Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yeşilgöz hoeft nog niet te getuigen in hoger beroep Willem Engel

Yeşilgöz hoeft nog niet te getuigen in hoger beroep Willem Engel

DEN HAAG (ANP) - Activist Willem Engel kan in het hoger beroep van zijn opruiingszaak demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz voorlopig nog niet oproepen als getuige. Dit geldt ook voor haar collega Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

"Het gerechtshof in Den Haag heeft in afwachting van de inhoudelijke behandeling nog geen beslissing genomen op het verzoek de getuigen Yeşilgöz, Weerwind, en Aalbersberg op te roepen als getuige", zegt een woordvoerster. Ze zegt dat het hof dit op een later moment zal doen of uiterlijk bij de einduitspraak. Ze laat weten dat de overige getuigenverzoeken van Engel zijn afgewezen, evenals de verzoeken over ontbrekende stukken.

De zaak gaat over een reeks berichten op sociale media tijdens de coronapandemie. Engel wilde onder anderen Yeşilgöz vragen of ze zich heeft bemoeid met zijn vervolging. Hij spreekt van een politiek proces.

Voorwaardelijke celstraf

De rechtbank Rotterdam sprak Engel in januari vorig jaar grotendeels vrij van opruiing en veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor een oproep om deel te nemen aan een verboden demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Het Openbaar Ministerie had tegen de voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist.

Het hof behandelt de zaak in de loop van dit jaar. Een datum wordt nog geprikt.

Meer uit Politiek

Oppositie richt pijlen op NSC in debat over gaswinning Warffum

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.

21 uur geleden
Klever stuurt geen ambtenaar naar gesprek Kamerleden over Syrië

DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".

1 dag geleden
Oppositiepartijen: woensdag erop of eronder voor deal onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.

1 dag geleden
Coalitie- en oppositiepartijen hervatten overleg over onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.

1 dag geleden
Ook ChristenUnie neemt afstand van 'polariserende' motie Becker

DEN HAAG (ANP) - Ook de ChristenUnie neemt afstand van de "polariserende" motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond. In het weekend gaf de SP al aan dat het achteraf verkeerd was geweest om de motie vorige week te steunen.

1 dag geleden
Gelderland moet in spoeddebat 'verboden' staatssteun uitleggen

ARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.

1 dag geleden
Grote zorgen Raad van State over asielvoorstellen minister Faber

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State (RvS) heeft "grote zorgen" over de gevolgen van asielvoorstellen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) voor de rechtspraak. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel.

1 dag geleden