
Baas inspectie: grotere crisis bij besmetting zorgverleners
DEN HAAG (ANP) - Ronnie van Diemen-Steenvorde, inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, heeft haar zorgen over de veiligheid van de medewerkers in zorgsector uitgesproken. Volgens Van Diemen-Steenvorde moeten de criteria van het testbeleid verbreed worden.
"Als zorgmedewerkers zich niet veilig voelen, moeten ze zich kunnen laten testen. Op die manier kunnen we spanning bij deze mensen weghalen. Ze staan al onder enorme druk door het ontbreken van voldoende beschermingsmiddelen", zegt de inspecteur-generaal tegenover NRC. "Het grootste risico is nu dat zorgverleners besmet raken en het ziekteverzuim dramatisch toeneemt. Als dat gebeurt, hebben we een nog grotere crisis."
Van Diemen-Steenvorde is ervan op de hoogte dat personeel in de ouderenzorg niet altijd goed beschermd is. "Wij krijgen die signalen ook. Het geeft voor medewerkers een continu dilemma: ze willen zorgen voor de bewoners, maar zijn bang hen te besmetten of zelf besmet te raken", stelt ze. "Wij vragen hier elke dag aandacht voor bij het ministerie en de werkgevers. Ook voor het snel testen van verdachte bewoners of cliënten, zodat je weet of je personeel risico loopt. Dat kan nu, want de testcapaciteit is uitgebreid."
Vanuit de verpleeghuizen en bijvoorbeeld ook de wijkverpleging en de thuiszorg komen al langer signalen over tekorten aan beschermingsmiddelen. Woensdag stelde Jaap van Dissel van het RIVM dat in 30 tot 40 procent van de Nederlandse verpleeghuizen een of meerdere mensen besmet zijn.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
19 uur geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
19 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
21 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
23 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
3 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
3 dagen geleden