
Werkloosheid VS door corona naar hoogste niveau in ruim 80 jaar
WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De werkloosheid in de Verenigde Staten is in april omhooggeschoten naar het hoogste niveau in dik tachtig jaar vanwege de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. De werkloosheid bedroeg 14,7 procent, wat het hoogste niveau is sinds de Grote Depressie in de jaren dertig. Dat blijkt uit het officiële banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.
In maart stond de werkloosheid nog op 4,4 procent. Het ministerie maakte verder bekend dat vorige maand 20,5 miljoen arbeidsplaatsen verloren gingen in 's werelds grootste economie, wat eveneens het grootste banenverlies in de VS sinds de Grote Depressie is. Economen rekenden in doorsnee op 22 miljoen verloren arbeidsplaatsen en een werkloosheid van 16 procent.
Door de crisis zijn veel bedrijven in de VS gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. Donderdag werd nog bekend dat in de afgelopen weken al meer dan 30 miljoen Amerikanen een uitkering hebben aangevraagd. De Amerikaanse overheid heeft enorme steunpakketten aangekondigd om de crisis het hoofd te bieden.
Historische banenverlies
Met het historische banenverlies in april is in een maand tijd in één klap de gestage groei van de Amerikaanse werkgelegenheid over een periode van tien jaar weggevaagd. Economen vrezen dat de werkloosheid in de VS nog verder zal oplopen omdat nog steeds heel veel bedrijven de deuren gesloten houden en steeds meer werknemers zijn of worden ontslagen.
De vorige piek in de Amerikaanse werkloosheid sinds de Tweede Wereldoorlog werd gemeten in november 1982, en lag op 10,8 procent. In februari kwam de werkloosheid in de VS juist nog uit op het laagste niveau in vijftig jaar met een stand van 3,5 procent.
De zeer sterk gestegen werkloosheid vergroot de druk op president Donald Trump om de Amerikaanse economie weer open te gooien, met de verkiezingen in aantocht later dit jaar. Trump verklaarde in een reactie op het banenrapport dat de verloren arbeidsplaatsen allemaal snel terug zullen komen.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
6 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
6 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
8 uur geleden