Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM waarschuwt warmtebedrijven: verhoog prijzen niet onnodig

ACM waarschuwt warmtebedrijven: verhoog prijzen niet onnodig

DEN HAAG (ANP) - Hoewel de maximumprijs die warmteleveranciers bij klanten in rekening mogen brengen flink omhooggaat, is het niet de bedoeling dat bedrijven hun prijzen ook automatisch zover verhogen. Die waarschuwing heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de warmteleveranciers meegegeven. Ze moeten een goede reden hebben om hun tarieven te verhogen.

De maximale tarieven voor warmte moeten door de ACM op een voorgeschreven manier worden berekend, aan de hand van de gasprijs. Omdat gas momenteel heel duur is, gaat het maximumtarief voor warmte komend jaar met 67 procent omhoog. Een doorsnee huishouden zou bij de maximale verhoging 2542 euro kwijt zijn aan warmte in 2022. Dit jaar was dat nog 1523 euro.

Om te voorkomen dat consumenten die op een warmtenet aangesloten zijn in de problemen komen, verwacht de toezichthouder dus dat warmteleveranciers hun verhogingen beperken. Wat de ACM betreft verhogen zij hun tarieven niet meer dan nodig is om de gestegen kosten te dekken. De waakhond wil ook van de bedrijven weten hoe zij hun nieuwe tarieven hebben berekend en verder onderzoek doen als er aanwijzingen zijn dat zij hun machtspositie hebben misbruikt. Consumenten die hun warmte via een warmtenet krijgen, kunnen namelijk niet overstappen naar een concurrent.

De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond zijn geschrokken van de forse verhoging van het maximumtarief en willen dat het ministerie van Economische Zaken met warmteleveranciers in gesprek gaat. "Wat ons betreft stijgen de prijzen niet méér dan de hoogte van de overheidscompensatie voor de hogere energienota. Als warmteleveranciers hierdoor aantoonbaar financieel in de knel komen, moet de overheid hulp bieden", stelt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

De drie belangenverenigingen pleiten er al langer voor om de warmtetarieven los te koppelen van de gasprijzen. Dat moet in een nieuwe warmtewet gebeuren, maar dat duurt ze te lang. Zo stijgt de belasting op gas de komende jaren en worden ook gebruikers van warmtenetten daardoor getroffen, legt Molenaar uit. "We willen dat warmtenetten aantrekkelijker worden."

Overigens is ook branchevereniging Energie-Nederland voorstander van een andere rekenmethode voor de tarieven. Net als de ACM wil Energie-Nederland dat de tarieven gebaseerd worden op de kosten die warmteleveranciers daadwerkelijk maken. Maar de waakhond benadrukt ook dat veel warmteleveranciers gas of elektriciteit in moeten kopen om warmte te kunnen produceren.

Meer uit Financieel

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

17 minuten geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

55 minuten geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

1 uur geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

2 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

4 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

4 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

4 uur geleden