Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Koreanen protesteren tegen Japans plan voor lozen afvalwater

Zuid-Koreanen protesteren tegen Japans plan voor lozen afvalwater

SEOUL (ANP/RTR) - IAEA-chef Rafael Grossi werd zaterdag bij aankomst op het vliegveld van Seoul opgewacht door een protesterende menigte. Grossi's internationaal atoomagentschap IAEA gaf namelijk deze week toestemming aan Japan om afvalwater van de kerncentrale in Fukushima te lozen in de Stille Oceaan. Veel Zuid-Koreanen maken zich zorgen over de gevolgen die dat heeft voor de gezondheid van mensen en dieren.

Volgens IAEA is die impact te verwaarlozen. Zuid-Korea kwam vrijdag met een eigen rapport, waarin het ook concludeert dat Japan aan alle veiligheidseisen voldoet. De regering in Seoul is dan ook akkoord met de plannen van Tokio. Grossi is in Zuid-Korea om de laatste zorgen weg te nemen, ook van de bevolking.

De kerncentrale in Fukushima werd in 2011 getroffen door een tsunami en liep schade op. De afgelopen twaalf jaar was veel water nodig om de centrale te koelen en daar willen de Japanners nu van af. Volgens IAEA is het koelwater inmiddels bijna vrij van radioactieve straling. Het plan is om het afvalwater in de komende dertig tot veertig jaar geleidelijk in de Stille Oceaan te lozen. Tokio wil met het proces beginnen in augustus.

De Zuid-Koreanen zijn niet de enige die zich zorgen maken. Japanse vissers zijn ook tegen de plannen, al was het maar omdat ze de reactie van andere landen vrezen. Onder andere China en Zuid-Korea legden importverboden op voor voedsel en visproducten uit de regio Fukushima, die nog steeds gelden. China kondigde vrijdag aan de controle voor producten uit Japan te verscherpen. Ook Rusland gaat voedsel uit Japan strenger controleren.

Meer uit Buitenland

Poetin en Macron hebben na jaren weer met elkaar gebeld

MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.

1 uur geleden
Russische oud-onderminister Defensie veroordeeld voor corruptie

MOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.

1 uur geleden
Trump wint slag om belastingverlaging en hogere staatsschuld

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.

1 uur geleden
Rock Werchter neemt maatregelen voor verwachte hitte

WERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.

2 uur geleden
Trump zinspeelt op deportatie Tesla-baas Musk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.

3 uur geleden
Recordaantal migranten steekt Kanaal over in eerste helft 2025

LONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.

3 uur geleden
Hulporganisaties eisen einde aan Israëlisch hulpsysteem in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".

3 uur geleden