gezegd dat hij een belangrijke leidraad wil aanpassen zodat duidelijk is dat bepaald typen klanten nooit categorisch mogen worden uitgesloten. Die conclusie wordt ook door de banken onderschreven.

Inclusief bankieren

Swaak geeft aan dat het onderzoek van de banken niet voortkomt uit frustraties ten aanzien van de hoge boetes die sommige financiële concerns hebben moeten betalen omdat ze hun antiwitwasbeleid niet goed op orde hadden. Daarvan is volgens hem geen sprake. Hij wijst erop dat banken voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om hun inspanningen om criminaliteit tegen te gaan efficiënter te maken. En bij die poortwachtersfunctie zou ook horen dat er gekeken wordt naar inclusief bankieren, wat inhoudt dat banken er ook willen zijn voor klanten die buiten de boot dreigen te vallen.

De banken willen nog niet ingaan op mogelijke oplossingen. Daarvoor wachten ze de onderzoeksresultaten af. De sector wil over deze kwestie ook graag verder praten met de overheid en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Nieuwe zorgen over Omikron duwen beurzen New York in het rood

NEW YORK (ANP) - Eerdere winsten op de aandelenbeurzen in New York zijn woensdag bij het slot verdampt. Tijdens de handelssessie groeiden de zorgen over de in zuidelijk Afrika ontdekte Omikron-variant van het coronavirus, die mogelijk besmettelijker is dan de dominante Delta-variant. De Verenigde Staten meldden de eerste vastgestelde coronabesmetting met de variant binnen de eigen landsgrenzen. In Zuid-Afrika was er een verdubbeling van het aantal positieve coronatests ten opzichte van dinsdag.

14 minuten geleden
Reuters: Air France-KLM stelt kapitaalverhoging uit om Omikron

PARIJS (ANP) - Air France-KLM stelt een geplande kapitaalverhoging mogelijk uit omdat de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus tot veel onzekerheid leidt in de luchtvaartsector. De luchtvaartcombinatie wilde voor het einde van dit jaar 1 miljard euro ophalen, maar overweegt dit wegens nieuwe reisbeperkingen pas later te doen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme ingewijden.

34 minuten geleden
Europese luchthavens veroordelen inreisverboden wegens Omikron

BRUSSEL (ANP) - Europese luchthavens hebben fel uitgehaald naar landen die wegens de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus inreisverboden hebben afgekondigd. Onder meer Nederland ontzegt veel reizigers de toegang uit landen in zuidelijk Afrika, waar de nieuwe variant werd ontdekt. Dit soort ingrepen helpt niet tegen de verspreiding van de nieuwe variant en brengt tegelijkertijd veel mensen in problemen, stelt de belangenorganisatie voor vliegvelden ACI Europe. De brancheorganisatie wijst daarbij op de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

1 uur geleden
Fors herstel op Europese beurzen, luchtvaartsector eindigt hoger

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een forse winst gesloten. Beleggers trokken zich op aan berichten dat vaccins waarschijnlijk wel bescherming bieden tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Aandelen van luchtvaartconcerns, zoals Air France-KLM, leefden weer op na eerdere verliezen.

4 uur geleden
Ook Anode Energie valt om door gestegen energieprijzen

BARENDRECHT (ANP) - Energiemaatschappij Anode Energie vraagt bij de rechtbank in Rotterdam faillissement aan, zo kondigt het bedrijf aan. De onderneming heeft zo'n 14.000 directe en indirecte klanten voor kleinverbruik. Volgens Anode kwam een partij waarbij het bedrijf energie inkoopt zijn verplichtingen niet na, waardoor het bedrijf gas en elektriciteit plotseling tegen de sterk gestegen marktprijzen moest inkopen. Dat redde het bedrijf niet, waardoor een bankroet onafwendbaar is.

4 uur geleden
Duitse aanklagers onderzoeken Peugeot en Citroën om SUV-motoren

FRANKFURT (ANP/AFP) - Duitse openbaar aanklagers hebben een onderzoek geopend naar medewerkers van autoconcern PSA Group, het moederbedrijf van onder andere Citroën en Peugeot dat onlangs opging in Stellantis. Het onderzoek is gericht op motoren die in SUV's van Citroën, Peugeot en Mitsubishi zijn geïnstalleerd, bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie van Frankfurt na berichten in Duitse media. Volgens zakenblad Wirtschaftswoche gaat het om onderzoek naar gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselmotoren.

5 uur geleden
Gebrekkige controle EU-afdrachten kost Nederland vele miljoenen

DEN HAAG (ANP) - Nederland betaalt tientallen miljoenen aan de Europese Commissie als gevolg van problemen met de boekhouding van de douane. Het gaat om afdrachten aan de EU. In eerste instantie betaalt Nederland een kleine 10 miljoen euro definitief, en stelt bijna 88 miljoen euro ter beschikking onder voorbehoud. Het uiteindelijke bedrag kan hoog oplopen, door de hoge rente die over dit soort afdrachten wordt gerekend.

5 uur geleden