
Wereldbank: 1,3 miljard mensen hebben geen bankrekening
WASHINGTON (ANP) - Ongeveer 1,3 miljard mensen van 15 jaar en ouder op de wereld hebben geen bank- of andere financiële rekening. Daardoor is het voor hen heel moeilijk om toegang te krijgen tot de middelen waarmee ze een betere toekomst kunnen opbouwen, staat in een nieuw rapport van de Wereldbank.
Enkele jaren terug becijferde 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking het aantal rekeninglozen nog op 1,4 miljard. Er is dus wel sprake van vooruitgang, iets wat de Wereldbank ook benadrukt. Inmiddels heeft 40 procent van de mensen in ontwikkelingslanden een eigen rekening. Dat komt neer op een stijging van 16 procentpunt sinds 2021 en de snelste toename in meer dan tien jaar.
Volgens de onderzoekers is dit vooral te danken aan het toenemende gebruik van mobiele telefoons. Ongeveer een tiende van de mensen in ontwikkelingslanden gebruikt tegenwoordig een mobiele rekening om te sparen, twee keer zoveel als in 2021.
Nieuwe risico's
Daaraan kleven ook nieuwe risico's, zegt de Wereldbank. Van de 4 miljard mensen in economieën met lagere lonen die een mobiele telefoon bezitten, gebruikt slechts ongeveer de helft een wachtwoord om hun telefoon te beschermen.
Mensen zonder bankrekening komen vaak uit kwetsbare of achtergestelde bevolkingsgroepen, volgt ook uit de cijfers. Meer dan 700 miljoen van de 1,3 miljard rekeninglozen zijn vrouwen, 790 miljoen hebben geen maximaal basisonderwijs genoten en 690 miljoen zijn mensen zonder werk.
Verder valt op dat er in acht specifieke landen veel rekeninglozen zijn: Bangladesh, China, Egypte, India, Indonesië, Mexico, Nigeria en Pakistan. Meer dan 650 miljoen mensen daar hebben geen rekening.
Genderkloof
De genderkloof is al langer zichtbaar en werd eerder ook aangekaart door onder meer koningin Máxima, die dit vaak heeft aangestipt bij haar werk als speciale pleitbezorger bij de Verenigde Naties. Volgens de Wereldbank zouden goede digitale financiële diensten kunnen helpen om de kloof te verkleinen. 900 miljoen mensen zonder rekening hebben wel een mobiele telefoon, waarvan 530 miljoen een smartphone.
Miljardair en filantroop Bill Gates denkt dat daarmee de route naar verdere vooruitgang helder is. De Microsoft-oprichter is via zijn Gates Foundation een van de ondersteuners van dit Global Findex-rapport. "De argumenten voor investeren in inclusieve financiële systemen, digitale publieke infrastructuur en connectiviteit zijn duidelijk - het is een bewezen weg naar het ontsluiten van kansen voor iedereen", aldus Gates.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - De hoeveelheid geld die de Europese Commissie beschikbaar stelt voor de klimaattransitie en de verduurzaming van de industrie is te klein. Dat stelt Transport & Environment (T&E) in reactie op de nieuwe EU-meerjarenbegroting. Volgens de milieu- en klimaatlobbygroep maakt de Europese Commissie onvoldoende gebruik van de verduurzaming van de transportsector om het concurrentievermogen te versterken.
17 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese landbouwbegroting brengt veel onzekerheid met zich mee voor boeren en tuinders. Daarvoor waarschuwt voorzitter Ger Koopmans van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag gekelderd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van het Veldhovense bedrijf, dat nog niet kon bevestigen in hoeverre het volgend jaar zal groeien. Aanleiding is de "toenemende onzekerheid" door macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen. ASML zag 11,4 procent van zijn beurswaarde verdampen.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.
4 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet deels verdwijnen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald. Schiphol had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van het zonnepark, De Groene Energie Corridor. Volgens de luchthaven zijn er risico's voor de vliegveiligheid.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag terughoudend geopend. De aandacht van beleggers op Wall Street ging opnieuw uit naar de kwartaalcijfers van grote Amerikaanse banken waaronder Goldman Sachs en Bank of America, na de resultaten van onder meer JPMorgan Chase en Citigroup een dag eerder.
4 uur geleden