Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WikiLeaks-oprichter Assange verliest Ecuadoriaanse nationaliteit

WikiLeaks-oprichter Assange verliest Ecuadoriaanse nationaliteit

QUITO (ANP) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange is definitief zijn Ecuadoraanse nationaliteit kwijt. Een administratief hof heeft dit in het Zuid-Amerikaanse land bekrachtigd. De Australiër Assange zit in een Britse gevangenis terwijl de VS zijn uitlevering eisen wegens het lekken van vertrouwelijke en geheime staatsinformatie via WikiLeaks. De lek zou mensenlevens hebben gekost en Assange riskeert tientallen jaren cel.

Assange was in 2012 in Londen voorwaardelijk op vrije voeten toen hij de ambassade van Ecuador binnenging om er asiel te zoeken. De toenmalige linkse regering van Ecuador ontfermde zich over de gast in de ambassade, maar Assange kon het pand niet uit. Daarom werd in 2017 door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken María Fernanda Espinosa het plan bedacht om hem Ecuadoriaan te maken en een diplomatieke status te geven. Dat plan mislukte omdat Londen weigerde Assange als diplomaat te erkennen.

De Ecuadoraanse regering is in 2018 al begonnen de zaak weer terug te draaien en stelde dat de naturalisatie van Assange niet volgens de regels was verlopen. Hij werd in 2019 aan de Britse politie overgedragen. Assange had formeel de nationaliteit verworven in de provincie Pichincha, waar ook de hoofdstad Quito ligt. De administratieve rechtbank in Pichincha heeft dinsdag bevestigd dat Assange niet de Ecuadoraanse nationaliteit heeft.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

18 minuten geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

1 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

3 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

5 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

5 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

7 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

8 uur geleden