Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winst Amerikaanse bank JPMorgan Chase ruimschoots verdubbeld

Winst Amerikaanse bank JPMorgan Chase ruimschoots verdubbeld

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft in het tweede kwartaal de winst meer dan verdubbeld vergeleken met een jaar eerder. Daarbij werd geprofiteerd van het vrijkomen van miljarden dollars aan reserves die eerder opzij werden gezet vanwege de onzekerheid over de coronacrisis. Maar ook met het adviseren rond bedrijfsfusies en overnames en het begeleiden van beursgangen verdiende de bank meer.

De nettowinst steeg naar ruim 11,9 miljard dollar, van bijna 4,7 miljard dollar een jaar eerder. Destijds zetten grote banken waaronder JPMorgan Chase vele miljarden dollars opzij om eventuele verliezen op leningen door de crisis te kunnen opvangen. Maar nu de economie sterk herstelt van de pandemie, hoeven die reserves niet langer aangehouden worden, wat dus positief uitpakt voor de winstgevendheid.

Bij het adviseren bij fusies en overnames en het begeleiden van beursgangen, het zakenbankieren, stegen de inkomsten met 25 procent. Wel daalden de inkomsten uit de handel in obligaties vergeleken met een jaar eerder, toen het heel onrustig was op de financiële markten, waardoor zakenbanken meer verdienden aan de handel in schuldpapier. Bij de aandelenhandel gingen de inkomsten wel omhoog, geholpen door de stijgende beurskoersen.

Goldman Sachs, de bekendste zakenbank op Wall Street, boekte een winst van ruim 5,3 miljard dollar. Een jaar eerder was dit slechts 197 miljoen dollar, maar dat kwam omdat de bank toen veel geld kwijt was aan juridische kosten rond een fraudeschandaal in Maleisië. Ook Goldman Sachs deed goede zaken met het verlenen van advies bij fusies en overnames en bij de commissies voor het naar de beurs brengen van bedrijven, door de hausse aan beursgangen in New York van de afgelopen tijd. Daarnaast kwam ook bij Goldman Sachs geld vrij uit de stroppenpot voor slechte leningen.

Meer uit Financieel

Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

19 minuten geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

30 minuten geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

1 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

2 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

2 uur geleden
EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

3 uur geleden
Kifid: bank mag rekening niet zonder reden opzeggen

DEN HAAG (ANP) - Een bank kan een rekening van een klant niet zomaar opzeggen zonder toe te lichten waarom. Simpelweg verwijzen naar de antiwitwasregels is niet voldoende, heeft de geschillencommissie van het in de financiële sector belangrijke klachteninstituut Kifid bepaald.

3 uur geleden