
Zorgen om fijnstof na ontploffing grootste raket ooit
BOCA CHICA (ANP) - Na de lancering en ontploffing van 's werelds grootste raket ooit, vorige week in Texas, zijn er bij bewoners van nabijgelegen kustplaatsen zorgen om fijnstof. Verschillende milieuactivisten en wetenschappers zeggen tegen de Amerikaanse zender CNBC onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten van stoffen die in de omgeving van lanceerbasis Boca Chica zijn neergekomen.
Een 120 meter lange raket van SpaceX ontplofte afgelopen donderdag bijna 4 minuten na lancering. Volgens CNBC blijkt uit de vergunningen van het bedrijf van Elon Musk dat brokstukken bij een eventuele ontploffing in een straal van ruim een kilometer rond de basis terecht zouden komen. In werkelijkheid kwamen er tot in Port Isabel en South Padre Island, op zo'n 10 kilometer afstand van de lanceerbasis, brokstukken terecht.
Er zou volgens The New York Times in Port Isabel zeker een ruit gebarsten zijn na de ontploffing van de Starship. Een woordvoerder van Port Isabel bevestigde tegenover de krant dat vrijwel de hele plaats bedolven werd onder "een vrij dikke laag zand en stof". Die zou echter niet schadelijk voor de gezondheid zijn. De lancering zelf veroorzaakte een enorme stofwolk.
Milieuactivisten zeggen zich desondanks zorgen te maken om de gezondheidseffecten voor omwonenden. Uitgebreide analyses van de stoffen die zijn neergedaald op de kustplaats moeten meer inzicht bieden. Grote stukken vallend puin kunnen ook het leefgebied van bedreigde diersoorten in zee bij de lanceerplaats, zoals die van schildpadden, hebben verstoord.
SpaceX hoopt met de Starship uiteindelijk mensen naar de maan en Mars te brengen. Het bedrijf zegt ondanks de mislukking toch "veel te hebben geleerd" van de lancering.
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.
9 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.
51 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal later donderdag met een ruime meerderheid van het Europees Parlement worden verworpen. De sociaaldemocraten (S&D), de op een na grootste fractie, gaan ook tegenstemmen.
55 minuten geledenBRUSSEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Na een Houthi-aanval op vrachtschip Eternity C zijn nog eens vier opvarenden uit zee gehaald. Dat betekent dat nu in totaal tien mensen zijn gered, meldt EU-missie Aspides. Het lijkt erop dat de aanvallers ook een aantal opvarenden vasthouden.
1 uur geledenRAFAH (ANP/AFP) - Zeker 23 mensen zijn om het leven gekomen bij nachtelijke Israëlische bombardementen op de Gazastrook, meldt de burgerbescherming in het gebied. Onder de slachtoffers zouden acht kinderen zijn.
2 uur geledenNAIROBI (ANP) - Nu wereldwijd gletsjers wegsmelten en permafrost begint te ontdooien, komen ook tal van bacteriën, virussen en schimmels uit hun 'winterslaap' van duizenden jaren. Wetenschappers tonen zich bezorgd over de risico's die het openen van deze "bevroren doos van Pandora" met zich meebrengt. Ze doen dat in een woensdag verschenen rapport van het VN-milieuprogramma (UNEP) over kwesties die dringend "meer aandacht van beleidsmakers nodig hebben".
5 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De afgezette president van Zuid-Korea is opnieuw in hechtenis genomen. Yoon Suk-yeol werd donderdagochtend in een isoleercel geplaatst in een gevangenis. Tegen de oud-president loopt een rechtszaak om onder meer machtsmisbruik en het leiden van een opstand.
5 uur geleden