
Washington en Kabul verlengen experimenteel bestand Afghanistan
KABUL (ANP/DPA) - De Amerikaanse militairen in Afghanistan en de Afghaanse regeringstroepen blijven terughoudend met hun operaties. Ze verlengen 'de periode van minder geweld', zei de Afghaanse president Ashraf Ghani.
De strijdende partijen moeten volgens president Ghani proberen elkaar met rust te laten in de aanloop naar echte wapenstilstand. Afgelopen week slaagde een experiment met "een periode van minder geweld". Kabul en Washington hadden die met de Taliban afgesproken. Er waren nauwelijks aanslagen of aanvallen.
Zondag hebben de VS en de Taliban een akkoord gesloten dat moet leiden tot onder meer een wapenstilstand en vredesonderhandelingen. Voorafgaande aan de ondertekening in Qatar hadden de twee partijen beloofd elkaar een week lang zo veel mogelijk met rust te laten. Washington zag dat als een test om te kijken hoeveel invloed de Taliban hebben op krijgsheren of stammen die op eigen houtje aan de strijd deelnemen.
Eerste stap
Het akkoord tussen de Amerikanen en de Taliban is slechts een eerste stap op weg naar vredesonderhandelingen. Daarbij moeten ook andere bevolkingsgroepen, partijen en landen proberen tot een vergelijk te komen met de extremistische Taliban. De soennitische Taliban behoren tot de grootste bevolkingsgroep van het land, de Pathaanse bevolkingsgroep. Die komt vooral uit het zuiden en oosten. De Pathanen vormen echter geen meerderheid onder de 37 miljoen Afghanen.
De eerste problemen zijn kort na de ondertekening al boven komen drijven. De Taliban wezen op een passage uit het akkoord waar staat dat voor 10 maart 5000 gevangen genomen Taliban worden vrijgelaten. In ruil zouden de Taliban duizend gevangenen laten gaan. President Ashraf Ghani zei dat zijn regering helemaal niet heeft ingestemd met deze gevangenenruil en er ook niet aan meewerkt.
De Amerikaanse president Trump is blij met het akkoord, omdat hij zo naar eigen zeggen een einde kan maken aan de langste oorlog die de Amerikanen hebben gevoerd. In het akkoord staat dat de VS binnen 135 dagen het aantal militairen in het land van 13.000 terugbrengen naar 8600 man als de Taliban zich aan de afspraken houden. Trump zei zaterdagavond dat hij zelf met Talibanleiders gaat praten.
Meer uit Buitenland
BONN (ANP) - De internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt voor een "kritiek risico" op hongersnood in de Gazastrook. Voedsel en andere humanitaire hulp komen al twee maanden het gebied niet meer binnen, waardoor de voorraden de komende weken op dreigen te raken.
2 minuten geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de nieuwe paus uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne. Dat deed hij in hun eerste gesprek, dat over de oorlog in Oekraïne ging.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense autoriteiten zeggen dat de Russische aanvallen op het land doorgaan na een oproep tot een staakt-het-vuren. Oekraïne en bondgenoten hadden een bestand van minstens dertig dagen vanaf maandag voorgesteld, maar Rusland stemde niet in.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse premier Keir Starmer heeft beloofd dat de migratie tijdens zijn regeerperiode gaat afnemen. Er komen strengere taaleisen voor migranten, strengere handhaving en het gaat langer duren om een permanente verblijfsstatus te krijgen.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas laat de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander deze maandag vrij. Dat maakte een woordvoerder van de gewapende tak van Hamas bekend.
3 uur geledenANKARA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse regeringspartij AK verwelkomt het besluit van de Koerdische groepering PKK om te ontbinden. Een woordvoerder spreekt van een belangrijke stap richting een "terreurvrij Turkije".
3 uur geledenANKARA (ANP/RTR/AFP) - De Koerdische militante beweging PKK heeft besloten zichzelf op te heffen. Dat meldt persbureau ANF, dat banden met de groepering heeft. PKK-leider Abdullah Öcalan had eerder opgeroepen tot het ontbinden van de organisatie.
4 uur geleden