Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wiebes: ik deed er aanvankelijk niet toe in gasdossier

Wiebes: ik deed er aanvankelijk niet toe in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Economische Zaken was op het moment dat Eric Wiebes er aantrad als minister "nauwelijks aan zet" op het gaswinningsdossier. Dat heeft de oud-bewindsman gezegd tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de aardgaswinning in Groningen.

De VVD’er was vanaf 2017 als minister verantwoordelijk voor verbetering van de veiligheid in Groningen, dat al jaren geteisterd werd door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Maar hij stelde vast dat de beloftes die op dat vlak gedaan waren aan de Groningers "van geen kanten" werden waargemaakt. "De opdracht die we ons gesteld hadden was onhaalbaar."

De vastgelopen versterkingsopgave, die een veilige gaswinning mogelijk moest maken, was grotendeels ondergebracht bij gaswinningsbedrijf NAM. De hoogte van het winningsniveau was "vastgeklikt" aan de overheidsuitgaven. Minder oppompen betekende automatisch nog meer bezuinigen dan het voorgaande kabinet al had gedaan. "Ik zat op geen enkele manier aan het roer", aldus Wiebes.

Een rondgang langs bestuurders in de regio maakte Wiebes bovendien duidelijk dat daar geen enkel vertrouwen meer was in zijn departement. "Niet alleen zat ik niet aan het roer, ik deed er volstrekt niet meer toe." Het raakte hem dat Groningers de vraag stelden: horen wij nog wel bij Nederland? "Dat heeft een betekenis die groter is dan alleen wonen in een onveilig huis."

Wiebes had niet direct het idee dat de gaswinning naar nul moest om het echt veilig te maken in Groningen. Maar hij kwam als snel wel tot de conclusie dat hij meer "manoeuvreerruimte" nodig had dan het pas gesloten regeerakkoord hem bood. Het besluit om de gaswinning op termijn helemaal te beëindigen, viel in maart 2018. Wiebes noemt dat "onontkoombaar".

Meer uit Politiek

Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

1 dag geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

1 dag geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

1 dag geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

1 dag geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

1 dag geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

1 dag geleden
NSC wil 'zwart op wit' dat humanitaire hulp aan illegalen mag

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

1 dag geleden