
Washington akkoord met levering clusterwapens aan Oekraïne
WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De Verenigde Staten gaan toch clusterwapens leveren aan Oekraïne, heeft een woordvoerder van het Witte Huis bevestigd. De omstreden bommen of raketten waar Oekraïne en Rusland in hun oorlog ook gebruik van maken, veroorzaken een soort regen van explosieven en veel verspreid liggende projectielen ontploffen niet. Dit leidt tot jarenlang leed onder burgers, ook als de oorlog al is afgelopen. De Oekraïense leider Volodymyr Zelensky heeft vorig jaar Washington al om meer van dat soort wapens gevraagd, maar de Amerikaanse regering zei lange tijd dit enkel te overwegen.
Het Witte Huis stelt dat president Joe Biden het moeilijke besluit na overleg met bondgenoten heeft genomen. Veiligheidsadviseur Jack Sullivan zei dat "de VS Oekraïne niet weerloos laten". Hij erkent dat "de munitie een groot risico veroorzaakt voor burgers door onontplofte onderdelen, maar daarom hebben we de beslissing ook zo lang uitgesteld". Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie gebruikt Rusland ze ook en dat zou de levering rechtvaardigen·
De gevolgen van een bombardement met clusterwapens zijn dermate langdurig en ernstig dat circa honderd landen inclusief Nederland ze in een conventie hebben verboden. De VS hebben daar niet voor getekend en zijn zelf druk in de weer geweest met deze wapens, onder meer in de jaren 2003 - 2006 in Irak. De chef van de VN, António Guterres, heeft vrijdag Moskou en Kyiv juist opgeroepen te stoppen met het gebruik van clusterwapens. De VN hebben in Genève Oekraïne en Rusland opgeroepen ook toe te treden tot de groep naties die deze wapens uitdrukkelijk heeft verboden.
Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International voeren al lange tijd actie tegen de clusterwapens. Patrick Wilcken van Amnesty herhaalde vrijdag dat deze wapens "willekeurig" onbeschrijfelijk leed veroorzaken aan burgers in heel de wereld en in een aantal gevallen zelfs tientallen jaren nadat de strijd is beëindigd.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
46 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden