
WikiLeaks-oprichter Assange verliest Ecuadoriaanse nationaliteit
QUITO (ANP) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange is definitief zijn Ecuadoraanse nationaliteit kwijt. Een administratief hof heeft dit in het Zuid-Amerikaanse land bekrachtigd. De Australiër Assange zit in een Britse gevangenis terwijl de VS zijn uitlevering eisen wegens het lekken van vertrouwelijke en geheime staatsinformatie via WikiLeaks. De lek zou mensenlevens hebben gekost en Assange riskeert tientallen jaren cel.
Assange was in 2012 in Londen voorwaardelijk op vrije voeten toen hij de ambassade van Ecuador binnenging om er asiel te zoeken. De toenmalige linkse regering van Ecuador ontfermde zich over de gast in de ambassade, maar Assange kon het pand niet uit. Daarom werd in 2017 door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken María Fernanda Espinosa het plan bedacht om hem Ecuadoriaan te maken en een diplomatieke status te geven. Dat plan mislukte omdat Londen weigerde Assange als diplomaat te erkennen.
De Ecuadoraanse regering is in 2018 al begonnen de zaak weer terug te draaien en stelde dat de naturalisatie van Assange niet volgens de regels was verlopen. Hij werd in 2019 aan de Britse politie overgedragen. Assange had formeel de nationaliteit verworven in de provincie Pichincha, waar ook de hoofdstad Quito ligt. De administratieve rechtbank in Pichincha heeft dinsdag bevestigd dat Assange niet de Ecuadoraanse nationaliteit heeft.
Meer uit Buitenland
LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron is begonnen aan een staatsbezoek van drie dagen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste staatsbezoek van een EU-leider aan het VK sinds de Brexit en het eerste van een Franse president sinds 2008.
39 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de vermeende Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne. Het land heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag gevraagd zich hierover te buigen.
1 uur geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Een belangrijke onafhankelijke verkiezingswaarnemer in Rusland stopt. De organisatie Golos ('stem') maakte dat bekend nadat een kopstuk van de groep dit jaar een jarenlange celstraf had gekregen. "Helaas zegeviert gerechtigheid niet altijd. Er moet voor gevochten worden. En er is altijd het risico dat je verliest. Zo is het deze keer gelopen", staat in een verklaring.
1 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een beschadigd vrachtschip in de Rode Zee wordt nog voortdurend aangevallen en heeft alle voortstuwing verloren. Dat meldt het maritieme monitoringscentrum UKMTO, dat stelt dat het schip wordt omringd door kleine bootjes.
2 uur geledenDOHA (ANP/AFP/RTR) - Israël en Hamas gaan in Qatar door met indirecte onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook. Het overleg in Doha heeft nog niet tot een doorbraak geleid, aldus een Palestijnse functionaris.
2 uur geleden